Όσοι φορούν ολικές τεχνητές οδοντοστοιχίες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κάτω γνάθος παρουσιάζει τα περισσότερα προβλήματα. Ενώ η άνω οδοντοστοιχία είναι αρκετά σταθερή, η κάτω τεχνητή οδοντοστοιχία μετακινείται εύκολα, κάθε φορά που κινείται η γλώσσα ή τα χείλη.
Τα καλά νέα είναι ότι τα εμφυτεύματα δοντιών δεν προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για σταθερές αποκαταστάσεις.
Και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν τα οδοντικά εμφυτεύματα να βοηθήσουν να σταθεροποιήσουμε μια οδοντοστοιχία και να προσφέρουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Εμφυτεύματα δοντιών – εμφύτευση για μια οδοντοστοιχία
Ακόμα και αν θέλουμε να τοποθετήσουμε μόνο λίγα εμφυτεύματα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμβουλευτούμε την τομογραφία κωνικής δέσμης CBCT. Ειδικά σε άτομα που φοράνε για πολλά χρόνια μια οδοντοστοιχία, φυσικό είναι με τον καιρό να έχει επέλθει μια απορρόφηση του οστού με αποτέλεσμα το διαθέσιμο κόκαλο να είναι πολύ περιορισμένο.

Με τη σύγχρονη απεικονιστική μέθοδο CBCT και την ψηφιακό προγραμματισμό, θα επιλέξουμε το κατάλληλο σημείο για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις και δυνατότητες της κάθε περίπτωσης μπορούμε να τοποθετήσουμε 2, 3 , 4 ή ακόμα περισσότερα εμφυτεύματα
Εμφυτεύματα δοντιών στην απορροφημένη γνάθο
Όταν υπάρχει ήδη μια ολική οδοντοστοιχία στην κάτω γνάθο, κατά κανόνα έχουμε σημαντική έλλειψη οστού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φυσικά δόντια πιθανά είχαν ερεθισμούς και φλεγμονές, οι οποίες προκαλούν απορρόφηση του οστού. Στη συνέχεια έγινε η εξαγωγή, η οποία επίσης προκαλεί περεταίρω απώλεια οστού. Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι όταν φοράμε για μακρύ χρονικό διάστημα μια τεχνητή οδοντοστοιχία, αυτή εξασκεί πιέσεις στην γνάθο, που οδηγούν και αυτές σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της γνάθου.

Για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων καταφεύγουμε τις περισσότερες φορές στην πρόσθια περιοχή της κάτω γνάθου, όπου και το οστό είναι πιο συμπαγές και – το σημαντικότερο – δεν υπάρχει κάποιο νεύρο που να μας περιορίζει . Αντίθετα, στις πλάγιες περιοχές της γνάθου σπανιότερα θα βρούμε αρκετό οστό για μια εμφύτευση.
Εμφυτεύματα δοντιών – Σφαιρικά κολοβώματα
Μπορούμε να στερεώσουμε μια ολική οδοντοστοιχία πάνω σε εμφυτεύματα δοντιών με διάφορους τρόπους.
Μια πολύ διαδεδομένη τεχνική είναι η χρήση σφαιρικών κολοβωμάτων.
Σε πρώτη φάση, όπως σε κάθε εμφύτευση άλλωστε, τοποθετούνται τα εμφυτεύματα δοντιών στις θέσεις που έχουμε από πριν καθορίσει με την βοήθεια της τομογραφίας εμφυτευμάτων.

Αφού ολοκληρωθεί η οστεο-ενσωμάτωση και βεβαιωθούμε ότι τα εμφυτεύματα δοντιών είναι σταθερά, τοποθετούμε ειδικά προσθετικά κολοβώματα. Αυτά έρχονται σε διαφορετικά ύψη, έτσι ώστε να προσαρμόζονται στο ύψος και τη θέση των ούλων.

Παράλληλα τοποθετούνται στην οδοντοστοιχία τα εξαρτήματα συγκράτησης, ενώ υπάρχουν δακτύλιοι με διαφορετική σκληρότητα.

Με αυτό τον τρόπο «κουμπώνει» η οδοντοστοιχία πάνω στα εμφυτεύματα δοντιών και σταθεροποιείται.
Εμφυτεύματα δοντιών – Κυλινδρικά κολοβώματα
Το κυλινδρικό σύστημα συγκράτησης μιας οδοντοστοιχίας μοιάζει πολύ με το σφαιρικό. Μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και την οστεο-ενσωμάτωσή τους,

τοποθετούνται στο στόμα τα κυλινδρικά κολοβώματα.
Αυτά έρχονται επίσης σε διαφορετικά ύψη και διαστάσεις.

Στην συνέχεια η οδοντοστοιχία στέλνεται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, όπου γίνεται η προσαρμογή και τοποθετούνται τα συγκρατητικά στοιχεία.

Παρά το γεγονός ότι τα κολοβώματα είναι κυλινδρικά, ακόμα και όταν δεν είναι τελείως παράλληλα μεταξύ τους. επιτρέπουν σε μια οδοντοστοιχία να συγκρατείται ικανοποιητικά και να έχει καλή πρόσφυση στη γνάθο
Εμφυτεύματα δοντιών – Δοκοί
Μια άλλη μέθοδος για να σταθεροποιήσουμε μια οδοντοστοιχία με εμφυτεύματα δοντιών είναι με την κατασκευή δοκών συγκράτησης. Και σ’ αυτή την περίπτωση, ακόμα και με δύο εμφυτεύματα μπορούμε να

κατασκευάσουμε μια δοκό ( συνήθως από χρυσό) ενώ στη βάση της οδοντοστοιχίας προσθέτουμε τα ειδικά συγκρατητικά στοιχεία.
Για ακόμα καλύτερη σταθερότητα μπορούμε να τοποθετήσουμε περισσότερα εμφυτεύματα, ειδικά στην πλάγια περιοχή του στόματος.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερους δοκούς συγκράτησης στο σημείο του στόματος που ασκούνται οι μεγαλύτερες μασητικές δυνάμεις.
Τόσο τα σφαιρικά κολοβώματα, όσο και οι δοκοί συγκράτησης δεν μπορούν να ακινητοποιήσουν τελείως μια οδοντοστοιχία. όμως προσφέρουν μια σημαντική βελτίωση όσον αφορά την σταθερότητα της οδοντοστοιχίας, έτσι ώστε η μάσηση και η ομιλία να γίνεται χωρίς προβλήματα.