Εμφύτευση

Αλλάξτε το χαμόγελο, αλλάξτε τη ζωή σας!

 

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μια σύγχρονη και βιολογική μέθοδος για να αποκαταστήσουμε τα δόντια που έχουν χαθεί. Χάρη στα εμφυτεύματα τελευταίας γενιάς και τις εξελιγμένες τεχνικές τοποθέτησης μπορούμε να προσφέρουμε σίγουρα και αισθητικά αποτελέσματα.

 

 

Αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών

 

Υπάρχουν πλέον πολλές διαφορετικές τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να τοποθετήσουμε τα εμφυτεύματα δοντιών, έτσι ώστε να καλύψουμε ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών περιπτώσεων.

Εμφυτεύματα δοντιών και οστεο-ενσωμάτωση

Η οστεο-ενσωμάτωση είναι ο οδοντιατρικός όρος που περιγράφει την ικανότητα του οστού ( υπό πολύ ορισμένες συνθήκες) να ενσωματώσει ένα ξένο σώμα.  Αξιοποιώντας αυτή την ικανότητα του οργανισμού μπορούμε να τοποθετήσουμε τεχνητά δόντια, και να αντικαταστήσουμε τα φυσικά δόντια που έχουν χαθεί.

 

Σήμερα χρησιμοποιούμε εμφυτεύματα από τιτάνιο το οποίο είναι πολύ σκληρό και ανθεκτικό υλικό.
Παρουσιάζει μεγάλη βιο-συμβατότητα με τον ανθρώπινο οργανισμό, σε βαθμό που τα οστικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται πάνω στην επιφάνεια του τιτανίου.

 

Οστεοενσωμάτωση – Τιτάνιο και οστικά κύτταρα

 

Το εμφύτευμα αφού τοποθετηθεί, ενσωματώνεται στο κόκαλο και αποτελεί πλέον μόνιμο στοιχείο της γνάθου.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα φάνηκαν ότι είναι μια ιδιαίτερα επιτυχής μέθοδος αποκατάστασης και τα μακροχρόνια ποσοστά επιτυχίας είναι πολλές φορές ανώτερα από κλασσικές μεθόδους της οδοντιατρικής.

 

Σύγχρονα εμφυτεύματα δοντιών

Καθώς τα εμφυτεύματα δοντιών έχουν γνωρίσει ραγδαία εξάπλωση, φυσικό είναι να υπάρχουν περισσότεροι τύποι εμφυτευμάτων. Ενώ τα παλαιότερα εμφυτεύματα είχαν μεγάλες διαφορές στο σχήμα και τον τρόπο τοποθέτησης, τα περισσότερα σύγχρονα εμφυτεύματα έχουν πλέον υιοθετήσει το σχήμα βίδας.

 

Σύγχρονα εμφυτεύματα δοντιών

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα εμφυτεύματα είναι ίδια, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην επεξεργασία και μικρο-ανατομία της επιφάνειας, στο βιο-μηχανικό σχήμα και στη βιολογική συμπεριφορά του κάθε εμφυτεύματος.

 

Εμφυτεύματα δοντιών – επιφάνεια στο μικροσκόπιο

 

Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν τύποι εμφυτευμάτων που μπορούν να τοποθετηθούν σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ αντίθετα υπάρχουν και άλλα, που είναι πιο εξειδικευμένα και προορίζονται για ειδικές περιπτώσεις ή για εξειδικευμένες τεχνικές.

Εμφυτεύματα δοντιών – Κλασσική μέθοδος

Μια κλασσική αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών γίνεται σε 3 συνήθως στάδια:

 

Κλασική εμφύτευση

 

Στο πρώτο στάδιο γίνεται η τοποθέτηση του εμφυτεύματος και στη συνέχεια κλείνουμε τα ούλα ( 1). Στο δεύτερο στάδιο θα πρέπει να περιμένουμε 3-4 μήνες ώσπου να ολοκληρωθεί η οστεο-ενσωμάτωση.
Στο τρίτο στάδιο αποκαλύπτουμε το εμφύτευμα, τοποθετούμε το προσθετικό κολόβωμα και την προσωρινή θήκη.
Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα θα πρέπει να περάσουν 3-4 μήνες ώσπου να τοποθετήσουμε τα πρώτα, προσωρινά δόντια.

 

Αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών

 

Αφού βεβαιωθούμε ότι η οστεο-ενσωμάτωση έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και με την προσωρινή αποκατάσταση έχουμε πετύχει το επιθυμητό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, μπορούμε να προχωρήσουμε στην τελική προσθετική αποκατάσταση.

 

Εμφυτεύματα δοντιών – Άμεση φόρτιση

Η άμεση φόρτιση είναι μια σύγχρονη, πρωτοποριακή μέθοδος, η οποία έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε άμεσα, τη στιγμή της εμφύτευσης να τοποθετήσουμε προσωρινά δόντια.

Εμφυτεύματα δοντιών – άμεση φόρτιση

 

Στο πρώτο στάδιο μιας εμφύτευσης με άμεση φόρτιση τοποθετούμε το εμφύτευμα και στη συνέχεια δεν κλείνουμε τα ούλα – αντιθέτως τοποθετούμε κατ’ ευθείαν το προσθετικό κολόβωμα και την προσωρινή θήκη.

Έτσι από την πρώτη στιγμή – όχι μετά από 3-4 μήνες- μπορεί κανείς να αποκτήσει σταθερά δόντια. Στο δεύτερο στάδιο όπου περιμένουμε να ολοκληρωθεί η οστεο-ενσωμάτωση έχουμε αρκετό χρόνο ώστε να παρακολουθήσουμε το σχήμα και τη ν λειτουργία των προσωρινών δοντιών. Στο τρίτο στάδιο είμαστε πλέον έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την θεραπεία με την μόνιμη προσθετική αποκατάσταση.

 

Άμεση φόρτιση εμφυτευμάτων

 

Είναι γεγονός ότι τα εμφυτεύματα δοντιών έχουν φέρει μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της απώλειας των δοντιών.

 

 

 

Για καιρό δεν τολμούσα να δαγκώσω με αυτά τα μπροστινά δόντια. Τελευταία δεν τολμούσα και να μιλήσω. Ως καθηγητής δεν μπορούσα να μείνω χωρίς δόντια και το ανέβαλα συνεχώς… Χάρη στα εμφυτευματα δοντιων απέκτησα σταθερά φυσικά δόντια, μπορούσα να μιλώ απολύτως φυσιολογικά, χωρίς να χάσω ούτε ένα μάθημα!
Βαγγέλης Π.
★★★★★

Εμφύτευση δοντιών - Τεχνική και νεότερες εξελίξεις

Θέλετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού;

 

 

Ιστορία των σύγχρονων εμφυτευμάτων

Στη δεκαετία του 1950 ο νέος τότε ερευνητής Per-Ingvar Brånemark είχε αφιερωθεί πλήρως στη μελέτη της ανατομίας της ροής του αίματος. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας χρησιμοποίησε ένα σύστημα μικροσκοπικών φακών το οποίο είχε ένα κυλινδρικό περίβλημα από τιτάνιο και το τοποθέτησε στο πόδι ενός κουνελιού. Έτσι μπορούσε να μελετήσει σε ένα ζωντανό οργανισμό την μικρο-κυκλοφορία μέσα στο κόκαλο, χρησιμοποιώντας ένα ειδικά τροποποιημένο μικροσκόπιο.

 

Ο καθηγητής Per-Ingvar Brånemark

 

Όταν το πείραμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ήρθε η ώρα να αφαιρέσει τους κυλίνδρους, ανακάλυψε με έκπληξη ότι το τιτάνιο είχε πλήρως ενσωματωθεί στο κόκαλο των κουνελιών.
Αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη τον έκανε να αλλάξει την κατεύθυνση του έργου του για να εξερευνήσει την ικανότητα του οστού να ενσωματώνει το τιτάνιο.

Είναι γεγονός ότι χωρίς το έργο του Per-Ingvar Brånemark, δεν θα είχαμε σήμερα τα εμφυτεύματα τιτανίου. Η παρατήρησή του, στα μέσα του εικοστού αιώνα, ότι το ανθρώπινο σώμα όχι μόνο δεν αποβάλλει το τιτάνιο, αλλά και το ενσωματώνει σε ιστούς ζώντων οστών (υπό προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες) έφερε μια πραγματική επανάσταση στα πεδία της οδοντικής, γναθοπροσωπικής και ορθοπεδικής αποκατάστασης.

 

Ο καθ.r Brånemark μαζί με τον πρώτο άνθρωπο που δέχθηκε οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα

 

Με βάση την αρχική του επιστημονική παρατήρηση ακολούθησε ένα πολυετές έργο εξέλιξης και αυστηρής τεκμηρίωσης της οστεο-ενσωμάτωσης. Έτσι αναπτύχθηκαν καινοτόμες μέθοδοι αποκατάστασης, οι οποίες έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο από τότε.

 

Εμφυτεύματα δοντιών και εξαγωγή δοντιών

Τα εμφυτεύματα δοντιών μας βοηθούν, όχι μόνο όταν προ καιρού έχουμε ήδη χάσει κάποιο δόντι, αλλά και όταν θα πρέπει να βγάλουμε κάποιο δόντι λόγω τερηδόνας, περιοδοντίτιδας, φλεγμονής κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία με εμφυτεύματα δοντιών γίνεται σε περισσότερα στάδια.

Στο πρώτο στάδιο γίνεται η εξαγωγή του δοντιού και ο σχολαστικός καθαρισμός του σημείου από κατέλειπα φλεγμονής κλπ. Στο δεύτερο στάδιο περιμένουμε για ένα χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών ώσπου να ολοκληρωθεί η επούλωση στο σημείο της εξαγωγής, πριν περάσουμε στην τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

 

Κλασική εμφύτευση μετά από εξαγωγή δοντιού

 

Στο τέταρτο στάδιο θα περιμένουμε για 3-4 μήνες για την ολοκλήρωση της οστεο-ενσωμάτωσης, ώστε να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση του προσθετικού κολοβώματος, την προσωρινή και την τελική προσθετική εργασία.

 

Εμφυτεύματα δοντιών – Άμεση εμφύτευση

Τα σύγχρονα εμφυτεύματα μας δίνουν όλο και περισσότερες δυνατότητες, όπως την άμεση εμφύτευση: δηλαδή την ίδια στιγμή να βάλουμε ένα δόντι και να το αντικαταστήσουμε με ένα εμφύτευμα.

Προϋπόθεση για να εφαρμόσουμε την άμεση εμφύτευση είναι το σχήμα της ρίζας του δοντιού που βγάλαμε να μοιάζει με το σχήμα του εμφυτεύματος. Αυτό συμβαίνει συχνά στα πρόσθια δόντια και ορισμένες φορές στην πλάγια περιοχή του στόματος

 

Εξαγωγή δοντιού και άμεση εμφύτευση

 

Με την άμεση εμφύτευση γλυτώνουμε τους 2 μήνες αναμονής της εξαγωγής και μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο της κλασσικής εμφύτευσης, όπου στο πρώτο στάδιο γίνεται η τοποθέτηση του εμφυτεύματος και μετά από 3-4 μήνες η προσθετική αποκατάσταση.

 

Εμφυτεύματα δοντιών – Εξαγωγή και Άμεση φόρτιση

Η άμεση φόρτιση έρχεται να μας προσφέρει   άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα ακόμα και στην περίπτωση μιας εξαγωγής δοντιού.

Όπως στην άμεση εμφύτευση, έτσι και στην άμεση φόρτιση σημαντικό είναι το σχήμα της ρίζας του δοντιού που θα εξαχθεί να είναι παρόμοιο με το σχήμα του εμφυτεύματος. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούμε για την άμεση φόρτιση εμφυτεύματα με εξειδικευμένο σχήμα – τα λεγόμενα ριζόμορφα εμφυτεύματα

 

Εξαγωγή δοντιού και άμεση φόρτιση

 

Έτσι ακόμα και μετά από μια εξαγωγή μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο της άμεσης φόρτισης, και στην ίδια συνεδρία, μετά την εξαγωγή των δοντιών να τοποθετήσουμε  άμεσα σταθερά δόντια.

 

 

 

Το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορες τεχνικές εμφύτευσης  δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορούμε σε όλες τις περιπτώσεις να εφαρμόσουμε την τεχνική που εμείς επιθυμούμε. Θα πρέπει να ακολουθούμε συγκεκριμένα κριτήρια και βιολογικές αρχές, προκειμένου η σωστή τεχνική να εφαρμοστεί στην κατάλληλη περίπτωση.