Picture of Αλέξανδρος Παπασωτηρίου
Αλέξανδρος Παπασωτηρίου

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.

Διαβάστε περισσότερα

Εμφυτεύματα δοντιών – υπέρ και κατά

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, αλλά όπως κάθε ιατρική διαδικασία, έρχονται με τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε ορισμένα από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Πλεονεκτήματα:

Βελτιωμένη εμφάνιση: Τα οδοντικά εμφυτεύματα μοιάζουν με φυσικά δόντια και μπορούν να βελτιώσουν το χαμόγελό σας συμπληρώνοντας τα κενά αποκαθιστώντας με φυσικό τρόπο το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών σας. Παράλληλα συμβάλλουν στην πρόληψη της απορρόφησης του οστού της γνάθου, διατηρώντας έτσι το φυσικό περίγραμμα του προσώπου σας.

Ανθεκτικότητα: Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι σχεδιασμένα να διαρκούν για πολλά χρόνια.  Μπορούν να διαρκέσουν για 15 χρόνια ή περισσότερο και με την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση, μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. Έρευνες αναφέρουν ποσοστά επιτυχίας 98%  σε βάθος δεκαετιών. Σε αντίθεση με άλλες επιλογές αντικατάστασης δοντιών, όπως οι οδοντοστοιχίες ή οι γέφυρες, τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μόνιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση ή αντικατάσταση με την πάροδο του χρόνου.

Χαμηλότερο κόστος σε βάθος χρόνου

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών είναι σε βάθος χρόνου η πιο οικονομική μέθοδος για την αντικατάσταση των δοντιών . Σε αντίθεση με άλλες μορφές στοματικής χειρουργικής ή επανορθωτικής οδοντιατρικής που πρέπει να αντικαθίστανται κάθε λίγα χρόνια, κάτι που απαιτεί χρήματα, τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν έχουν καμία τέτοια απαίτηση δεδομένου ότι διαρκούν πολύ, εξοικονομώντας έτσι κόστος, χρόνο και ταλαιπωρία.

Μακροχρόνιες οικονομοτεχνικές μελέτες έδειξαν ότι για την αντικατάσταση ενός δοντιού, ένα μεμονωμένο εμφύτευμα είναι μια πιο οικονομική λύση σε σύγκριση με μια παραδοσιακή σταθερή οδοντική γέφυρα τριών δοντιών. Για την αντικατάσταση περισσότερων δοντιών, τα οδοντικά εμφυτεύματα ( με σταθερές ή αφαιρούμενες αποκαταστάσεις ) έχουν υψηλότερο αρχικό κόστος αλλά προσφέρουν ασύγκριτα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα όσον αφορά την βελτίωση της ποιότητας ζωής σε σύγκριση με μια κινητή οδοντοστοιχία ( μασέλα ).

 

Βελτιωμένη στοματική υγεία: Τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται απευθείας στο οστό της γνάθου, το οποίο διεγείρει την ανάπτυξη των οστών και βοηθά στην πρόληψη της οστικής απώλειας. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη συνολική στοματική υγεία διατηρώντας τη φυσική δομή των δοντιών σας και αποτρέποντας περαιτέρω τερηδόνα ή ζημιά.

 

Βελτιωμένη άνεση: Επειδή τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τη φυσική δομή των δοντιών σας, δίνουν μια αίσθηση φυσικότητας, άνεσης και σιγουριάς στο στόμα σας. Δεν μετακινούνται ούτε κινούνται όπως οι οδοντοστοιχίες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ενόχληση ή ερεθισμό. Με μια σταθερή αποκατάσταση μπορείτε να απολαύσετε καλύτερη μάσηση και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Βελτιωμένη ομιλία:  Όταν χάσουμε ορισμένα δόντια αυτομάτως δημιουργούνται κενά τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την ομιλία και καθαρή άρθρωση σας. Με τα εμφυτεύματα δοντιών συμπληρώνουμε τα κενά με απόλυτα φυσικό τρόπο και επαναφέρουμε τη σωστή άρθρωση,  την ικανότητα και σιγουριά για καθαρή ομιλία,  αποκαθιστώντας παράλληλα τη φυσιολογική θέση του χείλους και το φυσικό περίγραμμα του στόματός σας.

 

Μειονεκτήματα:

Υψηλό αρχικό Κόστος: Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να είναι στην αρχή πιο ακριβά από άλλες επιλογές αντικατάστασης δοντιών, όπως κινητές οδοντοστοιχίες ή γέφυρες. Το υψηλότερο κόστος οφείλεται όχι μόνο στο ότι χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα ακριβά υλικά, αλλά και στο ότι απαιτείται μακροχρόνια εξειδικευμένη εκπαίδευση και τεχνολογία, ώστε μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών να γίνει προβλέψιμα και με ασφάλεια.

Οικονομοτεχνικές μελέτες έδειξαν ότι μια αποκατάσταση με ένα εμφύτευμα είναι σε βάθος χρόνου μια πιο οικονομική λύση σε σύγκριση με μια κλασική αποκατάσταση.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι με την κατάλληλη φροντίδα τα εμφυτεύματα μπορούν να κρατήσουν για μια ζωή. Επενδύοντας τα χρήματα και το χρόνο σας σήμερα, γλυτώνετε αρκετό χρόνο, χρήματα και έννοιες στο μέλλον.

Χρόνος: Η διαδικασία οδοντικού εμφυτεύματος συνήθως διαρκεί αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί και οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να κάνουν περισσότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα για ασθενείς που θέλουν μια γρήγορη λύση για τα δόντια που λείπουν.
Σημαντική εξέλιξη είναι η τεχνική Smile Today,όπου με την άμεση φόρτιση, από την πρώτη φορά μπορούμε να τοποθετήσουμε σταθερά, σίγουρα δόντια ώσπου να βεβαιωθούμε ότι έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των εμφυτευμάτων και είμαστε έτοιμη για την τελική αποκατάσταση

 

Χειρουργική επέμβαση: Η αποκατάσταση με  εμφυτεύματα δοντιών περιλαμβάνει μια, σε ορισμένες φορές και περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις, γεγονός που μπορεί να πτοεί ορισμένους ασθενείς. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ελάχιστο έως καθόλου πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση ενώ οποιαδήποτε ενόχληση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τη σωστή μετεγχειρητική φροντίδα.

 

Πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών: Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και με τα οδοντικά εμφυτεύματα υπάρχει πάντα η πιθανότητα επιπλοκών, όπως η εμφάνιση κάποιας μόλυνσης, η απόρριψη και απώλεια κάποιων εμφυτευμάτων κ.α. Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να ελαχιστοποιηθούν επιλέγοντας έναν έμπειρο και καταρτισμένο εμφυτευματολόγο και ακολουθώντας προσεκτικά όλες τις μετεγχειρητικές οδηγίες.

 

Αποτυχία οδοντικού εμφυτεύματος: Αν και τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν πολλά χρόνια, υπάρχει μικρός κίνδυνος αποτυχίας του εμφυτεύματος. Παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην αποτυχία του εμφυτεύματος περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την κακή στοματική υγιεινή και υποκείμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις δεν είναι τόσο κάποια γενικά νοσήματα που επηρεάζουν αρνητικά μια εμφύτευση όσο οι παρενέργειες από τη θεραπευτική αγωγή που πρέπει να λάβει το συγκεκριμένο άτομο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην πρώτη συμβουλευτική συνάντηση με τον εξειδικευμένο εμφυτευματολόγο να συζητήσετε σε βάθος κάθε πάθηση που έχετε και κάθε φάρμακο που παίρνετε ή έχετε πάρει στο παρελθόν.

 

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, αλλά έχουν και αυτά τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εάν σκέφτεστε να τοποθετήσετε οδοντικά εμφυτεύματα, είναι σημαντικό να σταθμίσετε προσεκτικά τα οφέλη και τα μειονεκτήματα και να συζητήσετε τις επιλογές σας με έναν έμπειρο και καταρτισμένο εμφυτευματολόγο.
Με την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση, τα εμφυτεύματα δοντιών μπορούν να βελτιώσουν τη στοματική υγεία και την ποιότητα ζωής σας για πολλά χρόνια.

Περισσότερα Άρθρα

Dentist explaining dental implant procedure to patient

Εμφυτεύματα δοντιών – άνω γνάθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της οδοντιατρικής παρέχοντας μια μόνιμη λύση για τα δόντια που λείπουν. Το οδοντικό εμφύτευμα

Dentist holding teeth model with metal dental implant

Εμφυτεύματα δοντιών – κάτω γναθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον μια δημοφιλής λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν στην κάτω γνάθο. Το οδοντικό εμφύτευμα είναι

Woman choosing tooth implant looking at mirror in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – διαδικασία

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν ή έχουν καταστραφεί. Είναι σχεδιασμένα να