Οστικά Μοσχεύματα

Αναγεννήστε το όνειρο της φυσικής σιγουριάς!

 

 

Τα μοσχεύματα οστού ( οστικά μοσχεύματα ) είναι ένα απαραίτητο βοήθημα όταν εφαρμόζουμε κάποια από τις τεχνικές για την οστική αναγέννηση. Ουσιαστικά διορθώνουμε με χειρουργικό τρόπο τις βλάβες της γνάθου και αναπληρώνουμε τα οστικά ελλείμματα σε διάφορες περιοχές του στόματος.

 

Αναγέννηση οστού στην πρόσθια περιοχή της άνω γνάθου

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν το μέγεθος και το σχήμα της βλάβης το επιτρέπουν, είμαστε σε θέση να επαναφέρουμε τη γνάθο πολύ κοντά στο αρχικό της σχήμα και μέγεθος.

Όταν υπάρχει μια εκτεταμένη απώλεια οστού, στόχος της αναγέννησης οστού είναι να μετριάσουμε την έκταση της βλάβης, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια εμφύτευση και να αποκαταστήσουμε την λειτουργία και αισθητική του στόματος.

Αναγέννηση Οστού – Αυτογενή Μοσχεύματα

Απ’ όλα τα μοσχεύματα, η καλύτερη επιλογή είναι σίγουρα κόκαλο από τον ίδιο τον άνθρωπο, τα λεγόμενα αυτογενή μοσχεύματα.  Στα πλαίσια μιας αποκατάστασης με εμφυτεύματα δοντιών  η μέθοδος που χρησιμοποιούμε τις περισσότερες φορές είναι τα τα ενδοστοματικά μοσχεύματα, όπου η δότρια περιοχή βρίσκεται στη στοματική κοιλότητα. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι ότι η πρόσβαση είναι από το στόμα, που σημαίνει ότι η επούλωση ολοκληρώνεται γρηγορότερα και το βασικότερο: δεν αφήνει σημάδια και ουλές σε εμφανές μέρος του σώματος.

 

Αναγέννηση οστού – Αυτομοσχεύματα και σημεία λήψης

 

Τα ενδοστικά αυτογενή μοσχεύματα μπορούμε να τα συλλέξουμε από διάφορα σημεία του στόματος ( πηγούνι, περιοχή φρονιμιτών κλπ.)

 

Αναγέννηση οστού – Αυτομοσχεύματα – Τοποθέτηση

 

και μπορούν να τοποθετηθούν στην περιοχή της βλάβης ενός μεμονωμένου, ή περισσότερων δοντιών και σταθεροποιούνται με ειδικές βίδες τιτανίου.

 

Αναγέννηση οστού μετά από ατύχημα

 

Τα αυτογενή μοσχεύματα έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι συμπαγή και σταθερά στο σχήμα τους. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι βρίσκουν ιδιαίτερη εφαρμογή σε περιπτώσεις όπου θα πρέπει να γίνει ανάπλαση της γνάθου σε τρείς διαστάσεις, δηλαδή και στο πλάτος και στο ύψος.

Αναγέννηση Οστού – Οστικά συμπληρώματα

Εκτός από τα αυτογενή μοσχεύματα που συλλέγουμε χειρουργικά από το στόμα κατά την διάρκεια μιας οστικής αναγέννησης, μια μεγάλη κατηγορία είναι τα οστικά μοσχεύματα του εμπορίου.

Τα οστικά συμπληρώματα βρίσκουν εφαρμογή σε πάρα πολλές περιπτώσεις, καθώς μόνο με αυτά μπορούμε να αναγεννήσουμε ένα μεγάλο φάσμα οστικών βλαβών.

 

Αναγέννηση οστού στην πλάγια περιοχή με αυτομόσχευμα

 

Ακόμα και όταν κάνουμε μια ανάπλαση γνάθου με ενδοστοματικό μόσχευμα, κατά κανόνα θα χρειαστούμε και οστικό συμπλήρωμα για να καλύψουμε τις ανάγκες της συγκεκριμένης αναγέννησης.

Μια σημαντική κατηγορία είναι τα αλλογενή, δηλαδή ανθρώπινα μοσχεύματα από δότες οργάνων. Τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει μια νέα κατηγορία δοτών: είναι όλοι οι ασθενείς που κάνουν ορθοπεδικές επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατου ή ισχίου. Το κόκαλο που θα πρέπει να αφαιρεθεί για την τοποθέτηση της τεχνητής άρθρωσης χρησιμοποιείται για την παρασκευή του οστικού μοσχεύματος

 

Αναγέννηση οστού με αλλογενές μόσχευμα

 

Μια εξίσου σημαντική κατηγορία είναι τα ξενογενή – οστικά μοσχεύματα από άλλους ζωντανούς οργανισμούς ( χοίρεια, βόεια κλπ), όπως επίσης τα αλλοπλαστικά μοσχεύματα, όπως ο υδροξυλαπατίτης, το φωσφορικό ασβέστιο κλπ.
Πρόκειται για βιο-ενεργές ουσίες που συμβάλλουν στην αναγέννηση του οστού.

 

Αναγέννηση οστού – Οστικά μοσχευματα

 

Τα μοσχεύματα έρχονται είτε σαν block – κύβοι ή παραλληλόγραμμα κομμάτια, είτε σαν σκόνη με διαφορετικό μέγεθος κόκκων είτε σαν παχύρευστη πάστα σε μια σύριγγα

 

Αναγέννηση οστού στην πλάγια περιοχή της κάτω γνάθου

 

Με τις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους και τα τελευταία οστικά συμπληρώματα η αναγέννηση οστού είναι πλέον μια τεχνική που μπορούμε να εμπιστευθούμε, ώστε να θεραπεύσουμε τις περισσότερες περιπτώσεις έλλειψης οστού.

Οστικά μοσχεύματα και ψηφιακή τεχνολογία

Η πρόοδος της σύγχρονης τεχνολογίας με την ψηφιακή απεικόνιση CBCT  και τα προγράμματα ανάλυσης και προγραμματισμού με ηλεκτρονικό υπολογιστή έχουν τον τελευταίο καιρό εφαρμογή και στον τομέα των οστικών μοσχευμάτων.

 

Αναγέννηση οστού και ψηφιακός σχεδιασμός.

 

Στο ειδικό πρόγραμμα, αναλύουμε το μέγεθος και σχήμα της βλάβης και επίσης σχεδιάζουμε το σχήμα της γνάθου, όπως θα το χρειαστούμε για τη μελλοντική εμφύτευση.

Στην συνέχεια, με τη βοήθεια της τεχνολογίας CAD-CAM, σμιλεύεται το οστικό μόσχευμα ακριβώς όπως το έχουμε σχεδιάσει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τοποθετείται στο σημείο της αναγέννησης.

 

Αναγέννηση οστού με τεχνολογία CAD-CAM στην άνω γνάθο.

 

Μπορεί αυτή η τεχνολογικό επίτευγμα να μην έχει ακόμα πλήρως ενσωματωθεί στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη, μας δείχνει όμως ξεκάθαρα ποια θα είναι η εξέλιξη και οι δυνατότητες της οδοντιατρικής στον τομέα της οστικής αναγέννησης.

 

" Είχα πολύ συχνά φλεγμονές και έπερνα τακτικά αντιβίωση. Οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι υπήρχε μια μεγάλη κύστη που προκάλεσε μεγάλη βλάβη στη γνάθο. Χάρη στην αναγέννηση της γνάθου και τα εμφυτεύματα δοντιών βρήκα την υγειά μου. Τα δόντια μου είναι τόσο φυσικά! Μπορώ πια να μιλήσω και να χαμογελάσω ελεύθερα! "
Χριστίνα Κ.
★★★★★

Αναγέννηση ιστών και εμφυτεύματα δοντιών

Θέλετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού;