Picture of Αλέξανδρος Παπασωτηρίου
Αλέξανδρος Παπασωτηρίου

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.

Διαβάστε περισσότερα

Εμφυτεύματα δοντιών – χρόνος θεραπείας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η διάρκεια της θεραπείας οδοντικών εμφυτευμάτων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως τον αριθμό των δοντιών που πρέπει να αντικατασταθούν, το σχήμα και μέγεθος της γνάθου και την τεχνική εμφύτευσης που επιλέγουμε. Γενικά, η διαδικασία της θεραπείας με εμφυτεύματα δοντιών μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ώσπου να ολοκληρωθεί.

 

Το πρώτο στάδιο της θεραπείας με οδοντικά εμφυτεύματα συνήθως περιλαμβάνει μια αρχική εξέταση και αξιολόγηση, κατά την οποία ο εμφυτευματολόγος θα αξιολογήσει τη στοματική και γενικότερη υγεία του ασθενούς, θα μελετήσει τις τομογραφίες της γνάθου  και θα καθορίσει εάν είναι καλός υποψήφιος για μια εμφύτευση. Από τη στιγμή που κάποιος αποφασίσει ότι ενδιαφέρεται για εμφυτεύματα ώσπου να είναι έτοιμες οι ακτινογραφίες και ολοκληρωθεί η συμβουλευτική συνάντηση με τον ειδικό μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες ή ακόμα και λίγες εβδομάδες, ανάλογα τη διαθεσιμότητα των ακτινολογικών κέντρων και τα ραντεβού του εμφυτευματολόγου.

 

Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος, η οποία μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά ώς αρκετές ώρες για να ολοκληρωθεί. Ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς, μπορεί να τοποθετηθούν περισσότερα εμφυτεύματα σε μία επέμβαση ή η διαδικασία μπορεί να απλωθεί σε περισσότερα ραντεβού – γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τον συνολικό χρόνο θεραπείας, αν αναλογιστεί κανείς ότι ανάμεσα στις διάφορες εμφυτεύσεις θα πρέπει να υπάρξει αρκετός χρόνος για να επουλωθούν οι ιστοί από την προηγούμενη επέμβαση και να είναι έτοιμοι για την επόμενη.

Γενικά μια πιο μακροσκελής επέμβαση, στην οποία θα πετύχουμε όλους τους στόχους σε μια φορά έχει πολλά πλεονεκτήματα, διότι έτσι γλυτώνουμε σημαντικά περισσότερο χρόνο.

 

Μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, ο ασθενής θα χρειαστεί να περιμένει τρεις έως έξι μήνες για να συγχωνευθεί το εμφύτευμα με το οστό της γνάθου σε μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν υπάρχουν παραπλήσια δόντια μπορεί να τοποθετηθεί μια προσωρινή κορώνα ή γέφυρα για να αποκαταστήσουμε την μάσηση και ομιλία του ασθενούς.

 

Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της οστεοενσωμάτωσης και το εμφύτευμα έχει συγχωνευθεί με το οστό της γνάθου, ακολουθεί μια επέμβαση στα ούλα, η λεγόμενη αποκάλυψη του εμφυτεύματος, το οποίο ήταν ως τώρα κάτω από τα ούλα.

Τα ούλα θα συρραφτούν σε νέα θέση γύρω από το εμφύτευμα και θα αποτελέσουν τα ούλα του νέου δοντιού.  Σε αυτή τη φάση θα χρειαστεί να περιμένουμε την επούλωση των ούλων, που διαρκεί περίπου ένα μήνα.

 

Στη συνέχεια είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην προσθετική αποκατάσταση.

μπορεί να τοποθετηθεί η τελική αποκατάσταση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός στηρίγματος, το οποίο χρησιμεύει ως σύνδεσμος μεταξύ του εμφυτεύματος και της στεφάνης, της γέφυρας ή της οδοντοστοιχίας. Τώρα μπορούμε πέον να αξιοποιήσουμε το εμφύτευμα σαν στήριγμα και να τοποθετήσουμε κατ’ αρχάς σταθερά προσωρινά δόντια.

Ακολουθεί μια αποτύπωση ακριβείας, έτσι ώστε το οδοντοτεχνικό εργαστήριο να κατασκευάσει τα τελικά δόντια.

Η τελική αποκατάσταση μπορεί να χρειαστεί πολλά ραντεβού για να ολοκληρωθεί, καθώς ο οδοντίατρος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η αποκατάσταση εφαρμόζει σωστά και έχει απόλυτα φυσική εμφάνιση.

Επομένως σε μια κλασσική εμφύτευση από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες αναζήτησης ως την ολοκλήρωση της αποκατάστασης με τα τελικά δόντια, αν δεν υπάρχουν άλλες ενδιάμεσες καθυστερήσεις,  θα χρειαστούν περίπου 6-8 μήνες

 

Μια θεραπεία απαιτεί περισσότερο χρόνο όταν οι τομογραφίες της γνάθου δείξουν ότι δεν υπάρχει αρκετό κόκαλο για μια εμφύτευση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προηγηθεί μια αναγέννηση οστού, όπως για παράδειγμα μια ανύψωση ιγμορείου ή κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση της γνάθου

 

Στην πρώτη φάση μιας επέμβασης ανύψωσης ιγμορείων γίνεται μια τομή στα ούλα για την αποκάλυψη του υποκείμενου οστού. Στη συνέχεια, ο χειρουργός θα δημιουργήσει ένα μικρό παράθυρο στο πρόσθιο τοίχωμα του ιγμορείου και θα ανασηκώσει απαλά μια λεπτή, η οποία βρίσκεται πάνω από τα πάνω δόντια. Έτσι δημιουργείται αρκετός χώρος ώστε ο εμφυτευματολόγος να τοποθετήσει εσωτερικά το οστικό μόσχευμα.

 

Σε μια οστική αναγέννηση της γνάθου κι εδώ γίνεται τομή των ούλων και αποκάλυψη του οστού και της περιοχής της αναγέννησης. Στη συνέχεια τοποθετείται το οστικό μόσχευμα επιφανειακά και σταθεροποιείται με ειδικές μεμβράνες κολλαγόνου.

 

Το υλικό του οστικού μοσχεύματος μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως το οστό του ίδιου του ασθενούς, το δωρισμένο οστό ή το συνθετικό οστό. Ο χειρουργός θα συσκευάσει προσεκτικά το υλικό του μοσχεύματος στο χώρο και στη συνέχεια θα κλείσει την τομή με ράμματα.

 

Η διάρκεια της επέμβασης για μια ανύψωση ιγμορείων ή για μια οστική αναγέννηση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως την έκταση της επέμβασης, ανατομικές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες είτε στην τοποθέτηση του μοσχεύματος είτε στην συρραφή της περιοχής. Γενικά, μια τέτοια επέμβαση μπορεί να διαρκέσει από μία έως δύο ώρες.

 

Μετά την επέμβαση της οστικής αναγέννησης, ο ασθενής θα πρέπει να αφήσει χρόνο για να ενσωματωθεί το οστικό μόσχευμα με το περιβάλλον οστό. Ο χρόνος επούλωσης και ενσωμάτωσης του μοσχεύματος διαρκεί συνήθως 4 – 6 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να αποφύγει ορισμένα τρόφιμα και να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες μετεγχειρητικής φροντίδας για να εξασφαλίσει τη σωστή επούλωση.

 

Μόλις το οστικό μόσχευμα ενσωματωθεί πλήρως, μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της θεραπείας με οδοντικά εμφυτεύματα, το οποίο περιλαμβάνει την τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο πρόσφατα επαυξημένο οστό. Αυτό το στάδιο της θεραπείας ανάλογα με την τεχνική που εφαρμόστηκε και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς μπορεί να διαρκέσει πάλι 4 -6  μήνες  – κάποιες φορές και περισσότερο – για να ολοκληρωθεί.

 

Συνολικά, η διάρκεια της θεραπείας στις περιπτώσεις αναγέννησης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ένα χρονικό διάστημα μεταξύ 9 και 12 μηνών από την πρώτη επέμβαση αναγέννησης μέχρι την ολοκλήρωση της τελικής προσθετικής αποκατάστασης.

 

Μπορεί ένας χρόνος να ακούγεται σαν ένα μεγάλο διάστημα, όμως το καλό είναι το τελικό αποτέλεσμα προσφέρει μια απόλυτα φυσική εμφάνιση και λειτουργία και μπορεί με την κατάλληλη φροντίδα να διαρκέσει μια ζωή.

 

Σε άλλες περιπτώσεις, αντίθετα , με την μέθοδο SmileToday και την άμεση φόρτιση μπορούμε να έχουμε άμεσα, εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Όταν έχουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορούμε την ίδια ημέρα να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα και την προσωρινή προσθετική αποκατάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αν χρειάζεται οστικό συμπλήρωμα, αυτό μπορεί να τοποθετηθεί στην ίδια επέμβαση, γλυτώνοντας έτσι  πολλαπλές επεμβάσεις, χρόνο και ταλαιπωρία.

Και εδώ θα χρειαστεί να δώσουμε στον οργανισμό 3 -4 μήνες για να βεβαιωθούμε ότι η οστεοενσωμάτωση ολοκληρώθηκε κανονικά. Στη συνέχεια είμαστε έτοιμοι για την κατασκευή της τελικής προσθετικής θεραπείας.

 

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι πλέον μια σίγουρη και δοκιμασμένη μέθοδος για ν’ αντικαταστήσουμε τα δόντια που έχουν χαθεί. Ο χρόνος της συνολικής θεραπείας μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές διαφορές από περίπτωση, σε περίπτωση, όμως ένα είναι σίγουρο: ο χρόνος κυλά γρήγορα και στο τέλος όλοι συμφωνούν ότι η αναμονή άξιζε τον κόπο.

Περισσότερα Άρθρα

Doctor choosing tooth implants with female patient in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – υπέρ και κατά

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, αλλά όπως κάθε ιατρική διαδικασία, έρχονται

Dentist explaining dental implant procedure to patient

Εμφυτεύματα δοντιών – άνω γνάθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της οδοντιατρικής παρέχοντας μια μόνιμη λύση για τα δόντια που λείπουν. Το οδοντικό εμφύτευμα

Dentist holding teeth model with metal dental implant

Εμφυτεύματα δοντιών – κάτω γναθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον μια δημοφιλής λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν στην κάτω γνάθο. Το οδοντικό εμφύτευμα είναι

Woman choosing tooth implant looking at mirror in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – διαδικασία

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν ή έχουν καταστραφεί. Είναι σχεδιασμένα να