Αναγεννηση Οστου – Tεχνικές

Για μια αναγεννηση οστου απαραίτητο βοήθημα είναι τα διάφορα οστικα μοσχευματα, οι αναγεννητικές μεμβρανες κ.λ.π. Η επιλογή της τεχνικής την οποία θα εφαρμόσουμε εξαρτάται άμεσα από το είδος και την έκταση της οστικής βλάβης. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν οι διάφορες κατηγορίες που περιγράφουν τον τύπο του οστικού ελλείμματος.

Α. Αναγεννηση οστου-Ενδοστικές Βλάβες

Οι ενδοστικές βλάβες είναι μια από τις πολύ συχνές περιπτώσεις ,όπου ένα δόντι θα πρέπει να βγει και να αντικατασταθεί από ένα εμφυτευμα.
Όταν η έκταση του οστικού ελλείμματος δεν μας επιτρέπει να κάνουμε μια εμφυτευση, τότε η αναγεννηση οστου και η αποκατάσταση θα πρέπει να γίνουν σε περισσότερα στάδια.

Αναγεννηση οστου - Ενδοστικες βλαβες Αναγεννηση οστου – Ενδοστικες βλαβες

Α. Εξαγωγή του δοντιού και εντοπισμός της ενδοστικής βλάβης
Β. Τοποθετούμε το οστικό μοσχευμα.
Γ. Τοποθετούμε την μεμβρανη.
Δ. Αφήνουμε επαρκή χρόνο για να ολοκληρωθεί η αναγεννηση οστου.
Ε. Έλεγχος της γνάθου
Ζ. Τοποθέτηση του εμφυτευματος

Όταν η ενδοστική βλάβη είναι μικρή και η υπόλοιπη γνάθος αρκεί για να τοποθετηθεί ένα εμφυτευμα, τότε μπορούμε να κάνουμε την εμφυτευση ταυτόχρονα με την αναγεννηση οστου.

Αναγεννηση οστου - Εμφυτευματα δοντιων Αναγεννηση οστου – Εμφυτευματα δοντιων

Και σ’ αυτή την περίπτωση απαραίτητη είναι η χρήση κάποιου μοσχευματος ( αυτόλογου ή του εμπορίου ) και η τοποθέτηση μιας αναγεννητικης μεμβρανης.

Β. Αναγεννηση οστου-Κάθετες βλάβες

Ένα κάθετο έλλειμμα σημαίνει οτι η γνάθος έχει ικανοποιητικό ύψος, αλλά είναι πολύ λεπτή, σε βαθμό που να μην μπορεί να γίνει μια εμφύτευση.
Επομένως οι προσπάθειές θα επικεντρωθούν στο να αυξήσουμε την διάσταση της γνάθου σε πλάτος.

Αναγεννηση οστου - Καθετες βλαβες Αναγεννηση οστου – Καθετες βλαβες

Η πιο καθιερωμένη τεχνική είναι να πάρουμε ενα ενδοστοματικό αυτόλογο μοσχευμα, το οποίο σταθεροποιείται στο σημείο της αναγεννησης με βίδες τιτανίου. Σε μια αναγεννηση οστου μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσουμε σε όγκο και ποσότητα, τοποθετώντας τεχνητό μόσχευμα και μεμβρανη.

Αναγεννηση οστου - Καθετες βλαβες- Αυτολογο μόσχευμα Αναγεννηση οστου – Καθετες βλαβες- Αυτολογο μόσχευμα

Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στις πλάγιες περιοχές. όπου με την αναγεννηση οστου διευρύνουμε τη γνάθο, κερδίζουμε πλάτος και μπορούμε έτσι να τοποθετήσουμε ένα ισχυρό εμφύτευμα μεγάλης διαμέτρου,

Αναγεννηση οστου - Πλαγια περιοχη Αναγεννηση οστου – Πλαγια περιοχη

όσο και στις πρόσθιες περιοχές του στόματος, όπου η ανάπλαση της γνάθου σε μια κάθετη βλάβη είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά σε ένα μεμονωμένο εμφυτευμα.

Αναγεννηση οστου - Οριζοντια αναγαννηση - Προσθια περιοχη Αναγεννηση οστου – Οριζοντια αναγαννηση – Προσθια περιοχη

Με την αναγεννηση οστου η γνάθος αποκτά το αρχικό της σχήμα και μπορούμε έτσι να τοποθετήσουμε ένα εμφυτευμα το οποίο έχει γερές βάσεις,

Αναγεννηση οστου - Οριζοντια αναγαννηση - Προσθια περιοχη Αναγεννηση οστου – Οριζοντια αναγαννηση – Προσθια περιοχη

αλλά – το πιο σημαντικό – το εμφυτευμα τοποθετείται στη σωστή θέση, επιτρέποντάς μας έτσι να κατασκευάσουμε στο τέλος μια πιο φυσική και αισθητική αποκατάσταση.

Γ. Αναγεννηση οστου-Οριζόντιες βλάβες

Σε ένα οριζόντιο οστικό έλλειμμα η γνάθος έχει ικανοποιητικό πλάτος, αλλά είναι χαμηλή σε βαθμό που να μην μπορεί να γίνει μια εμφυτευση.
Επομένως οι προσπάθειές θα πρέπει να επικεντρωθούν στο ν’ αυξήσουμε την διάσταση της γνάθου σε ύψος.

Αναγεννηση οστου - Οριζοντιες βλαβες Αναγεννηση οστου – Οριζοντιες βλαβες

Αφού συλλέξουμε ένα ενδοστοματικό αυτόλογο μόσχευμα, το σταθεροποιούμε με βίδες τιτανίου, και με τη βοήθεια οστικού συμπληρώματος και αναγεννητικής μεμβράνης μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ικανοποιητικό υπόβαθρο για μια αποκατάσταση με εμφυτευματα δοντιων.

Αναγεννηση οστου - Οριζοντιες βλάβες - Αυτογενες μοσχευμα Αναγεννηση οστου – Οριζοντιες βλάβες – Αυτογενες μοσχευμα

Όπως σε κάθε αναγεννηση οστου , έτσι και στην οριζοντια αναγεννηση εκτός από την μεταμόσχευση του οστού, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στον χειρισμό των ούλων, έτσι ώστε η περιοχή να μείνει κλειστή καθ’ όλη τη διάρκεια της επούλωσης.
Αυτό σημαίνει οτι και ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να μην τραυματιστούν τα ούλα και αποκαλυφθουν έτσι τα μοσχεύματα.

Αναγεννηση οστου - Οριζοντιες βλαβες Αναγεννηση οστου – Οριζοντιες βλαβες

Χάρη στην αναγεννηση οστου μπορούμε πλέον σ’ ένα στόμα που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν καταδικασμένο να έχει μια οδοντοστοιχία, να τοποθετήσουμε μια ακίνητη αποκατάσταση με εμφυτευματα δοντιων και να αποκαταστήσουμε την αισθητική και λειτουργία του στόματος.

Δ. Αναγεννηση οστου-Συνδυασμένες βλάβες

Είναι η πιο προχωρημένη απ’ όλες τις άλλες κατηγορίες και είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού ( σε τροχαίο, από πτώση κ.λ.π.) ή μιας παθολογικής κατάστασης στην περιοχή των γνάθων ( μεγάλη κύστη, όγκος κ.λ.π.)
Καθώς έχουμε έντονη συρρίκνωση των ιστών θα πρέπει να αναγεννήσουμε την γνάθο σε ύψος και πλάτος συγχρόνως.

Αναγεννηση οστου - Συνδυασμενες βλαβες Αναγεννηση οστου – Συνδυασμενες βλαβες

Αυτές οι περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα απαιτητικές καθώς θα πρέπει να συλλέξουμε μεγάλη ποσότητα οστού, προκειμένου να αποκαταστήσουμε το αρχικό σχήμα και μέγεθος.

Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να προσφύγουμε σε λήψη εξωστοματικού οστικού μοσχεύματος. Μια πολύ καλή επιλογή είναι η περιοχή της λεκάνης, η οποία μπορεί να δώσει μεγάλες ποσότητες οστού και πολύ καλή ποιότητα οστού.
Εναλλακτικά μπορούμε να πάρουμε κόκαλο από την κνήμη, τα πλευρά, την εξωτερική πλευρά του κρανίου κ.λ.π.
Σίγουρα πρόκειται για πολύ πιο παρεμβατικές τεχνικές, οι οποίες απαιτούν ολική αναισθησία, παραμονή στο νοσοκομείο για κάποιες ημέρες και φυσικά μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης.

Αναγεννηση οστου - Συνδυασμενες βλαβες - Εξωστοματικο μοσχευμα Αναγεννηση οστου – Συνδυασμενες βλαβες – Εξωστοματικο μοσχευμα

Χάρη στην αναγεννηση οστου και στην πρόοδο της γναθοχειρουργικής, μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε ακόμα και αυτές τις βαριές περιπτώσεις οι οποίες εκτός από τα λειτουργικά προβλήματα συνοδεύονται και από έντονες παραμορφώσεις του προσώπου.

Θέλετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού;

Μετά το ατύχημα η βλάβη που δημιουργήθηκε ήταν πολύ μεγάλη. Το πρόσωπό μου είχε παραμορφωθεί και δεν τολμούσα να χαμογελάσω, ώσπου έγινε η οστική ανάπλαση της γνάθου. Δεν πίστευα στα μάτια μου όταν απέκτησα τόσο φυσικά, αρμονικά δόντια…
Θανάσης Β.
⭐⭐⭐⭐⭐

Εμφυτεύματα δοντιών & Αναγέννηση