Picture of Αλέξανδρος Παπασωτηρίου
Αλέξανδρος Παπασωτηρίου

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.

Διαβάστε περισσότερα

Πονάνε τα εμφυτεύματα δοντιών;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος αποκατάστασης των δοντιών που λείπουν. Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν οι ασθενείς πριν υποβληθούν σε μια εμφύτευση είναι αν θα είναι μια επώδυνη διαδικασία.

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ελάχιστο έως καθόλου πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά την εμφύτευση και οποιαδήποτε ενόχληση μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή και την κατάλληλη μετεγχειρητική φροντίδα.

Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν μια εμφύτευση είναι όντως μια επώδυνη διαδικασία και τι συμβουλές μπορούμε να ακολουθήσουμε,  ώστε μια εμφύτευση να μείνει στη μνήμη μας σαν μια ευχάριστη εμπειρία

 

Κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης

 

Η τοποθέτηση ενός  οδοντικού εμφυτεύματος γίνεται με τοπική αναισθησία, η οποία μουδιάζει την περιοχή γύρω από το σημείο της εμφύτευσης και έτσι ο ασθενής δεν νοιώθει κάποιο πόνο ή ενόχληση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μια εμφύτευση μπορεί να γίνει με ενδοφλέβια καταστολή (μέθη) σε νοσοκομειακό περιβάλλον και με την επίβλεψη αναισθησιολόγου για να βοηθήσουμε τον ασθενή να χαλαρώσει και να αισθανθεί πιο άνετα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος ο χειρουργός θα δημιουργήσει μια μικρή τομή στα ούλα, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στην γνάθο,  όπου και θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα.

Κατά τη διάρκεια αυτού του μέρους της επέμβασης ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αισθανθούν μια ελαφρά πίεση ή δόνηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι επώδυνη.

Μετά την τοποθέτηση  του εμφυτεύματος, ο οδοντίατρος θα κλείσει την τομή με ράμματα και ανάλογα με την περίπτωση ίσως τοποθετήσει μια προσωρινή στεφάνη ή γέφυρα πάνω από το εμφύτευμα.

 

Μετά την επέμβαση

 

Μετά την χειρουργική τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν τις πρώτες ημέρες κάποια ήπια έως μέτρια ενόχληση και οίδημα μετά. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης και μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα , ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η τοποθέτηση πάγου ( παγοκύστες ), ειδικά την πρώτη ημέρα.

Καλό είναι να αποφεύγονται οι σκληρές, τραγανές τροφές για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Μια ήπια δίαιτα και μαλακή διατροφή προστατεύει τους ιστούς, αποφεύγοντας έτσι κάποιον ερεθισμό στην περιοχή της εμφύτευσης.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν το κάπνισμα, καθώς αυτό μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία επούλωσης και να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επούλωση μετά την χειρουργική τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων. Ο λόγος είναι ότι  η νικοτίνη περιορίζει τη ροή του αίματος στα ούλα με αποτέλεσμα να αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και να καθιστά όλο και πιο δύσκολη την επούλωση  γύρω από το εμφύτευμα.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται χειρουργικά στη γνάθο και απαιτούν τομές στα ούλα. Λόγω του καπνίσματος, η διαδικασία επούλωσης συχνά καθυστερεί και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιμόλυνσης και πόνου.

 

Διαχείριση του πόνου και της δυσφορίας

 

Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν κατά τη διάρκεια της επέμβασης ελάχιστο έως καθόλου πόνο, είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της επούλωσης. να νιώθετε κάποια ενόχληση και ευαισθησία.

 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη διαχείριση του πόνου και της δυσφορίας μετά τη διαδικασία:

 

  • Πάρτε παυσίπονα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρό σας
  • Τοποθετήστε παγοκύστες στο σημείο της εμφύτευσης για να μειώσετε το πρήξιμο και την ενόχληση
  • Ακολουθήστε μια μαλακή διατροφή για τις πρώτες ημέρες μετά τη διαδικασία
  • Αποφύγετε το κάπνισμα ή τη χρήση προϊόντων καπνού
  • Εφαρμόστε καλή στοματική υγιεινή με καλό βούρτσισμα και οδοντικό νήμα αποφεύγοντας το σημείο της εμφύτευσης.
  • Κάνετε στοματικές πλύσεις με αντισηπτικά διαλύματα, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο επιμόλυνσης και πόνου.
  • Παρακολουθήστε όλα τα επόμενα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας για να παρακολουθήσετε τη πρόοδο της επούλωσης και να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

 

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν έντονο πόνο ή ενόχληση μετά τη χειρουργική τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων, που μπορεί να είναι σημάδι επιπλοκών όπως μόλυνση ή απόρριψη του εμφυτεύματος.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η λήψη αντιβιοτικών στα πλαίσια μιας εμφύτευσης. Τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται κατά κανόνα πριν από μια εμφύτευση για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση μιας φλεγμονής.

Μετά από τη χειρουργική τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων και την αφαίρεση των ραμμάτων, μπορεί εμφανιστούν συμπτώματα μόλυνσης και μπορεί να περιλαμβάνουν οίδημα, ερυθρότητα, πόνο και έκκριση από το χειρουργικό σημείο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις μας βοηθούν τα αντιβιοτικά, τα οποία θα καταπολεμήσουν τα υπεύθυνα μικρόβια και θα καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας και να παίρνετε οποιαδήποτε αντιβιοτικά όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόζετε καλή στοματική υγιεινή βουρτσίζοντας και εφαρμόζοντας νήμα τακτικά και διατηρώντας τα εμφυτεύματα και τα ούλα που τα περιβάλλουν καθαρά και υγιή.

Εάν εμφανίσετε έντονο πόνο, πρήξιμο ή αιμορραγία μετά την επέμβαση, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον οδοντίατρό σας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την διαχείριση του πόνου και της γενικότερης μετεγχειρητικής πορείας, μπορούμε να αναμένουμε μια ομαλή ανάρρωση και μια επιτυχημένη επέμβαση. Όπως πάντα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον εμφυτευματολόγο για να συζητήσετε μαζί του τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με την διαδικασία της εμφύτευσης.

Περισσότερα Άρθρα

Doctor choosing tooth implants with female patient in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – υπέρ και κατά

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, αλλά όπως κάθε ιατρική διαδικασία, έρχονται

Dentist explaining dental implant procedure to patient

Εμφυτεύματα δοντιών – άνω γνάθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της οδοντιατρικής παρέχοντας μια μόνιμη λύση για τα δόντια που λείπουν. Το οδοντικό εμφύτευμα

Dentist holding teeth model with metal dental implant

Εμφυτεύματα δοντιών – κάτω γναθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον μια δημοφιλής λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν στην κάτω γνάθο. Το οδοντικό εμφύτευμα είναι

Woman choosing tooth implant looking at mirror in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – διαδικασία

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν ή έχουν καταστραφεί. Είναι σχεδιασμένα να