Αναγεννηση ουλων

Στα πλαίσια μιας θεραπείας με εμφυτευματα δοντιων, μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσουμε κάποιες από τις αναπλαστικές τεχνικές της περιοδοντολογίας για την αναγεννηση ούλων και των περιεμφυτευματικών μαλακών ιστών.

Πρόκειται για τεχνικές, οι οποίες αναπτύχθηκαν αρχικά για τα δόντια και βρήκαν ευρεία εφαρμογή και στα οδοντικά εμφυτευματα, καθώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά προβλήματα.

Αναγεννηση ουλων-Ουλοβλεννογόνια προβλήματα

Αν κοιτάξουμε καλύτερα θα παρατηρήσουμε ότι τα ουλα δεν είναι ομοιόμορφα.
Κοντά στα δόντια έχουμε τα προσπεφυκότα ουλα τα οποία είναι ροζ, σκληρά και γερά στερεωμένα γύρω από τα δόντια, σε αντίθεση με τον βλεννογόνο του στόματος ο οποίος είναι πιο μαλακός, ευκίνητος, με πολλά μικρά αγγεία.

Αναγεννηση ουλων - Ανατομια Αναγεννηση ουλων – Ανατομια

Τα προσπεφυκότα ουλα είναι πολύ σημαντικά, καθώς δημιουργούν ένα σταθερό περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι τα ουλα γύρω από τα δόντια και τα εμφυτευματα.

Όταν λείπουν τα προσπεφυκότα ουλα, τότε οι ιστοί δεν είναι σταθεροί, αλλά παρουσιάζουν κινητικότητα, ιδιαίτερα στην κάτω γνάθο, τόσο σε πρόσθιες,

Αναγεννηση ουλων - Ουλοβλεννογονια προβληματα - Προσθια περιοχη Αναγεννηση ουλων – Ουλοβλεννογονια προβληματα – Προσθια περιοχη

όσο και σε πλάγιες περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών ή των εμφυτευματων.

Αναγεννηση ουλων - Ουλοβλεννογονια προβλήματα - Πλάγια περιοχή Αναγεννηση ουλων – Ουλοβλεννογονια προβλήματα – Πλάγια περιοχή

Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν αναπτυχθεί πολλές διαφορετικές τεχνικές με σκοπό την ανάπλαση των προσπεφυκότων ουλων και την εξάλειψη της κινητικότητας των περιοδοντικών ή περιεμφυτευματικων ιστών.

Α.Αναγεννηση ουλων-Ελεύθερο ουλικό μοσχευμα

Η πιο διαδεδομένη τεχνική είναι το ελεύθερο ουλικό μοσχευμα, όπου πρόκειται για μια μεταμοσχευση μαλακών ιστών από τον ουρανίσκο – μια περιοχή με ιδιαίτερα σκληρούς και ανθεκτικούς ιστούς.

Όταν υπάρχει μια περιοχή στην οποία τα προσπεφυκότα ουλα είναι πολύ λεπτά ( Α ) , πηγαίνουμε στον ουρανίσκο ( Β ) και λαμβάνουμε από τις επιφανειακές στρώσεις των ουλων ένα μοσχευμα ανάλογο για το σχήμα και τις διαστάσεις της βλάβης.

Αναγεννηση ουλων - Ελευθερο ουλικο μοσχευμα Αναγεννηση ουλων – Ελευθερο ουλικο μοσχευμα

Το μοσχευμα τοποθετείται στην δέκτρια περιοχή ( Γ ) και σταθεροποιείται με ειδική ραφή. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αναγεννήσουμε τους χαμένους ιστούς και να αποκαταστήσουμε το σχήμα και τη λειτουργία των ουλων ( Δ ).

Τα ουλοβλεννογόνια προβλήματα γίνονται όλο και πιο έντονα, όσο η γνάθος παρουσιάζει μεγαλύτερη απορρόφηση, με αποτέλεσμα οι περιεμφυτευματικοί ιστοί είναι πλέον πολύ κοντά στους μύες των χειλιών και του μάγουλα.

Αναγεννηση ουλων - Εμφυτευματα δοντιων Αναγεννηση ουλων – Εμφυτευματα δοντιων

Χάρη στο ελεύθερο ουλικό μοσχευμα μπορούμε ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις να αντιμετωπίσουμε τα ουλοβλεννογόνια προβλήματα και να διασφαλίσουμε την υγεία και σωστή λειτουργία των εμφυτευματων.

Β.Αναγεννηση ουλων-Μοσχευμα συνδετικού ιστού

Οι περιοδοντικές αναπλαστικές τεχνικές μας επιτρέπουν να αναγεννησουμε τα ουλα όχι μόνο για λειτουργικούς, αλλά και για αισθητικούς λόγους.
Ας μην ξεχνούμε ότι όταν χαθεί ένα δόντι γίνονται πολλές και καθοριστικές αλλαγές στη γνάθο και στα ουλα.

Αναγεννηση ουλων -Κατηγοριες υποχωρησης των ουλων Αναγεννηση ουλων -Κατηγοριες υποχωρησης των ουλων

Για να μπορέσουμε λοιπόν να κατασκευάσουμε δόντια που δεν διαφέρουν από τα φυσικά, θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και στην ευαίσθητη ζώνη των ουλων.

Αναγεννηση ουλων - Εμφυτευματα δοντιων Αναγεννηση ουλων – Εμφυτευματα δοντιων

Πολύτιμο βοήθημα είναι το μοσχευμα συνδετικού ιστού: μια τεχνική η οποία μοιάζει με το ελεύθερο ουλικό μοσχευμα, καθώς δότρια περιοχή είναι και πάλι ο ουρανίσκος, μόνο που πηγαίνουμε κάτω από τον βλεννογόνο, σε μια περιοχή η οποία είναι πλούσια σε φυσικό κολλαγόνο.

Αναγεννηση ουλων - Μοσχευμα συνδετικου ιστου Αναγεννηση ουλων – Μοσχευμα συνδετικου ιστου

Και εδώ έχουμε τη δυνατότητα να καθορίσουμε το πλάτος και πάχος του μοσχεύματος, ανάλογα με το βαθμό έλλειψης των περιεμφυτευματικών ιστών.

Αναγεννηση ουλων - Εμφυτευματα δοντιων Αναγεννηση ουλων – Εμφυτευματα δοντιων

Xάρη στις αναπλαστικές τεχνικές και το μοσχευμα συνδετικού ιστού μπορούμε να αναγεννήσουμε τα ουλα και να αποδώσουμε στους περιεμφυτευματικούς ιστούς φυσιολογικό σχήμα και υφή, έτσι ώστε μια αποκατάσταση με εμφυτευματα δοντιών να είναι απόλυτα φυσική.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε τεχνική έχει και τους περιορισμούς της. Όταν υπάρχει έντονη απορρόφηση του οστού, θα πρέπει πρώτα να γίνει αναγεννηση της γναθου και στη συνέχεια η αναγεννηση ουλων, προκειμένου να πετύχουμε ένα ιδανικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Θέλετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού;

Για χρόνια δεν τομούσα να χαμογελάσω Τα ούλα μου είχαν υποχωρήσει και δεν ήθελα να βάλω οδοντοστοιχία. Χάρη στις εξελιγμένες τεχνικές, αναγεννήσαμε την γνάθο και τα ούλα και απέκτησα και πάλι όμορφα, φυσικά δόντια. Πετάω από την χαρά μου!
Μαριάννα Α.
⭐⭐⭐⭐⭐

Οστική ανάπλαση γνάθου