Προσθετική

Η φυσική σιγουριά στο χαμόγελό σας!

 

 

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι ένας σύγχρονος και δοκιμασμένος τρόπος για να αποκαταστήσουμε τα δόντια που έχουν χαθεί. Η προσθετική αποκατάσταση των εμφυτευμάτων παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες, καθώς χρησιμοποιώντας τεχνητά προσθετικά τμήματα με τα οποία μπορούμε να κατασκευάσουμε δόντια με απόλυτα φυσικό και αισθητικό τρόπο.

Εμφυτεύματα δοντιών – προσθετική αποκατάσταση

 

Αντίθετα από τα φυσικά δόντια, τα εμφυτεύματα αποτελούνται από περισσότερα τμήματα, τα οποία τοποθετούνται στο στόμα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και εφαρμόζουν απόλυτα μεταξύ τους.

Τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούνται από δύο μέρη:
Α. Το υπερουλικό τμήμα που βρίσκεται πάνω από τα ούλα, το ορατό μέρος του εμφυτεύματος, το οποίο διασφαλίζει την αρμονική λειτουργία και αισθητική.

 

Β. Το ενδοστικό τμήμα, το οποίο τοποθετείται μέσα στην γνάθο και αποτελεί τα θεμέλια, διασφαλίζοντας την σταθερή συγκράτηση της αποκατάστασης με οδοντικά εμφυτεύματα.

 

 

 

Προσθετική & Εμφυτεύματα δοντιών

Για την προσθετική αποκατάσταση ενός εμφυτεύματος απαραίτητο είναι ένα ειδικό ενδιάμεσο τμήμα, το κολόβωμα, το οποίο βιδώνεται πάνω στο εμφύτευμα με μια ειδική βίδα.

Εμφυτεύματα δοντιών – προσθετική αποκατάσταση

 

Ας μην ξεχνάμε ότι τα εμφυτεύματα δοντιών δεν είναι συμπαγή, αλλά εσωτερικά έχουν ένα πολύπλοκο σχήμα, όπου στο επάνω μέρος εφαρμόζει απόλυτα το κολόβωμα, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει σπείρωμα για την βίδα του κολοβώματος.

 

Εμφυτεύματα δοντιών – υποδοχή κολοβώματος

 

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές από κατασκευαστή σε κατασκευαστή στον τρόπο με τον οποίο εδράζεται το κολόβωμα στο εσωτερικό τμήμα του εμφυτεύματος. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτό ακριβώς το σημείο ενώνεται το ενδοστικό με το υπερουλικό τμήμα και οι μηχανολογικές και βιολογικές απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες.

Το εσωτερικό μέρος του κολοβώματος έχει κατά κανόνα πολύπλοκο σχήμα, το οποίο εφαρμόζει απόλυτα με το εμφύτευμα, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει σπείρωμα για την βίδα του κολοβώματος.

Πως ενώνεται το δόντι με το εμφύτευμα;

Υπάρχουν δύο τρόποι ώστε κατα την προσθετικη αποκατάσταση να ενώσουμε το δόντι με την ρίζα του εμφυτευματος:

Συγκολλούμενες και κοχλιούμενες αποκαταστάσεις

 

Στις συγκολλούμενες αποκαταστάσεις βιδώνεται το κολόβωμα πάνω στο εμφύτευμα και στη συνέχεια η θήκη συγκολλείται πάνω στο κολόβωμα

Στις κοχλιούμενες αποκαταστάσεις αντίθετα, η θήκη βιδώνεται πάνω στο εμφύτευμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραλείπουμε το κολόβωμα, αλλά αυτό είναι ενσωματωμένο στην προσθετική αποκατάσταση.

 

Εμφυτεύματα δοντιών και CAD CAM

Η σύγχρονη τεχνολογία και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να μας βοηθήσουν και στην κατασκευή της τελικής αποκατάστασης των εμφυτευμάτων.

Αφού αποτυπώσουμε τη θέση των εμφυτευμάτων και των κολοβωμάτων, μεταφέρουμε τις πληροφορίες σε ειδικό πρόγραμμα στην ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος μετατρέπει τα στοιχεία σε τρισδιάστατες εικόνες.

Εμφυτεύματα δοντιών & CAD CAM

 

Με το πρόγραμμα σχεδιασμού με την βοήθεια υπολογιστή CAD μπορούμε να σχεδιάσουμε τον σκελετό της προσθετικής αποκατάστασης. Οι πληροφορίες προωθούνται σε ειδικό κοπτικό μηχάνημα με την βοήθεια υπολογιστή (CAM).

Ορισμένα υλικά, όπως η ζιρκόνια και το τιτάνιο, είναι πιο κατάλληλα για την κατασκευή της προσθετικής αποκατάστασης με CAD/CAM, σε αντίθεση με τα κλασσικά μεταλλικά κράματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ευγενή μέταλλα.

Εμφυτεύματα δοντιών – αποκατάσταση ζιρκονίας

 

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας CAD/CAM προσπαθούμε να βελτιώσουμε την εφαρμογή της προσθετικής αποκατάστασης, να μειώσουμε την απόκλιση από το ιδανικό, και να μειώσουμε το χρόνο και αριθμό επισκέψεων για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης.

Εμφυτεύματα δοντιών – ψηφιακή οδοντιατρική

 

Η τελευταία εξέλιξη στην ψηφιοποιημένη προσθετική αποκατάσταση των εμφυτευμάτων είναι ή κάμερα σάρωσης. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να αποφύγουμε την δύσκολη και πολλές φορές όχι και τόσο ευχάριστη διαδικασία του αποτυπώματος. Εκτός αυτού , στόχος της νέας αυτής τεχνολογίας είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου, το οποίο θα έχει μηδενικό σφάλμα και απόκλιση από την κατάσταση στο στόμα.

 

Εμφυτεύματα δοντιών & ψηφιακή αποτύπωση

 

Η ενδοστοματική συσκευή σάρωσης λειτουργεί σαν μια φωτογραφική μηχανή υψηλής ακριβείας καταγράφουμε σε τρεις διαστάσεις τη θέση και διάταξη των εμφυτευμάτων, των διπλανών δοντιών, αλλά και των απέναντι δοντιών στην άλλη γνάθο.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε μεμονωμένα δόντια.
Μπορεί να μην είμαστε ακόμα σε θέση να κατασκευάσουμε με ακρίβεια μια προσθετική αποκατάσταση περισσότερων δοντιών ή ολόκληρης της γνάθου, όμως η αρχή έχει ήδη γίνει και όλοι πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου ώσπου η ψηφιακή τεχνολογία να μπορεί να ανταποκριθεί και στις πιο απαιτητικές περιπτώσεις.

Αισθητική αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών

 

Μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών είναι πλέον μια σίγουρη και δοκιμασμένη μέθοδος για να αντικαταστήσουμε τα δόντια που έχουν χαθεί. Με τη βοήθεια της σύγχρονης προσθετικής είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε φυσικότατα δόντια και να επαναφέρουμε την αρμονία και την αισθητική στο χαμόγελό σας.

 

" Έφτασα σε ένα σημείο στην καριέρα μου ως ηθοποιός, που το χαμόγελό μου με κρατούσε πίσω. Το εμφύτευμά μου είναι τόσο φυσικό. Κανένας δεν το κατάλαβε! Με το νέο μου χαμόγελο ανεβαίνω στην σκηνή όλο αυτοπεποίθηση..."
Δήμητρα Φ.
★★★★★

Εμφυτεύματα δοντιων & Μασητική ικανότητα

Θέλετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού;

 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κατασκευάσουμε την προσθετική αποκατάσταση πάνω σε εμφυτεύματα δοντιών.
Ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο στόμα θα επιλέξουμε και την κατάλληλη μέθοδο.

 

Προσθετική Εμφυτευμάτων – Συγκολλούμενες αποκαταστάσεις

Μια συγκολλούμενη προσθετική αποκατάσταση αποτελείται από τα ακόλουθα τμήματα: το εμφύτευμα, το κολόβωμα, τη βίδα κολοβώματος και τη στεφάνη.

 

Εμφυτεύματα δοντιών & συγκολλούμενες αποκαταστάσεις

 

Σε αυτού του είδους τις κατασκευές το κολόβωμα βιδώνεται πάνω στο εμφύτευμα και στη συνέχεια η στεφάνη συγκολλείται πάνω στο κολόβωμα.

Προσθετική Εμφυτευμάτων – κολοβώματα

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη και σχήματα κολοβωμάτων, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις μας επιτρέπουν να κατασκευάσουμε μια απόλυτα φυσική και αισθητική στεφάνη πάνω σε ένα εμφύτευμα.

Εμφυτεύματα δοντιών – προσθετικά κολοβώματα

 

Μια άλλη μέθοδος, είναι τα εξατομικευμένα κολοβώματα, τα οποία μας επιτρέπουν να τοποθετήσουμε μια προσθετική αποκατάσταση πάνω σε εμφυτεύματα δοντιών ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Ολική αποκατάσταση με εξατομικευμένα κολοβώματα

 

Τα εξατομικευμένα κολοβώματα είναι πολύτιμη βοήθεια ειδικά όταν κάνουμε μια πλήρη αποκατάσταση στην άνω ή στην κάτω γνάθο, όπου θα πρέπει να προσαρμόσουμε περισσότερα εμφυτεύματα σε μια ενιαία προσθετική αποκατάσταση.

 

Σε περιπτώσεις με ιδιαίτερα υψηλές αισθητικές απαιτήσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κολοβώματα από νέα εξειδικευμένα κεραμικά υλικά.

 

Αισθητικά κολοβώματα ζιρκονίας

 

Τα κολοβώματα αυτά έχουν σκληρότητα που πλησιάζει αυτή του μετάλλου, η χρήση τους όμως δεν ενδείκνυται ακόμα για εκτεταμένες αποκαταστάσεις στην οπίσθια περιοχή του στόματος.

Εμφυτεύματα δοντιών – Ολοκεραμική αποκατάσταση

 

Ειδικά στην αισθητική ζώνη, όταν συνδυάσουμε τα κεραμικά κολοβώματα με ολοκεραμικές στεφάνες, τότε οι εξαιρετικές οπτικές και βιολογικές ιδιότητες των σύγχρονων αυτών υλικών μας επιτρέπουν να κατασκευάσουμε πρόσθια δόντια με απόλυτη φυσικότητα.

Προσθετική Εμφυτευμάτων– Κοχλιούμενες αποκαταστάσεις

Οι κοχλιούμενες αποκαταστάσεις είναι μια τεχνική η οποία μας βοηθά να δώσουμε προσθετικές λύσεις σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις.

Εμφυτεύματα δοντιών – κοχλιούμενες αποκαταστάσεις

 

Μια κοχλιούμενη στεφάνη αποτελείται από τα ίδια προσθετικά τμήματα, όπως και οι συγκολλούμενες αποκαταστάσεις, μόνο με διαφορετική κατανομή. Κι εδώ έχουμε το εμφύτευμα, το κολόβωμα, τη βίδα κολοβώματος και τη στεφάνη.

Οι κοχλιούμενες αποκαταστάσεις έχουν την ιδιαιτερότητα ότι το κολόβωμα είναι ενσωματωμένο στην τελική στεφάνη.

Κοχλιούμενες αποκαταστάσεις

 

Αυτός είναι και ο λόγος, που η τεχνική αυτή έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις τόσο από τον οδοντίατρο, όσο και από τον οδοντοτεχνίτη.
Η τελική στεφάνη συγκρατείται στο εμφύτευμα με την βίδα του κολοβώματος και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια τρύπα ( ένα φρεάτιο) , από την οποία περνάμε την βίδα και το κατσαβίδι.

Μετά την τοποθέτηση στο στόμα, γεμίζουμε το φρεάτιο με σύνθετη ρητίνη και κλείνουμε τις τρύπες.

Εμφυτεύματα δοντιών – Κοχλιούμενη γέφυρα

 

Αν και υπάρχουν πολλά διαφορετικά χρώματα από σύνθετες ρητίνες, μπορεί στο τέλος να υπάρχει κάποια χρωματική διαφορά, ανάλογα με την απόχρωση της τελικής αποκατάστασης.

Κοχλιούμενη ολική αποκατάσταση στην άνω γνάθο

 

Οι κοχλιούμενες αποκαταστάσεις έχουν το πλεονέκτημα ότι με απλό τρόπο μπορούν να αφαιρεθούν από το στόμα και μας επιτρέπουν να έχουμε άμεση πρόσβαση στα εμφυτεύματα.

Από κατασκευαστικής πλευράς είναι πολύ πιο δύσκολες και απαιτητικές όμως σε περιπτώσεις έλλειψης χώρου μπορούν να δώσουν εξαιρετικές λύσεις.

Προσθετική εμφυτευμάτων και CAD – CAM

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην κατασκευή των κολοβωμάτων είναι η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και η τεχνολογία CAD-CAM.
Με ένα ειδικό σύστημα γίνεται η ψηφιακή αποτύπωση των συνθηκών που επικρατούν στο στόμα ( θέση εμφυτεύματος, θέση ούλων, διπλανά δόντια κλπ.). Τα στοιχεία εισάγονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου με την βοήθεια ειδικών προγραμμάτων γίνεται η μελέτη και σχεδιασμός του κολοβώματος.

Κολοβώματα εμφυτευμάτων CAD CAD

 

Έτσι μπορούμε να σχεδιάσουμε ψηφιακά το κολόβωμα είτε πρόκειται για μια μεμονωμένη επιεμφυτευματική στεφάνη, είτε για μια πιο εκτεταμένη αποκατάσταση.

Η πληροφορία στέλνεται σε ειδικά κοπτικά μηχανήματα, τα οποία από κύβους κεραμικού, τιτανίου ή άλλων υλικών φρεζάρουν και κατασκευάζουν το κολόβωμα, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε στον υπολογιστή.

Κολοβώματα εμφυτευμάτων CAM CAD στην αισθητική περιοχή

 

Η τεχνολογία και τα σύγχρονα συστήματα CAD CAM έχουν κάνει τεράστια άλματα προόδου. Το μέλλον της οδοντιατρικής πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς. Ψηφιακοί τρόποι απεικόνισης και κατασκευής βελτιώνονται συνεχώς και γνωρίζουν ραγδαία εξάπλωση.

Εμφυτεύματα δοντιών – προσθετική αποκατάσταση

 

Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην προσθετική αποκατάσταση των οδοντικών εμφυτευμάτων μας φέρνει ήδη κάποια πρώτα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Δεν απέχει πολύ η ημέρα που θα μπορούμε να εμπιστευθούμε την ψηφιακή τεχνολογία για να αποκτήσουμε δόντια με εμφυτεύματα δοντιών, που θα είναι ακόμα πιο σίγουρα και πιο φυσικά.