Αλέξανδρος Παπασωτηρίου
Αλέξανδρος Παπασωτηρίου

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.

Διαβάστε περισσότερα

Εμφυτεύματα δοντιών – σημερινή πραγματικότητα και μελλοντικές προοπτικές.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Το ξέρατε ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες εταιρείες εμφυτευμάτων απ’ ότι χώρες-κράτη στη γη?
Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μια επαναστατική μέθοδος που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας και γι’ αυτό γνωρίζει ραγδαία εξάπλωση.

Τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν πλέον έναν αποδεκτό και λειτουργικό τρόπο αποκατάστασης των δοντιών που έχουν χαθεί. Χιλιάδες άνθρωποι εμπιστεύονται καθημερινά τα εμφυτεύματα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Απώλεια δοντιών και εμφυτεύματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι σήμερα σε όλο τον κόσμο περίπου 30% των ανθρώπων στην ηλικία 65-74 ετών έχουν χάσει όλα τους τα δόντια, ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες , 50% των ενηλίκων έχουν χάσει τουλάχιστον 1 δόντι ( ενώ στους περισσότερους λείπουν 3-4 δόντια ).
Ακόμα και σε χώρες με ιδιαίτερα προηγμένη οδοντιατρική, όπως οι ΗΠΑ, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει όλα τους τα δόντια στην μια ή και στις δύο γνάθους.
Όταν χαθεί κάποιο δόντι δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θα πρέπει να γίνει μια εμφύτευση, καθώς υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές. Το 2012 στις ΗΠΑ μόλις το 15-20 % των χαμένων δοντιών αποκαταστάθηκαν με εμφυτεύματα δοντιών.
Παρ’ όλα αυτά σήμερα υπάρχουν στις ΗΠΑ πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν κάνει μια εμφύτευση και κάθε χρόνο άλλα 500.000 άτομα προστίθενται στην μακριά λίστα των ανθρώπων που έχουν εμπιστοσύνη στα οδοντικά εμφυτεύματα.

Εμφυτεύματα δοντιών σε όλο το κόσμο.

Τα εμφυτεύματα δοντιών δεν προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τις πιο ανεπτυγμένες χώρες, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο ποσοστό αποδοχής από τους οδοντιάτρους και τους ασθενείς.

Εμφυτεύσεις σε διάφορες χώρες
Εμφυτεύσεις σε διάφορες χώρες

Οι περισσότερες εμφυτεύσεις ( ανά 10.000 κατοίκους ) γίνονται σήμερα στην Νότιο Κορέα!, ενώ στην Ευρώπη φαίνεται ότι ο Νότος ( Ιταλία, Ισπανία) είναι πιο ανοιχτός στα εμφυτεύματα δοντιών, απ’ ότι ο Βορράς (Ολλανδία, Σουηδία).

Εταιρείες που κατασκευάζουν εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι σήμερα ένας τομέας της σύγχρονης οδοντιατρικής που αναπτύσσεται ραγδαία. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν και πάρα πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν οδοντικά εμφυτεύματα , προσθετικά τμήματα ή εργαλεία και υλικά που είναι απαραίτητα σε μια εμφύτευση.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα στον κόσμο περισσότερες εταιρείες εμφυτευμάτων, απ’ ότι υπάρχουν κράτη! Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, υπάρχουν σήμερα 196 χώρες, αλλά 213 εταιρείες εμφυτευμάτων!
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι κάθε χώρα έχει από μια τουλάχιστον εταιρία που κατασκευάζει εμφυτεύματα δοντιών, καθώς οι περισσότερες εταιρείες βρίσκονται στις τεχνολογικά πιο προηγμένες χώρες.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ με 38 εταιρείες εμφυτευμάτων , ενώ ακολουθούν ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Κατασκευαστές εμφυτευμάτων
Κατασκευαστές εμφυτευμάτων

Υπάρχουν σημαντικές εταιρείες εμφυτευμάτων σε ανεπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως Βραζιλία, Ιαπωνία και Φινλανδία, αλλά και σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες όπως η Αργεντινή ή Ρουμανία, ακόμα και σε μικρές χώρες όπως το Ισραήλ ή η Ανδόρρα.

Εμφυτεύματα δοντιών – προοπτική στο μέλλον

Η ζήτηση για εμφυτεύματα γνωρίζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, κυρίως για τους εξής λόγους:
1.Καλά αποτελέσματα
Τα εμφυτεύματα δοντιών έχουν για τα ιατρικά δεδομένα ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό επιτυχίας ( έως και 98% σε βάθος χρόνου 10 ετών ) ενώ η προσθετική αποκατάσταση μπορεί να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Με την πρόοδο των βιο-υλικών και των σύγχρονων μεθόδων εμφύτευσης μπορεί να μην μπορούμε πάντα να φτάσουμε στο 100%, αλλά είμαστε σε θέση να αποκαθιστούμε όλο και πιο δύσκολες και περίπλοκες περιπτώσεις, που παλαιότερα θα ήταν τελείως αδύνατον.
2.Κοινωνική αποδοχή
Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν μια εμφύτευση δοντιού, ο κόσμος έχει πλέον εξοικειωθεί με την ιδέα ότι όταν χάσουμε ένα δόντι, μια καλή λύση θα μπορούσε να είναι και ένα οδοντικό εμφύτευμα.
3.Πρότυπο στην κοινωνία
Ενώ παλαιότερα ήταν απολύτως φυσιολογικό να δεχθεί κανείς ότι μετά από κάποια ηλικία θα φοράει μασέλα – σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ακόμα και άτομα προχωρημένης ηλικίας αναγνωρίζουν την σημασία των σταθερών δοντιών με τα εμφυτεύματα για την καλή διατροφή, νεανική εμφάνιση, καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση.
4.Γήρανση του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία του ΟΗΕ ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται σε 7,3 δισεκατομμύρια άτομα με μια ετήσια αύξηση μεταξύ 1,1 και 1,8 %.
Το 2050 ( σε μόλις 35 χρόνια) υπολογίζεται ότι θα ζουν στον πλανήτη μας γύρω στα 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Παράλληλα με την αύξηση του πληθυσμού παρατηρείται η γήρανση του πληθυσμού. Σήμερα οι άνθρωποι ηλικίας 60-75 ετών αποτελούν το 8% του πληθυσμού και ανέρχονται περίπου σε 590 εκατ. άτομα, ενώ το 2050 η αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα θα έχει διπλασιαστεί φτάνοντας 16%, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υπολογίζουν ότι θα φτάσει ακόμα και το 20%!

Γήρανση του πληθυσμού ως το 2050

Αυτό σημαίνει ότι σε 35 χρόνια από σήμερα οι άνθρωποι άνω των 60 ετών – η ηλικιακή ομάδα που έχει ανάγκη τα εμφυτεύματα περισσότερο απ’ όλες τις άλλες – θα είναι 1,5 -1,8 δις. άτομα, δηλαδή 3 φορές περισσότεροι απ’ ότι σήμερα.

Τα εμφυτεύματα είναι η καλύτερη μέθοδος που έχει να προσφέρει σήμερα η επιστήμη ως υποκατάστατο των δοντιών που έχουν χαθεί. Όλα δείχνουν ότι στο μέλλον θα υπάρξει όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για αποκαταστάσεις με εμφυτεύματα δοντιών.
Ας ελπίσουμε ότι παράλληλα με την πρόοδο και εξέλιξη των εμφυτευμάτων, ανάλογη πρόοδος θα υπάρξει και στην προληπτική οδοντιατρική, προσφέροντας σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους ένα άρτιο και υγιές στόμα.

Περισσότερα Άρθρα

Multi-Disziplinäre Behandlung komplexer dentoalveolärer Falle. Πρώτο Βραβείο κλινικής παρουσίασης Henry Schein Symposium Βουδαπέστη, 11 Σεπτεμβρίου 2010

Εμφυτεύματα δοντιών και Διαβήτης

O ζαχαρώδης διαβήτης ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Εκτός από τις βλάβες των αγγείων, ο διαβήτης επηρεάζει άμεσα