Ο προγραμματισμός για μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών είναι σήμερα πιο περίπλοκος από ποτέ. H σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος κατά την διάγνωση και τον σχεδιασμό μιας σύγχρονης θεραπείας με εμφυτεύματα δοντιών.
Τα παλαιότερα χρόνια, μια θεραπεία με εμφυτεύματα δοντιών ήταν χειρουργικά καθοδηγούμενη. Αυτό σήμαινε ότι τοποθετούσαμε τα εμφυτεύματα δοντιών στα σημεία όπου η γνάθος είχε το καλύτερο σχήμα και μέγεθος. Στην συνέχεια έπρεπε να κατασκευάσουμε την προσθετική αποκατάσταση με τρόπο τέτοιο, ώστε τα δόντια να τοποθετηθούν στο κατάλληλο σημείο. Αυτό είχε σαν συνέπεια να προκύπτουν στην πορεία σημαντικά λειτουργικά και κυρίως αισθητικά προβλήματα.
Η σύγχρονη εμφυτευματολογία είναι πλέον προσθετικά καθοδηγούμενη. Αυτό σημαίνει ότι από την αρχή καθορίζουμε τη θέση των δοντιών και της προσθετικής αποκατάστασης και ανάλογα τοποθετούμε τα εμφυτεύματα δοντιών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετό κόκαλο, δεν θα τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα κάπου αλλού, αλλά στο σημείο που έχουμε επιλέξει θα κάνουμε πρώτα την αναγέννηση οστού και στη συνέχεια την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.
Ψηφιακός προγραμματισμός στην άνω γνάθο
Στην άνω γνάθο ο ψηφιακός προγραμματισμός μας βοηθά να εντοπίσουμε την απαραίτητη ποσότητα και ποιότητα οστού για την αποκατάσταση ενός δοντιού.

Ιδιαίτερο ρόλο παίζει το σχήμα και η έκταση που καταλαμβάνει το ιγμόρειο, ειδικά όταν προγραμματίζουμε μια αποκατάσταση με μια γέφυρα με εμφυτεύματα δοντιών.

Στην πλάγια περιοχή της άνω γνάθου συμβαίνει συχνά μετά από την απώλεια των δοντιών η γνάθος να απορροφάται σε μεγάλο βαθμό. Για να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών θα πρέπει πρώτα να κάνουμε μια οστική αναγέννηση με τη μέθοδο της ανύψωσης ιγμορείου -Sinus Lift.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις μας βοηθά ο ψηφιακός προγραμματισμός σε όλες τις φάσεις της θεραπείας, καθώς μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος και σχήμα του ιγμορείου, να διαπιστώσουμε πιθανές παθολογικές καταστάσεις ( όπως παχυβλεννογονίτιδα, κύστεις παρακράτησης, κλπ. ) και να υπολογίσουμε την ποσότητα του οστικού μοσχεύματος που θα χρειαστούμε για την ανύψωση ιγμορείου .
Μετά την ολοκλήρωση της ανύψωσης ιγμορείου ο ψηφιακός προγραμματισμός μας βοηθά να έχουμε μια καθαρή εικόνα της ποσότητας και της ποιότητας του οστού που αναγεννήσαμε, και να επιλέξουμε τα σωστά σημεία για τη μελλοντική αποκατάσταση.

Στην πρόσθια περιοχή της άνω γνάθου, όπου οι αισθητικές απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, μπορούμε με το ειδικό λογισμικό να εντοπίσουμε τα σημεία στα οποία βρίσκονταν τα δόντια που λείπουν.

Έτσι ξέρουμε από πριν τις διαστάσεις της γνάθου, πόσα και ποια εμφυτεύματα θα χρησιμοποιήσουμε, αν θα χρειαστούμε οστική αναγέννηση για λειτουργικούς ή αισθητικούς λόγους.
Δεν είναι λίγες οι φορές, όπου ακολουθώντας το σχήμα της γνάθου τα εμφυτεύματα δεν μπορούν να τοποθετηθούν παράλληλα μεταξύ τους.
Έτσι από πριν μπορούμε να υπολογίσουμε την απόκλιση στη θέση μεταξύ τους και να επιλέξουμε τον ιδανικό τρόπο για την τελική προσθετική αποκατάσταση.
Το πρόβλημα της απόκλισης των εμφυτευμάτων μεταξύ τους γίνεται ακόμα πιο έντονο σε μια αποκατάσταση στην άνω γνάθο με μια ολική γέφυρα πάνω σε εμφυτεύματα δοντιών. Εκτιμώντας της ανατομικές συνθήκες και τις δυνατότητες που έχουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ως έχει και να εξαλείψουμε τις έντονες αποκλίσεις μεταξύ των εμφυτευμάτων στην προσθετική φάση.

Αν δούμε ότι οι αποκλίσεις είναι πολύ έντονες, με τη βοήθεια του ψηφιακού προγραμματισμού θα μελετήσουμε την περίπτωση να προηγηθεί η αναγέννηση οστού σε ορισμένα σημεία, έτσι ώστε να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα με λιγότερη απόκλιση μεταξύ τους.
Ψηφιακός προγραμματισμός και αναγέννηση οστού
Η σύγχρονη τεχνολογία μας βοηθά όχι μόνο να εντοπίσουμε, αλλά και να προγραμματίσουμε μια οστική αναγέννηση όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια βλάβη της γνάθου.
Έχοντας επιλέξει από πριν την ιδανική θέση των εμφυτευμάτων θα αναγεννήσουμε τη γνάθο έτσι ώστε τα μελλοντικά εμφυτεύματα να τοποθετηθούν στο κατάλληλο σημείο για μια σίγουρη και αισθητική αποκατάσταση.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα , καθώς μπορούμε να σχεδιάσουμε το ιδανικό σχήμα της γνάθου για να δεχθεί τα εμφυτεύματα δοντιών.
Αναγέννηση οστού και τεχνολογία CAD CAM
Σε περίπτωση που προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόλογο μόσχευμα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας CAD-CAMμπορούμε να κατασκευάσουμε ένα εξατομικευμένο πλέγμα τιτανίου, το οποίο θα είναι η μήτρα για μελλοντικό οστό.

Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία μπορούμε νε σμιλεύσουμε ένα ενιαίο κομμάτι από ξενομόσχευμα, έτσι ώστε η κόκαλο να αποκτήσει το σχήμα και μέγεθος, ακριβώς όπως το σχεδιάσαμε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Αυτό σημαίνει ότι το μόσχευμα δεν παίρνει μόνο το εξωτερικό σχήμα, που θέλουμε να αποκτήσει η γνάθος. Καθώς ο σχεδιασμός γίνεται με βάση την ψηφιακή ακτινογραφία CBCT, το εσωτερικό του σχήμα ταιριάζει απόλυτα με το σχήμα της γνάθου στο σημείο της αναγέννησης.
Έτσι έχουμε πολύ καλύτερη σταθερότητα του μοσχεύματος, ενώ η άμεση επαφή με το οστό της γνάθου διασφαλίζει μια καλύτερη ενσωμάτωση και ακόμα καλύτερη ποιότητα οστού μετά την αναγέννηση.