Ένα πρόσθιο εμφύτευμα

Η σιγουριά της αρμονίας στο χαμόγελό σας!

 

Τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν πλέον την πρώτη επιλογή όταν χαθεί ένα μεμονωμένο δόντι στην πρόσθια περιοχή του στόματος.
Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας και οι εξαιρετικές αισθητικές και λειτουργικές τους ιδιότητες καθιστούν τα εμφυτεύματα δοντιών ένα αξιόπιστο τρόπο αποκατάστασης.

 

Ένα πρόσθιο εμφύτευμα στην άνω γνάθο

 

Η άνω πρόσθια περιοχή έχει όπως είναι φυσικό μια ιδιαίτερα σημαντική σημασία για την αισθητική του χαμόγελου. Σε αυτή την τόσο σημαντική περιοχή του στόματος πολλές φορές δεν αρκεί μόνο η καλή τοποθέτηση του εμφυτεύματος.
Τις περισσότερες φορές θα πρέπει να επιστρατεύσουμε  τις δυνατότητες που μας δίνει η ψηφιακή τεχνολογία και τα σύγχρονα βιο-υλικά ώστε να προσφέρουμε μια λειτουργικά και αισθητικά πετυχημένη εμφύτευση.

 

Ψηφιακός Προγραμματισμός

Ο ψηφιακός προγραμματισμός είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα για μια επιτυχημένη εμφύτευση.  Μπορούμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια να εκτιμήσουμε το μέγεθος και το σχήμα της γνάθου και να προγραμματίσουμε το μέγεθος και τη θέση του εμφυτεύματος.

 

Ψηφιακός προγραμματισμός για ένα πρόσθιο εμφύτευμα

 

Παράλληλα έχουμε την δυνατότητα να εκτιμήσουμε το σχήμα και τις διαστάσεις της γνάθου και το πιο σημαντικό την έκταση του οστικού ελλείμματος.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς έτσι μπορούμε να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να γίνει πρώτα η αναγέννηση της γνάθου ή παράλληλα με την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

 

Εμφυτεύματα δοντιών και Ανάπλαση Ιστών

Για μια αισθητική αποκατάσταση με ένα μονήρες εμφύτευμα στην αισθητική ζώνη δεν αρκεί μόνο η προσθετική αποκατάσταση να είναι φυσική και να ταιριάζει με τα διπλανά δόντια. Ιδιαίτερα σπουδαίο ρόλο παίζουν και οι περι-εμφυτευματικοί ιστοί – τα ούλα δηλαδή που περιβάλουν το εμφύτευμα.
Για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τα ούλα με φυσικό και αισθητικό τρόπο, θα πρέπει να καταφύγουμε στις αναγεννητικές τεχνικές των ούλων.

 

Ένα πρόσθιο εμφύτευμα και αναγνέννηση ούλων

 

Ας μην ξεχνάμε ότι από τη στιγμή που χαθεί ένα δόντι, συντελούνται πολλές αλλαγές στη δομή και το σχήμα του οστού και των ούλων.
Ορισμένες φορές δεν αρκεί να αναγεννήσουμε μόνο τα ούλα αλλά θα πρέπει να επαναφέρουμε και το οστό στην αρχική φυσιολογική του κατάσταση.

Δυστυχώς ορισμένες φορές ένα φυσικό δόντι δεν μπορεί πια να σωθεί και θα πρέπει να γίνει εξαγωγή. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμούμε μια συνδυασμένη προσέγγιση: δεν περιοριζόμαστε μόνο στην τοποθέτηση του εμφυτεύματος αλλά εφαρμόζουμε διάφορες αναγεννητικές τεχνικές.

 

Ένα πρόσθιο εμφύτευμα – διατήρηση των ιστών

 

Με αυτό τον τρόπο προλαβαίνουμε μια συρρίκνωση των ιστών και αναπλάθουμε τους ιστούς πολύ πριν εμφανιστούν τα σημάδια της υποχώρησης των ούλων.

 

Προσθετική Αποκατάσταση

Αναπόσπαστο στοιχείο για μια επιτυχημένη και αισθητική αποκατάσταση με ένα εμφύτευμα στην πρόσθια περιοχή είναι βέβαια και η τελική προσθετική αποκατάσταση.

Τα σύγχρονα εμφυτεύματα και οι πολύπλευρες προσθετικές του δυνατότητες μπορούν να δώσουν λύση ακόμα και σε αυτές τις τόσο απαιτητικές περιπτώσεις. Χάρη στη ψηφιακή τεχνολογία μπορούμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε τα προσθετικά κολοβώματα με απόλυτα εξατομικευμένο τρόπο, λαμβάνοντας υπ’ όψη το σχήμα και ύψος των ούλων, όπως και τα όμορα δόντια.

 

Ένα πρόσθιο εμφύτευμα – ψηφιακή προσθετική αποκατάσταση

 

Ιδιαίτερα απαιτητικές είναι οι περιπτώσεις εκείνες, όπου τα πρόσθια δόντια έχουν έντονη φωτεινότητα και διαύγεια. Έτσι συνδυάζοντας τα κεραμικά κολοβώματα με τις ολοκεραμικές στεφάνες, τότε οι εξαιρετικές οπτικές και βιολογικές ιδιότητες των σύγχρονων αυτών υλικών μας επιτρέπουν να αποκαταστήσουμε ένα δόντι με απόλυτα φυσικό και αισθητικό τρόπο.

 

Ολοκεραμική αποκατάσταση σε ένα πρόσθιο εμφύτευμα

 

Ένα μεμονωμένο εμφύτευμα στην πρόσθια περιοχή της άνω γνάθου είναι ίσως η πιο απαιτητική περίπτωση για μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών. Ας μην ξεχνάμε ότι στόχος μας δεν είναι μόνο να τοποθετήσομε ένα σταθερό δόντι με ένα εμφύτευμα, αλλά και να ικανοποιήσουμε τις αισθητικές απαιτήσεις της κάθε περίπτωσης.

 

Οστική αναγέννηση για ένα πρόσθιο εμφύτευμα

 

Χάρη στην ψηφιακή διάγνωση και προγραμματισμό, τα σύγχρονα εμφυτεύματα δοντιών και τις τελευταίες εξελίξεις στις μεθόδους και υλικά προσθετικής αποκατάστασης μπορούμε πλέον να μιμηθούμε τη φύση και να αποκαταστήσουμε ένα πρόσθιο δόντι με απόλυτα φυσικό τρόπο.

" Μου έλλειπαν εκ γενετής κάποια δόντια. Σε καμία από τις φωτογραφίες μου δεν χαμογελούσα... Με τα καινούρια μου δόντια νοιώθω τελείως ανανεωμένη. Έχω κέφι να γελάσω, να βγω έξω με φίλους, να χαρώ τη ζωή! Όλοι μου οι φίλοι λένε πως τον τελευταίο καιρό λάμπω! "
΄Ελενα Φ.
★★★★★

Αισθητική αποκατάσταση μεμονωμένων δοντιών

Θέλετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού;

 

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις για μια εμφύτευση είναι η συγγενής έλλειψη των πλάγιων τομέων της άνω γνάθου. Η αποκατάσταση των πλαγίων με εμφυτεύματα δοντιών ήταν η αιτία για πρόοδο στον τομέα όχι μόνο των εμφυτευμάτων, αλλά και της ορθοδοντικής.

 

Εμφυτεύματα δοντιών και Ορθοδοντική

Παλαιότερα, όταν δεν υπήρχαν τα εμφυτεύματα δοντιών, δεν είχαμε κάποιο συντηρητικό τρόπο για να αποκαταστήσουμε την έλλειψη των πλάγιων τομέων. Καθώς δεν θέλαμε να τροχίσουμε υγιή δόντια σε ένα νεαρό άτομο, προσπαθούσαμε με την ορθοδοντική να κλείσουμε τα κενά μετακινώντας τους κυνόδοντες στη θέση των πλαγίων. Στη συνέχεια διορθώναμε τα σχήματα με επικαλύψεις σύνθετης ρητίνης με το μειονέκτημα ότι τα δόντια γινόντουσαν αφύσικα πλατιά και μεγάλα.

 

Συγγενής έλλειψη δοντιών χωρίς ορθοδοντική θεραπεία

 

Με τα εμφυτεύματα δοντιών κάνουμε πλέον ακριβώς το αντίθετο: αντί να κλείσουμε τα διαστήματα, ανοίγουμε τα κενά. Έτσι δημιουργούμε επαρκή χώρο για τους πλάγιους τομείς που λείπουν ώστε να αποκατασταθούν με οδοντικά εμφυτεύματα.

 

Συγγενής έλλειψη πλαγίου – ένα πρόσθιο εμφύτευμα

 

Με αυτό τον τρόπο προσεγγίζουμε τις περιπτώσεις εκείνες, όπου εκ γενετής λείπουν οι πλάγιοι τομείς είτε από την μία πλευρά, είτε και από τις δύο πλευρές του στόματος.

 

Συγγενής έλλειψη πλαγίων – δύο πρόσθια εμφυτεύματα

 

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι ο πιο βιολογικός και συντηρητικός τρόπος για να αποκαταστήσουμε την έλλειψη των δοντιών αυτών.

 

Εμφυτεύματα δοντιών – Λεπτά εμφυτεύματα

Μια άλλη εξέλιξη που την χρωστάμε στην εφαρμογή των εμφυτευμάτων στην περιοχή των πλαγίων είναι η έρευνα και κατασκευή νέων, λεπτών εμφυτευμάτων. Η κατασκευή αυτών των λεπτότερων εμφυτευμάτων δεν ήταν απλή  και παρουσίασε ιδιαίτερες προκλήσεις στους μηχανολόγους και κατασκευαστές καθώς απαιτήθηκε εκτεταμένη έρευνα, ώσπου να έχουμε στη διάθεσή μας αξιόπιστα λεπτά εμφυτεύματα.

 

Ένα πρόσθιο εμφύτευμα – στενά εμφυτεύματα

 

Έχοντας πλέον στενότερα οδοντικά εμφυτεύματα στο σχήμα και μέγεθος των πλαγίων τομέων, μπορούμε με πιο φυσικό και αισθητικό τρόπο να αποκαταστήσουμε τα δόντια αυτά.

 

Έλλειψη πλαγίων και ψηφιακός προγραμματισμός

Η ακτινολογική εξέταση με τομογραφία κωνικής δέσμης CBCT και ο ψηφιακός προγραμματισμός είναι αναπόσπαστο μέρος μιας αποκατάστασης με εμφυτεύματα δοντιών όταν έχουμε μια συγγενή έλλειψη των πλαγίων τομέων.
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα δόντια δεν χάθηκαν λόγω κάποιας παθολογικής αιτίας – αυτά τα δόντια δεν δημιουργήθηκαν ποτέ κατά την ανάπτυξη του συγκεκριμένου ατόμου.

 

Συγγενής έλλειψη πλαγίων – ψηφιακός προγραμματισμός

 

Όταν αντιμετωπίζουμε αυτές τις περιπτώσεις αναμένουμε με απόλυτη σιγουριά κάποιου βαθμού οστική ανεπάρκεια. Αυτό οφείλεται όχι στο γεγονός ότι χάθηκε το φυσιολογικό κόκαλο. Εδώ έχουμε έλλειμμα, διότι το κόκαλο ποτέ δεν σχηματίστηκε σωστά, καθώς το δόντι δεν υπήρξε ποτέ.
Με τα προγράμματα ψηφιακού προγραμματισμού μπορούμε να έχουμε μια καθαρή εικόνα του οστικού ελλείμματος, και μπορούμε έτσι να προγραμματίσουμε την τεχνική το μέγεθος της οστικής αναγέννησης.

 

Οστική αναγέννηση

Καθώς στις περιπτώσεις της συγγενούς έλλειψης των πλαγίων έχουμε οστικό έλλειμμα σε ύψος και σε πλάτος, η πιο ενδεδειγμένη αναγεννητική τεχνική είναι η χρήση αυτόλογου οστικού μοσχεύματος.

 

Ένα πρόσθιο εμφύτευμα και οστική αναγέννηση

 

Με αυτή τη μέθοδο κερδίζουμε οστικό μόσχευμα εξαιρετικής ποιότητος, ενώ συγχρόνως αναπλάθουμε τη γνάθο με προβλέψιμο τρόπο, δημιουργώντας έτσι το ιδανικό υπόβαθρο για μία αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών.

Με την αναγέννηση οστού η γνάθος αποκτά το φυσιολογικό της σχήμα και μπορούμε έτσι να προχωρήσουμε στην εμφύτευση.

 

 

Συγγενής έλλειψη πλαγίων – αναγέννηση ιστών

 

Πλαισιώνοντας την εμφύτευση δοντιού με τις αναγεννητικές τεχνικές των ούλων μπορούμε να αναπλάσουμε τους νέους περι-εμφυτευματικούς ιστούς και να αποκαταστήσουμε τη φυσική αρμονία στην αισθητική ζώνη.

 

Φυσική αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών

 

 

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος στην αντιμετώπιση της συγγενούς έλλειψης των πλαγίων τομέων. Μπορούμε να προσφέρουμε ένα πολύ φυσικό και αισθητικό αποτέλεσμα, αρκεί να υπάρχει σωστός προγραμματισμός σε όλα τα στάδια της θεραπείας: από την έγκαιρη διάγνωση και ορθοδοντική θεραπεία έως την τελική προσθετική αποκατάσταση.