Αναγέννηση Οστού-Μεμβράνες

Η αναγέννηση οστού είναι μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις σε μια θεραπεία με εμφυτεύματα δοντιών και δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τις αναγεννητικές μεμβράνες.
Η μεμβράνη τοποθετείται χειρουργικά στην περιοχή της βλάβης, όπου επιθυμούμε την αναγέννηση οστού, ανάμεσα στο κόκαλο και τα ούλα.

 

Αναγεννηση οστου - Μεμβρανες
Αναγέννηση οστού – Μεμβράνες

 

Η μεμβράνη διαχωρίζει του μαλακούς και σκληρούς ιστούς και με αυτό τον τρόπο απομονώνεται η περιοχή της οστικής βλάβης δημιουργώντας έτσι συνθήκες για την αναγεννηση του οστου.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες μεμβρανών

Α. Αναγέννηση Οστού – Μη απορροφήσιμες μεμβράνες

Οι μη απορροφήσιμες μεμβράνες οι οποίες είναι κατασκευασμένες από επεξεργασμένο τεφλόν ή άλλα υλικά.

Αν κοιτάξουμε τις διάφορες μεμβράνες που κυκλοφορούν σήμερα, θα δούμε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους στον τρόπο ύφανσης του αναγεννητικού υλικού, αφήνοντας πόρους για καλύτερη ενσωμάτωση των ιστών.

Αναγεννηση οστου - Μεμεβρανες
Αναγέννηση οστού – Μη απορρροφήσιμες μεμεβρανες

 

Οι μεμβράνες τοποθετούνται στην περιοχή της αναγέννησης και μετά από συγκεκριμένος χρονικό διάστημα θα πρέπει να αφαιρεθούν.
Αυτού του είδους οι μεμβράνες έχουν εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα, αλλά καθώς δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό, απαιτούν μια δεύτερη επέμβαση για να αφαιρεθούν από το σημείο της αναγέννησης.

Β. Αναγέννηση Οστού – Απορροφήσιμες μεμβράνες

Οι απορροφήσιμες μεμβράνες είναι κατασκευασμένες από κολλαγόνο ή άλλα βιολογικά υλικά και έχουν την ιδιότητα ότι απορροφούνται από τον οργανισμό μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα.

Αναγεννηση οστου - Απορροφήσιμες Μεμεβράνες
Αναγέννηση οστού – Απορροφήσιμες μεμεβράνες

 

Η τεχνογνωσία έχει προχωρήσει μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιούμε, να έχουμε έλεγχο για το χρονικό διάστημα που θα ολοκληρωθεί η απορρόφηση της μεμβράνης.

Αυτό σημαίνει ότι σε περιπτώσεις οστικής αναγέννησης, η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο ώσπου να αναγεννηθεί το κόκαλο, θα επιλέξουμε και μια απορροφήσιμη μεμβράνη η οποία μένει αναλλοίωτη περισσότερο χρονικό διάστημα, ώσπου να απορροφηθεί.

Αναγέννηση οστού και σχήμα γνάθου

Όταν κάνουμε μια οστική αναγέννηση πριν από μια εμφύτευση  δεν αρκεί μόνο να αποκτήσουμε καλή ποιότητα οστού. Θα πρέπει το σημείο της αναγέννησης να έχει και το κατάλληλο σχήμα

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι απαιτήσεις από την αναγεννητική μεμβράνη είναι μεγαλύτερες, καθώς εκτός από την εξαιρετική βιολογική συμπεριφορά θα πρέπει να διατηρεί ένα σταθερό σχήμα καθ’ όλη τη διάρκεια της οστικής αναγέννησης.

Αναγέννηση οστού και σχήμα γνάθου

Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν μη απορροφήσιμες μεμβράνες με ενίσχυση από έλασμα τιτανίου, το οποίο υποστηρίζει τη μεμβράνη και διατηρεί έτσι ένα σταθερό σχήμα καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια της αναγέννησης

Μεμβράνες με ενίσχυση τιτανίου
Αναγέννηση Οσοτού – Μεμβράνες με ενίσχυση τιτανίου

Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται η βλάβη και το οστικό μόσχευμα από την παρέμβαση των μαλακών ιστών διασφαλίζοντας ένα ικανοποιητικό σχήμα της γνάθου για μια μελλοντική εμφύτευση.

Αναγέννηση Οσοτού και σχήμα γνάθου

Σε ιδιαίτερα προχωρημένες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πλέγμα ή φύλο τιτανίου, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτο το χώρο που θέλουμε να γίνει η αναγέννηση οστού.

Αναγεννηση οστου – Πλέγμα τιτανίου

Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα πολύτιμη σε περιοχές όπου υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο οστικό έλλειμμα και ασκούνται συνεχείς πιέσεις από τα ούλα, τους παρακείμενους μύες ή από τα χείλη με κίνδυνο να χαθεί το αναγεννημένο κόκαλο.

Θέλετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού;

Με τα εμφυτεύματα δοντιών απέκτησα σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Νοιώθω ότι έχω περισσότερη διάθεση και ενέργεια για να απολαύσω την κάθε στιγμή με τους φίλους και την οικογένειά μου. Ολόκληρο το πρόσωπό μου λάμπει...
Μαίρη Π.
⭐⭐⭐⭐⭐

Αναγέννηση ιστών και αυξητικοί παράγοντες