Picture of Αλέξανδρος Παπασωτηρίου
Αλέξανδρος Παπασωτηρίου

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία της επιφάνειας των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα εμφυτεύματα δοντιών έχουν εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια σαν ένας σημαντικός κλάδος της σύγχρονης οδοντιατρικής. Με την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων – τα οποία στην ουσία είναι τεχνητές ρίζες δοντιών – μπορούμε να αντικαταστήσουμε δόντια τα οποία έχουν χαθεί και να αποκαταστήσουμε την λειτουργία και αισθητική του στόματος.

Ένας καθοριστικός παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία των εμφυτευμάτων είναι η οστεο-ενσωμάτωση, η λειτουργική δηλαδή ένωση του ζωντανού οστού της γνάθου με το υλικό του εμφυτεύματος που είναι κατά κανόνα τιτάνιο.

Στα πλαίσια της εξέλιξης των εμφυτευμάτων έγιναν μεγάλα βήματα προόδου στο σχήμα και μέγεθος του οδοντικού εμφυτεύματος, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επεξεργασία της επιφάνειας του τιτανίου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές σε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε την βιολογική συμπεριφορά των σύγχρονων εμφυτευμάτων, να πετύχουμε καλύτερη οστεο-ενσωμάτωση, καλύτερη αφαίρεση πέτρας και μικροβίων και να πετύχουμε μεγαλύτερη αντοχή στην μηχανική φθορά και διάβρωση.

Μέθοδοι επεξεργασίας της επιφάνειας των εμφυτευμάτων

Μπορούμε να διαχωρίσουμε τις μεθόδους επεξεργασίας των εμφυτευμάτων σε 3 μεγάλες κατηγορίες: α) τις μηχανικές ( φρεζάρισμα, λείανση, στίλβωση κλπ), β) τις χημικές (επεξεργασία με οξέα, βάσεις, ανοδίωση κλπ) και γ) τις φυσικές μεθόδους, όπως ο ψεκασμός πλάσματος τιτανίου, υδροξυλαπατίτη ή εναπόθεση ιόντων.

Οδοντικά εμφυτεύματα & Επιφάνειες

Λεία επιφάνεια

Η πρώτη γενιά οδοντικών εμφυτευμάτων είχαν μια σχετικά λεία επιφάνεια. Ξεκινώντας από ένα συμπαγές κομμάτι τιτανίου και με τη χρήση ειδικών κοπτικών εργαλείων όπως φρέζες, δίσκους κλπ , δίναμε το τελικό σχήμα, αλλά και την τελική μορφολογία της επιφάνειας του εμφυτεύματος.
Η εξέταση της επιφάνειας με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο έδειξε ότι η φαινομενικά λεία επιφάνεια παρουσιάζει αρκετές ατέλειες ( όπως αυλάκια, γωνίες και σημάδια από τα κοπτικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε κατά την κατασκευή τους.

Εμφυτεύματα δοντιών - Λεία επιφάνεια
Εμφυτεύματα δοντιών – Λεία επιφάνεια

Τα λεία εμφυτεύματα ήταν για πολλά χρόνια τα μόνα εμφυτεύματα που είχαμε στην διάθεσή μας. Έρευνες έδειξαν ότι η οστεοενσωμάτωση ολοκληρώνεται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερο ποσοστό επαφής μεταξύ του οστού και του εμφυτεύματος, όταν η επιφάνεια έχει πόρους μεταξύ 50 to 400 μm.
Έτσι επινοήθηκαν μέθοδοι όπως η επίστρωση με πλάσμα τιτανίου ή υδροξυλαπατίτη για να δημιουργήσουμε μια πορώδη επιφάνεια και να εξασφαλίσουμε καλύτερη και γρηγορότερη οστεο-ενσωμάτωση.

Επένδυση με πλάσμα τιτανίου(TPS)

Η επίστρωση με πλάσμα τιτανίου γίνεται ως εξής: ψεκάζονται λεπτά ψήγματα τιτανίου, τα οποία περνούν μέσα από μια φλόγα υψηλής θερμοκρασίας. Όταν τα ψήγματα έρθουν σε επαφή με την επιφάνεια του εμφυτεύματος, τότε αυτά συντήκονται δημιουργώντας μια αδρή επιφάνεια πάχους 30 µm.

Εμφυτεύματα δοντιών - Επικάλυψη της επιφάνειας με πλάσμα τιτανίου
Εμφυτεύματα δοντιών – Επικάλυψη της επιφάνειας με πλάσμα τιτανίου

Η μέθοδος αυτή δίνει μια σημαντικά μεγαλύτερη επιφάνεια εμφυτεύματος σε σχέση με τα λεία εμφυτεύματα, ενώ η τρισδιάστατη μορφολογία της αυξάνει σημαντικά την συγκράτηση στην ένωση μεταξύ οστού και εμφυτεύματος.

Επένδυση με υδροξυλαπατίτη (TPSH)

Ο υδροξυλαπατίτης είναι ένα από τα υλικά, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δεσμό με το κόκαλο και γι’ αυτό θεωρείται βιο-ενεργό. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να επικαλύψουμε μια επιφάνεια τιτανίου με υδροξυλαπατίτη, και κάθε μέθοδος μας δίνει επιφάνεια με διαφορετικές ιδιότητες. Συνήθως προηγείται η αδροποίηση της επιφάνειας του εμφυτεύματος και στη συνέχεια γίνεται η επένδυση με υδροξυλαπατίτη σε ένα πάχος 20–50 µm.

Εμφυτεύματα δοντιών - Επικάλυψη της επιφάνειας με υδροξυλαπατίτη
Εμφυτεύματα δοντιών – Επικάλυψη της επιφάνειας με υδροξυλαπατίτη

Η επικάλυψη εμφυτευμάτων τιτανίου με βιο-ενεργές ουσίες μπορεί να επιταχύνει την εναπόθεση οστού στα πρώτα στάδια της οστεοενσωμάτωσης. Η συμπεριφορά αυτών των εμφυτευμάτων χρήζει περεταίρω παρακολούθησης και έρευνας καθώς παρατηρήσαμε ότι σε βάθος χρόνου υπήρχε σε σημαντικό ποσοστό απώλεια της οστεο-ενσωμάτωσης.

Καθώς είναι σαφές ότι μια αδρή επιφάνεια έχει σημαντικά μηχανικά και βιολογικά πλεονεκτήματα, στραφήκαμε σε άλλες μεθόδους επεξεργασίας για πιο προβλέψιμα αποτελέσματα.
Οι μέθοδοι επίστρωσης (με πλάσμα τιτανίου, υδροξυλαπατίτη κλπ), που αναφέραμε πιο πάνω, μας επιτρέπουν να τροποποιήσουμε την επιφάνεια με προσθήκη υλικού. Στην πορεία εξελίχθηκαν τεχνικές, με τις οποίες μπορούμε να τροποποιήσουμε την επιφάνεια του εμφυτεύματος με αφαιρετικές μεθόδους.

Αδροποίηση

Μπορούμε να αδροποιήσουμε την επιφάνεια ων εμφυτευμάτων χρησιμοποιώντας ισχυρά οξέα, όπως νιτρικό οξύ, υδροφθωρικό οξύ, κλπ. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε μια ομοιόμορφη επιφανειακή αδρότητα, μεγαλύτερη επιφάνεια και βελτιωμένη βιολογική συμπεριφορά.

Εμφυτεύματα δοντιών - Επεξεργασία της επιφάνειας με αδροποίηση
Εμφυτεύματα δοντιών – Επεξεργασία της επιφάνειας με αδροποίηση

Η αδροποίηση της επιφάνειας των εμφυτευμάτων με οξέα δημιουργεί μικρο-εσοχές βάθους 0.5-2 µm, γεγονός που ευνοεί την γρηγορότερη οστεοενσωμάτωση και καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Διπλή αδροποίηση

Η εμβάπτιση εμφυτευμάτων τιτανίου για μερικά λεπτά σε μείγμα από υδροχλωρικό και θειικό οξύ σε θερμοκρασία άνω των 100 °C μας δίνει μια αδροποιημένη επιφάνεια με εξαιρετικά λεπτούς πόρους.

Εμφυτεύματα δοντιών - Επεξεργασία της επιφάνειας με διπλή αδροποίηση
Εμφυτεύματα δοντιών – Επεξεργασία της επιφάνειας με διπλή αδροποίηση

Έρευνες έδειξαν ότι η επιφάνεια τιτανίου διπλής αδροποίησης έχουν την ιδιότητα να προσελκύει στοιχεία του αίματος κατά την επούλωση, τα οποία καθοδηγούν τον πολλαπλασιασμό των οστικών κυττάρων πάνω στην επιφάνεια του εμφυτεύματος.

Αμμοβολή

Κατά την επεξεργασία με αμμοβολή χρησιμοποιούμε ψήγματα οξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του αργιλίου μεγέθους 25 – 75 μm. Με αυτή την επιφανειακή επεξεργασία τα εμφυτεύματα έχουν σαφώς καλύτερη οστεο-ενσωμάτωση και μακροχρόνια αποτελέσματα σε σύγκριση με τα λεία εμφυτεύματα.

Εμφυτεύματα δοντιών - Επεξεργασία της επιφάνειας με αμμοβολή
Εμφυτεύματα δοντιών – Επεξεργασία της επιφάνειας με αμμοβολή

Η αμμοβολή αποτελεί μια από τις πρώτες εφαρμοσμένες μεθόδοθς τροποποίησης της επιφάνειας των εμφυτευμάτων τιτανίου, η οποία στην συνέχεια εξελίχθηκε περεταίρω με την προσθήκη της αδροποίησης.

Αμμοβολή και αδροποίηση

Με αυτή τη μέθοδο δημιουργείται μια αρχική αδρότητα της τάξης 250-500 µm και στη συνέχεια γίνεται αδροποίηση με υδροχλωρικό / θειικό οξύ.

Εμφυτεύματα δοντιών - Επεξεργασία της επιφάνειας με αμμοβολή και αδροποίηση
Εμφυτεύματα δοντιών – Επεξεργασία της επιφάνειας με αμμοβολή και αδροποίηση

Η επιφάνεια που αποκτούμε με αυτή τη μέθοδο εξασφαλίζει ακόμα υψηλότερο ποσοστό επαφής μεταξύ του εμφυτεύματος και του οστού και ακόμα καλύτερη βιολογική συμπεριφορά.

Ανοδίωση

Η τροποποίηση του σχήματος και της σύνθεσης της επιφάνειας των εμφυτευμάτων είναι δυνατή με την μέθοδο της ανοδίωσης.
Πρόκειται για μια ηλεκτροχημική μέθοδο, η οποία αυξάνει το πάχος και αδρότητα της επιφανειακή στρώσης διοξειδίου του τιτανίου. Παράλληλα δημιουργούνται μικρο-πόροι οι οποίοι ευνοούν την πρόσφυση και πολλαπλασιασμό των οστικών κυττάρων πάνω στην επιφάνεια του εμφυτεύματος.

Εμφυτεύματα δοντιών - Επεξεργασία της επιφάνειας με ανοδίωση
Εμφυτεύματα δοντιών – Επεξεργασία της επιφάνειας με ανοδίωση

Η ανοδίωση είναι μια περίπλοκη μέθοδος και σημαντικό ρόλο παίζουν παράμετροι, όπως η τάση και ροή του ηλεκτρικού ρεύματος, η συγκέντρωση των οξέων και η σύνθεση και θερμοκρασία των ηλεκτρολυτών. Η επούλωση του οστού σε ανοδιωμένη επιφάνεια τιτανίου είναι ταχύτερη και έχει παρέχει καλύτερη οστεοενσωμάτωση σε σύγκριση με μια λεία επιφάνεια τιτανίου.

Επεξεργασία με φθόριο

Το τιτάνιο έχει την ιδιότητα να αντιδρά με το φθόριο δημιουργώντας ενώσεις όπως TiF4. Αυτή η χημική επεξεργασία του τιτανίου έχει την ιδιότητα να βελτιώνει την οστεο-ενσωμάτωση των οδοντικών

Εμφυτεύματα δοντιών - Επεξεργασία της επιφάνειας με φθώριο
Εμφυτεύματα δοντιών – Επεξεργασία της επιφάνειας με φθώριο

εμφυτευμάτων, καθώς πειραματικές μελέτες έδειξαν αυξημένη διαφοροποίηση των οστικών κυττάρων, ενώ παράλληλα εμφυτεύματα με επιφάνεια επεξεργασμένη με φθόριο δημιούργησαν ισχυρότερο δεσμό με το οστό, απ’ ότι συμβατικά εμφυτεύματα.

Επεξεργασία με Laser

Η επιφανειακή επεξεργασία μετάλλων με Laser έχει εδώ και χρόνια πολλές εφαρμογές στην βιομηχανία. Η τεχνική αυτή στο τιτάνιο δημιουργεί μια επιφάνεια με υψηλή αδρότητα, αυξημένη σκληρότητα με υψηλού βαθμού καθαρότητα και πάχος του οξειδίου του τιτανίου.

Εμφυτεύματα δοντιών - Επεξεργασία της επιφάνειας με Laser
Εμφυτεύματα δοντιών – Επεξεργασία της επιφάνειας με Laser

Έρευνες έδειξαν ότι η δημιουργία οπών στην επιφάνεια του εμφυτεύματος κατευθύνει τα οστικά κύτταρα έτσι ώστε να δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός με το εμφύτευμα.

Εμφυτεύματα δοντιών και μελλοντικές προοπτικές.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία επεξεργασίας τιτανίου παρουσιάζει ραγδαία άλματα προόδου και βγαίνουν συνεχώς όλο και πιο εξελιγμένες μέθοδοι, οι οποίες υπόσχονται όλο και καλύτερα αποτελέσματα για τα εμφυτεύματα δοντιών.

Στην σημερινή εποχή γίνεται μια πραγματική επανάσταση στην ιατρική έρευνα στον τομέα της βιο-τεχνολογίας και μοριακής βιολογίας και έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις ότι τα εμφυτεύματα δοντιών θα μπορούσαν αν επωφεληθούν από αυτές τις νέες ανακαλύψεις.

Θα μπορούσαμε να καλύψουμε την επιφάνεια των οδοντικών εμφυτευμάτων με τέτοιες βιο-ενεργές ουσίες – τους αυξητικούς παράγοντες -, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την οστική επούλωση και να διασφαλίσουν μια καλύτερη οστεο-ενσωμάτωση.

Αν και οι πρώτες πειραματικές ενδείξεις είναι αρκετά αισιόδοξες, σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά ακόμα χρόνια, ώσπου να είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε αυτές τις πρωτοποριακές τεχνικές για σίγουρα, προβλέψιμα αποτελέσματα.

Προς το παρόν έχουμε στη διάθεσή μας πληθώρα σύγχρονων, δοκιμασμένων οδοντικών εμφυτευμάτων, τα οποία με το πρωτοποριακό τους σχήμα και την εξειδικευμένη επεξεργασία της επιφάνειας προσφέρουν καθημερινά σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Περισσότερα Άρθρα

Doctor choosing tooth implants with female patient in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – υπέρ και κατά

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, αλλά όπως κάθε ιατρική διαδικασία, έρχονται

Dentist explaining dental implant procedure to patient

Εμφυτεύματα δοντιών – άνω γνάθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της οδοντιατρικής παρέχοντας μια μόνιμη λύση για τα δόντια που λείπουν. Το οδοντικό εμφύτευμα

Dentist holding teeth model with metal dental implant

Εμφυτεύματα δοντιών – κάτω γναθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον μια δημοφιλής λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν στην κάτω γνάθο. Το οδοντικό εμφύτευμα είναι

Woman choosing tooth implant looking at mirror in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – διαδικασία

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν ή έχουν καταστραφεί. Είναι σχεδιασμένα να