Απεικονιση & Ακτινογραφιες

Μια επιτυχημένη εμφύτευση ξεκινά με τον σωστό προγραμματισμό!

Η απεικονιση της γνάθου με ακτινογραφιες ακριβείας είναι σίγουρα ένα πολύτιμο βοήθημα, καθώς τα εμφυτευματα δοντιων χρειάζονται ένα σχολαστικό προγραμματισμό και σχεδιασμό.

Οι ακτινογραφιες της γνάθου θα μας βοηθήσουν να δούμε τα εξής:
– το ύψος της γνάθου
– το πλάτος της γνάθου
– την ποιότητα του οστού
– την θέση και πορεία των νεύρων ( ειδικά στην κάτω γνάθο)
– την θέση και έκταση των ιγμορείων

Η πιο συνηθισμένες μέθοδοι απεικόνισης των γνάθων είναι οι ακόλουθες.

Πανοραμικες ακτινογραφιες

Οι πανοραμικες ακτινογραφιες αποδίδουν μια γενική εικόνα της κατάστασης αρκετά πειστικά, απεικονίζοντας το ύψος και το πλάτος των οστών της γναθου.

Κλασική πανοραμική ακτινογραφία

Έχουν το μειονέκτημα ότι δεν αποδίδουν όλες τις περιοχές με την ίδια ευκρίνεια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πάντα να δούμε όλες τις λεπτομέρειες, και
δεν αποδίδουν την εικόνα πιστά όσον αφορά το μέγεθος και τις διαστάσεις, με αποτέλεσμα να βλέπουμε την εικόνα με κάποιου βαθμού μεγέθυνση.
Οι κλασικές πανοραμικες ακτινογραφιες σίγουρα μας βοηθά για να έχουμε μια πρώτη εντύπωση, αλλά σίγουρα δεν αρκεί για τον προγραμματισμό μιας εμφυτευσης.

Ψηφιακές Πανοραμικές ακτινογραφιες

Οι ψηφιακές πανοραμικές ακτινογραφιες είναι η σύγχρονη εξέλιξη της πανοραμικης, και καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τα μειονεκτήματα της κλασικής τεχνικής.

Ψηφιακη πανοραμική ακτινογραφία

Μπορούν δηλαδή
-να αποδώσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις λεπτομέρειες στις περισσότερες περιοχές των γνάθων και
-να αποδώσουν με ακρίβεια τις διαστάσεις των γνάθων. Μπορούμε μάλιστα να επιλέξουμε ένα συντελεστή
απεικόνισης 1:1 ( φυσικό μέγεθος) ή μεγέθυνση 20% ή 25%.

Παρ’ όλη την πρόοδο της πανοραμικής ακτινογραφιας είναι τέτοιο το είδος της απεικόνισης, που πηγαίνει χαμένη μια πολύ σημαντική πληροφορία: το βάθος

Όταν κάνουμε τον προγραμματισμό για μια εμφυτευση είναι σημαντικό να έχουμε μια τρισδιάστατη εικόνα της γνάθου.

Αξονικη τομογραφια – Dental Scan.

Η αξονικη ακτινογραφια – Dental Scan είναι μια σύγχρονη τεχνική που αναλύει τη γνάθο σε τρεις διαστάσεις.
Επικεντρώνεται στην περιοχή της άνω ή κάτω γνάθου και είναι σε θέση να κάνει αναλύσεις σε καμπυλωτές γραμμές και κάθετες ακτινωτές τομές σε όλα τα σημεία των γνάθων.
Χάρη στη αξονικη τομογραφια – Dental Scan μπορούμε να έχουμε μια τρισδιάστατη εικόνα των γναθων, το ύψος και πλάτος της γναθου, αλλά και να έχουμε μια εντύπωση για την ποιοτητα και την σκληρότητα του κοκαλου.

Στην κάτω γναθο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ακρίβεια το σχημα και τις διαστάσεις του κοκαλου, την θέση και πορεία του νεύρου της κάτω γναθου,

Dental scan κατω γναθου

Ενώ στην άνω γναθο μπορούμε με ακρίβεια να δούμε το σχήμα και ποιοτητα του κοκαλου, την σκηροτητα της γναθου και φυσικά το σχήμα, μέγεθος και θέση του ιγμορείου στην άνω γναθο.

Dental Scan ανω γναθου

Όλες αυτές οι πληροφορίες μας είναι απαραίτητες όχι μόνο για να σχεδιάσουμε μια εμφυτευση, αλλά και για να προγραμματίσουμε μια αναγεννηση της γναθου, όπου αυτή είναι απαραίτητη.

Ψηφιακος προγραμματισμος για μια εμφυτευση

Πρόκειται για ένα σύγχρονο, μοντέρνο τρόπο για τον σχεδιασμό μιας εμφυτευσης. Οι πληροφορίες του Dental Scan μεταφέρονται στον υπολογιστή, ο οποίος δημιουργεί μια τρισδιάστατη εικόνα της περιοχής που μελετάμε.

Την τεχνική αυτή μπορούμε να την εφαρμόσουμε τόσο στην κάτω γνάθο, οπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε με ακρίβεια την πορεία και τη θέση του κατω φατνειακού νεύρου,

Dental-scan - Εμφυτευματα δοντιων στην κατω γναθο

όσο και στην άνω γνάθο όπου μπορούμε να έχουμε μια καθαρή εικόνα της γνάθου, των δοντιών, των ιγμορείων, και των παρακείμενων ιστών. Όλες αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι πολύτιμες στον προγραμματισμού μιας δύσκολης περίπτωσης, ή όταν οι αισθητικές απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Dental Scan - Εμφυτευματα δοντιων στην άνω γναθο

Το εξειδικευμένο πρόγραμμα έχει μια σειρά από τρισδιάστατες εικόνες των πιο διαδεδομένων συστημάτων εμφυτευμάτων, έτσι ώστε να μπορούμε να δοκιμάσουμε διάφορους τύπους και μεγέθη εμφυτευμάτων και να προγραμματίσουμε μια εμφυτευση στον υπολογιστή με απόλυτη ακρίβεια.

Η σύγχρονη επιστήμη έχει κάνει απίστευτα άλματα προόδου! Τόση ακρίβεια στην απεικόνιση της γνάθου, όπου βλέπουμε τα πάντα στον υπολογιστή - και με τόσο χαμηλή ακτινοβολία... Έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί από την υψηλή τεχνολογία που υπάρχει στον προγραμματισμό των εμφυτευμάτων!
Αλέξανδρος Φ.
*****

Προγραμματισμός για μια εμφύτευση

Θέλετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού;