Γναθος – Μορφη & Διαστασεις

Η γναθος – και συγκεκριμένα η μορφή και οι διαστάσεις των οστών είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για μια επιτυχημένη εμφυτευση. Η γναθος έχει μέγεθος και σχήμα που εκτός απότους γενετικούς παράγοντες, επιρεάζεται από της ύπαρξη ή μη των δοντιών, από κάποιο ατύχημα ή φλεγμονή κ.λ.π.

Γναθος – Απώλεια δοντιων

Από τη στιγμή που θα χαθεί ένα ή περισσότερα δόντια, η γναθος αλλάζει ,καθώς συμβαίνουν πολλές καθοριστικες αλλαγές, τόσο στο σχήμα, όσο και στις διαστάσεις της.

Στην πρώτη φάση επουλώνεται το σημείο της εξαγωγής. Σε αυτή τη φάση τα ούλα κλείνουν, και συγχρόνως αρχίζει να γεμίζει η οστική βλάβη με νέο οστό, ενώ ταυτόχρονα απορροφάται η κορυφή του οστού. Οι αλλαγές δεν σταματάνε όμως εδώ.

Γναθος - Διαστάσεις και μορφή μετά από μια εξαγωγή

Καθώς λείπουν τα δόντια, η γναθος σταματάει να δέχεται λειτουργικά ερεθίσματα και έτσι συνεχίζεται σταδιακά η απορρόφηση της γναθου.
Μπορεί αυτές οι αλλαγές να γίνονται πολύ αργά, όμως μέσα σε μερικά χρόνια μπορεί να αλλοιώσουν σημαντικά όχι μόνο τις διαστασεις και μορφη της γναθου, αλλά και ολόκληρου του προσώπου.

Γναθος & Πρόσωπο - Αλλαγές χωρις εμφυτευματα δοντιων

Γναθος – Απορροφηση

Η απορρόφηση της γναθου ή καλύτερα οι διατασεις και η μορφη της γναθου που έχει απομείνει την στιγμή που προγραμματίζουμε μια εμφύτευση είναι από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για μια αποκατάσταση με εμφυτευματα δοντιών.

Γι’ αυτό και έχουν καθιερωθεί παγκοσμίως διάφορες κλίμακες αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης της απορρόφησης της γναθου, οι οποίες χρησιμεύουν και σαν οδηγοί για την διάγνωση, αλλά και τον προγραμματισμό της θεραπείας και αναγεννησης της οστικής βλάβης.

Γναθος - Απορρόφηση και εμφυτευματα δοντιων.

Γναθος – Σχημα

Ένας άλλος σημαντικό παράγοντας στον προγραμματισμό μια αποκατάστασης με οδοντικά εμφυτευματα είναι όχι μόνο ο βαθμός οστικής απώλειας, αλλά και το σχήμα που έχει η γναθος.

Εδώ μπορούμε να διαχωρίσουμε τις εξής περιπτώσεις:

1. την κάθετη απώλεια οστού, όπου η γναθος έχει επαρκές ύψος, αλλά ελλειμματικό πλάτος.
2. την οριζόντια απώλεια οστού, όπου η γναθος έχει επαρκές πλάτος, αλλά ελλειμματικό ύψος.
3. Συνδυασμό και των δύο

Γναθος - Βαθμος απορροφησης

Για την έγκαιρη διαπίστωση της απώλειας οστού και του τύπου ( Α.,Β,Γ ) πολύτιμο βοήθημα αποτελούν οι σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι ( τομογραφία εμφυτευμάτων Dental-Scan, κ.λ.π.), καθώς κάθε περίπτωση έλλειψης οστού απαιτεί και διαφορετική προσέγγιση.

*****

Εμφυτεύματα Δοντιών και Οστεοπόρωση

Θέλετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού;