Κόστος Εμφυτευμάτων

Ένα σίγουρο και αρμονικό χαμόγελο είναι ανεκτίμητο!

Τα εμφυτεύματα δοντιων είναι ενας δοκιμασμένος και λειτουργικός τρόπος για να αντικαταστήσουμε κάποιο ή κάποια δόντια που έχουν χαθεί. Αυτό που απασχολεί τους περισσότερους ενδιαφερόμενους είναι αναμφίβολα το κοστος, ειδικά στη σημερινή εποχή.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις οι ίδιες και γι’ αυτό δυο φαινομενικά παρόμοιες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση και να έχουν ένα τελείως διαφορετικό κοστος.

Ας δούμε λοιπόν ποιοί είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν το τελικό κοστος μιας αποκατάστασης με εμφυτευματα δοντιων:

01 Αριθμός δοντιών που λείπουν

Όσο περισσότερα δόντια λείπουν, τόσο πιο εκτεταμένη και πολύπλοκη θα είναι η αποκατάσταση. Είναι τελείως διαφορετική περίπτωση όταν με 6 εμφυτευματα θα αντικαταστήσουμε 6 μεμονωμένα δόντια σε ένα κατά τα άλλα υγιές στόμα, απ’ ότι όταν με 6 εμφυτευματα προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την λειτουργία του στόματος σε μια ολόκληρη γνάθο.

02 Αριθμός εμφυτευμάτων

Το πόσα εμφυτεύματα θα χρειαστούν δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των δοντιών που λείπουν, αλλά και από το μέγεθος και ποσότητα της γνάθου.
Όσο περισσότερο κόκαλο έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο μεγαλύτερα και γι’ αυτό λιγότερα εμφυτεύματα χρειαζόμαστε.
Αντίθετα, όταν η γνάθος είναι μικρή ( και θέλουμε να αποφύγουμε μια αναγέννηση ) τότε δεν μας μένει παρά να τοποθετήσουμε μεγαλύτερο αριθμό από μικρά εμφυτεύματα.

03 Μάρκα και τύπος εμφυτευματος

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ποιότητα , αλλά και στο κόστος ανάμεσα στα διάφορα εμφυτεύματα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Αν η συγκεκριμένη περίπτωση απαιτεί ένα εμφύτευμα ειδικού τύπου, αυτό σίγουρα έχει επίπτωση και στο τελικό κόστος.

04 Οστική Αναγέννηση

Ακόμα και όταν η γνάθος έχει υποστεί σημαντική απορρόφηση, είμαστε πλέον σε θέση να αναγεννήσουμε το κόκαλο (με οστική αναγεννηση, ή με sinus lift-ανύψωση ιγμορείου ) και να τοποθετήσουμε μια αποκατάσταση με εμφυτευματα δοντιων.
Όπως είναι λογικό μια οστική ανάπλαση επιμηκύνει τον χρόνο και επιβαρύνει σημαντικά το κόστος της θεραπείας.

05 Αναγέννηση ούλων

Η αναγέννηση των ούλων είναι απαραίτητη τόσο για λειτουργικούς όσο και για αισθητικούς λόγους. Υπάρχουν μάλιστα και ορισμένες ιδιαίτερα απαιτητικές περιπτώσεις, όπου μπορεί να χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες ώσπου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όταν προγραμματίζουμε λοιπον μια αισθητική αποκατάσταση στην άνω γνάθο είναι φρόνιμο να μην παραβλέψουμε τον χρόνο και το κόστος για την αναγέννηση των περιεμφυτευματικών ιστων.

06 Κολοβώματα

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προσθετικών κολοβωμάτων για κάθε περίπτωση και όπως είναι φυσικό δεν έχουν όλα το ίδιο κόστος. Κολοβώματα όπως τα κεραμικά, τα εξατομικευμένα ή αυτά που κατασκευάζονται με CAD-CAM μπορεί να έχουν κόστος 3 και 4 φορές υψηλότερο από ένα απλό, προκατασκευασμένο κολόβωμα.

07 Προσθετική αποκατάσταση

Σε μια προσθετική αποκατάσταση βασικός παράγοντας για το κόστος είναι ο συνολικός αριθμός των δοντιών που θα τοποθετήσουμε (εκτός από τα εμφυτεύματα υπάρχουν και ενδιάμεσα δόντια), ενώ η επιλογή του μετάλλου και της οδοντιατρικής πορσελάνης κάνουν σημαντική διαφορά στην τιμή.
Οι  ολοκεραμικές στεφάνες έχουν εξαιρετικές οπτικές ιδιότητες, αλλά είναι σημαντικά πιο ακριβές από μια κλασική αποκατάσταση.
Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι όλα τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια τα ίδια. Oδοντοτεχνίτες που έχουν υπερσύγχρονο ψηφιακό εξοπλισμό και εξειδικευμένη εκπαίδευση στα σύγχρονα συστήματα προσθετικής και εμφυτευμάτων χρεώνουν και την ανάλογη αμοιβή.

08 Υπόλοιπο στόμα

emfyteymata-dontion-kostos-8

Σε μια θεραπεία με εμφυτεύματα δοντιών δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το υπόλοιπο στόμα. Μπορεί να είναι απαραίτητη η περιοδοντική θεραπεία των ούλων, ή η χειρουργική αφαίρεση κύστεων ή άλλων παθολογικών στοιχείων. Μπορεί τα υπόλοιπα δόντια να χρειάζονται σφραγίσματα ή απονευρώσεις και στη συνέχεια θήκες πορσελάνης ή ολοκεραμικές αποκαταστάσεις. Μέρος της θεραπείας μπορεί να είναι και η θεραπεία της άρθρωσης με λειτουργικούς νάρθηκες ή άλλες μεθόδους.
Μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για βελτίωση της εμφάνισης με την αισθητική οδοντιατρική.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ασθενείς αποφασίζουν με την λεύκανση δοντιών, ή με τις αισθητικές επικαλύψεις να διορθώσουν την εμφάνιση ολόκληρου του στόματος

 

Όση αγωνία και αν έχει κάποιος για το κόστος των εμφυτευματων, καλό είναι να αποφεύγει ( π.χ. από τηλεφώνου ) να προσπαθεί να το μάθει, πριν καν τον εξετάσει ο ειδικός.
Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις οι ίδιες, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθούν έτσι εκπλήξεις και παρεξηγήσεις.

emfyteymata-dontion-kostos
" Συνεχώς το ανέβαλα.. Από τη μιά ο φόβος του άγνωστου, από την άλλη τα έξοδα… ώσπου μια μέρα το πήρα απόφαση! Τα εμφυτεύματα είναι το καλύτερο πράγμα που έκανα για τον εαυτό μου τα τελευταία χρόνια! Με έκανε να νοιώσω άλλος άνθρωπος… Μακάρι να το είχα κάνει πολύ πιο πρίν... "
Δημήτρης Γ.
★★★★★

Εμφυτεύματα δοντιών & Κόστος