Αναγέννηση Οστού – Κατηγορίες

Η αναγέννηση οστού είναι μια σημαντική εξέλιξη της σύγχρονης οδοντιατρικής, καθώς μας επιτρέπει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες να διορθώσουμε το μέγεθος και σχήμα της γνάθου.

Αναγέννηση οστού στην πρόσθια περιοχή της άνω γνάθου

Χάρη στις σύγχρονες αναγεννητικές τεχνικές και τα εμφυτεύματα δοντιών είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε τις απώλειες και να επαναφέρουμε την λειτουργικότητα και αισθητική στο στόμα και σε ολόκληρο το πρόσωπο.

Απώλεια δοντιών και οστική απορρόφηση

Όταν χαθεί ένα δόντι συμβαίνουν πολλές δομικές και αισθητικές αλλαγές στη γνάθο. Οι περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν ότι μετά την εξαγωγή «μάζεψαν τα ούλα». Αυτό είναι φαινομενικά σωστό, όμως η αλήθεια είναι ότι οι αλλαγές γίνονται κατά κύριο λόγο στο κόκαλο.

Ανάλογα με το αρχικό μέγεθος της γνάθου, την παρουσία της περιοδοντικής νόσου, ή μιας χρόνιας φλεγμονής μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο μέγεθος της γνάθου που απομένει.

Αναγεννηση οστου- Κατηγοριες οστικου ελλειματος
Αναγέννηση οστού- Κατηγορίες οστικού ελλείματος

Οι διαστάσεις της γνάθου είναι καθοριστικής σημασίας για τον προγραμματισμό μιας εμφύτευσης, καθώς από αυτό εξαρτάται αν θα μπορέσουμε να κάνουμε κατ’ ευθείαν μια εμφύτευση, αν θα χρειαστεί οστικό συμπλήρωμα ή αν θα χρειαστεί πρώτα οστική αναγέννηση της γνάθου.

 

Οστικές βλάβες και ψηφιακός προγραμματισμός

 

Οι σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι και το CBCTμας δίνουν τελείως νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές δυνατότητες,

Όχι  μόνο έχουμε μια απόλυτα ακριβή απεικόνιση της γνάθου και της βλάβης. Χάρη στα σύγχρονα προγράμματα ψηφιακού προγραμματισμού μπορούμε πλέον να δούμε από όλες τις γωνίες τη βλάβη, να  εξετάσουμε σε κάθετες τομές το σχήμα της και να μετρήσουμε με ακρίβεια το οστικό έλλειμα της γνάθου.

Αναγέννηση οστού – ψηφιακή ανάλυση βλάβης

Έτσι πριν από την επέμβαση γνωρίζουμε ακριβώς τις διαστάσεις και το μέγεθος του οστικού μοσχεύματος που θα χρειαστούμε  και μπορούμε ανάλογα να προγραμματίσουμε την αναγέννηση οστού.

 

Αναγέννηση οστού – ψηφιακός προγραμματισμός αναγέννησης

 

Η σύγχρονη τεχνολογία  με τα νέα ψηφιακά συστήματα απεικόνισης και χειρουργικού προγραμματισμού μας δίνουν τη δυνατότητα ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις να αναγεννήσουμε τους χαμένους ιστούς της γνάθου και με τα σύγχρονε εμφυτεύματα δοντιών να αποκαταστήσουμε τη λειτουργικότητα και αισθητική του στόματος.

Αναγέννηση οστού στις πλάγιες περιοχές της άνω γνάθου

 

Η σύγχρονη τεχνολογία  με τα νέα ψηφιακά συστήματα απεικόνισης και χειρουργικού προγραμματισμού μας δίνουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε με ακρίβεια την έκταση και βαρύτητα της οστικής βλάβης και να προγραμματίσουμε ακόμα πιο σίγουρα και προβλέψιμα την οστική ανάπλαση της γνάθου.

 

Θέλετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού;

⭐⭐⭐⭐⭐

Οστική ανάπλαση Γνάθου και εμφυτεύματα δοντιών

Αναγέννηση Οστού – Σχήμα της βλάβης

Όταν προγραμματίζουμε μια αναγέννηση οστού, θα πρέπει να έχουμε μια σαφή εικόνα για το σχήμα της βλάβης, καθώς κάθε κατηγορία οστικού ελλείμματος απαιτεί και διαφορετική αντιμετώπιση.

Αναγεννηση οστου - Κατηγορίες βλαβών
Αναγέννηση οστού – Σχήμα της οστικής βλάβης

Η γνάθος μπορεί
– Να είναι συμπαγής,
– να έχει κανονικό σχήμα, αλλά στο εσωτερικό να υπάρχει οστικό έλλειμμα – ενδοστική βλάβη
– να είναι πολύ στενή ( κάθετη βλάβη )
– να είναι πολύ χαμηλή ( οριζόντια βλάβη )
– να έχει πολύ έντονη απορρόφηση ( συνδυασμένη βλάβη )

Κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες βλαβών έχει τελείως διαφορετική βιολογική συμπεριφορά κατά την αναγέννηση του οστού και γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει διαφορετικές τεχνικές για κάθε περίπτωση.

 

Αναγέννηση Οστού – Έκταση της Βλάβης

Ας μην ξεχνάμε το αυτονόητο : όσο μεγαλύτερη η βλάβη, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα.;Eνα οριζόντιο οστικό έλλειμμα ελαφράς μορφής σε ένα δόντι (1) απαιτεί μια

Αναγεννηση οστου - Οριζοντιες βλάβες
Αναγέννηση οστού – Οριζόντιες βλάβες

τελείως διαφορετική προσέγγιση, απ’ ότι μια εκτεταμένη βλάβη περισσότερων δοντιών (2) ή μια σοβαρή έλλειψη οστου, όπως μετά από ένα ατύχημα(3).

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την κάθετη απώλεια του οστού. Όταν η οστική απώλεια είναι περιορισμένη μπορούμε να κάνουμε μια εμφύτευση χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ αντίθετα, σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις  θα πρέπει να προηγηθεί μια οστική αναγέννηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε το εμφύτευμα στο σημείο αυτό.

Αναγεννηση οστου -Κάθετες βλάβες
Αναγέννηση οστού – Κάθετες βλάβες

Η σωστή εκτίμηση και διάγνωση της οστικής βλάβης είναι καθοριστικής σημασίας στα πλαίσια μιας αποκατάστασης με εμφυτεύματα δοντιών. Το είδος της οστικής αναγέννησης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τον συνολικό χρόνο της θεραπείας.

Αναγέννηση οστού στην πλάγια περιοχή της κάτω γνάθου

 

Παράλληλα το σχήμα της βλάβης καθορίζει και πολλές πρακτικές λεπτομέρειες, τι είδους μεταβατική αποκατάσταση θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε, πότε θα μπουν τα σταθερά δόντια ή αν θα υπάρχουν περιορισμοί στη διατροφή κατά τη διάρκεια της αναγέννησης.