Κόστος Εμφυτευμάτων

Ένα σίγουρο και αρμονικό χαμόγελο είναι ανεκτίμητο!

Τα εμφυτευατα δοντιων είναι ενας δοκιμασμένος και λειτουργικός τρόπος για να αντικαταστήσουμε κάποιο ή κάποια δόντια που έχουν χαθεί. Αυτό που απασχολεί τους περισσότερους ενδιαφερόμενους είναι αναμφίβολα το κοστος, ειδικά στη σημερινή εποχή.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις οι ίδιες και γι’ αυτό δυο φαινομενικά παρόμοιες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση και να έχουν ένα τελείως διαφορετικό κοστος.

Ας δούμε λοιπόν ποιοί είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν το τελικό κοστος μιας αποκατάστασης με εμφυτευματα δοντιων:

01 Αριθμός δοντιών που λείπουν

Όσο περισσότερα δόντια λείπουν, τόσο πιο εκτεταμένη και πολύπλοκη θα είναι η αποκατάσταση. Είναι τελείως διαφορετική περίπτωση όταν με 6 εμφυτευματα θα αντικαταστήσουμε 6 μεμονωμένα δόντια σε ένα κατά τα άλλα υγιές στόμα, απ’ ότι όταν με 6 εμφυτευματα προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την λειτουργία του στόματος σε μια ολόκληρη γνάθο.

02 Αριθμός εμφυτευμάτων

Το πόσα εμφυτεύματα θα χρειαστούν δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των δοντιών που λείπουν, αλλά και από το μέγεθος και ποσότητα της γνάθου.
Όσο περισσότερο κόκαλο έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο μεγαλύτερα και γι’ αυτό λιγότερα εμφυτεύματα χρειαζόμαστε.
Αντίθετα, όταν η γνάθος είναι μικρή ( και θέλουμε να αποφύγουμε μια αναγέννηση ) τότε δεν μας μένει παρά να τοποθετήσουμε μεγαλύτερο αριθμό από μικρά εμφυτεύματα.

03 Μάρκα και τύπος εμφυτευματος

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ποιότητα , αλλά και στο κόστος ανάμεσα στα διάφορα εμφυτεύματα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Αν η συγκεκριμένη περίπτωση απαιτεί ένα εμφύτευμα ειδικού τύπου, αυτό σίγουρα έχει επίπτωση και στο τελικό κόστος.

04 Κολοβώματα

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προσθετικών κολοβωμάτων για κάθε περίπτωση και όπως είναι φυσικό δεν έχουν όλα το ίδιο κόστος. Κολοβώματα όπως τα κεραμικά, τα εξατομικευμένα ή αυτά που κατασκευάζονται με CAD-CAM μπορεί να έχουν κόστος 3 και 4 φορές υψηλότερο από ένα απλό, προκατασκευασμένο κολόβωμα.

05 Προσθετική αποκατάσταση

Σε μια μεγαλύτερη προσθετικη αποκατασταση σημαντικός παράγοντας για το κόστος είναι ο συνολικός αριθμός των δοντιών που θα τοποθετήσουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από τα εμφυτευματα υπάρχουν και ενδιάμεσα δόντια (όπως σε κάθε γέφυρα) τα οποία έχουν και αυτά το κόστος τους.
Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε οτι υπάρχουν διάφορα κράματα μετάλλου, που χρησιμοποιούμε σε μια προσθετική αποκατάσταση, τα οποία και αυτά έχουν σημαντική διαφορά στην τιμή.
Σε μια ειδική κατασκευή, μπορεί να είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουμε ένα ακριβό κράμα, γεγονός που επηρεάζει άμεσα το συνολικό κόστος.
Όπως σε όλα τα υλικά, έτσι και στην οδοντιατρική πορσελάνη υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες με σημαντική διαφορά στην τιμή.
Σε περιπτώσεις με ιδιαίτερες αισθητικές απαιτήσεις μπορεί να χρειαστεί να κατασκευάσουμε ολοκεραμικές στεφάνες οι οποίες έχουν εξαιρετικές αισθητικές ιδιότητες, αλλά είναι σημαντικά πιο ακριβές από μια κλασική αποκατάσταση.
Ας μην ξεχνούμε, τέλος, ότι δεν είναι όλα τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια τα ίδια. Υπάρχουν οδοντοτεχνίτες οι οποίοι έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένη εκπαίδευση στα σύγχρονα συστήματα προσθετικής και εμφυτευμάτων με την ανάλογη βέβαια τιμή.

06 Οστική Αναγέννηση

Ακόμα και όταν η γνάθος έχει υποστεί σημαντική απορρόφηση, είμαστε πλέον σε θέση να αναγεννήσουμε το κόκαλο (με οστική αναγεννηση, ή με sinus lift-ανύψωση ιγμορείου ) και να τοποθετήσουμε μια αποκατάσταση με εμφυτευματα δοντιων.
Όπως είναι λογικό μια οστική ανάπλαση επιμηκύνει τον χρόνο και επιβαρύνει σημαντικά το κόστος της θεραπείας.

07 Αναγέννηση ούλων

Η αναγέννηση των ούλων είναι απαραίτητη τόσο για λειτουργικούς όσο και για αισθητικούς λόγους. Υπάρχουν μάλιστα και ορισμένες ιδιαίτερα απαιτητικές περιπτώσεις, όπου μπορεί να χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες ώσπου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όταν προγραμματίζουμε λοιπον μια αισθητική αποκατάσταση στην άνω γνάθο είναι φρόνιμο να μην παραβλέψουμε τον χρόνο και το κόστος για την αναγέννηση των περιεμφυτευματικών ιστων.

08 Υπόλοιπο στόμα

Όταν προγραμματίζουμε μια αποκατασταση με εμφυτευματα δοντιων δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το υπόλοιπο στόμα, κάτι που μπορεί να αυξήσει το συνολικό κόστος σημαντικά. Μπορεί στα πλαίσια της αποκατάστασης να είναι απαραίτητη περιοδοντική θεραπεία των ούλων, ή να πρέπει να γίνει χειρουργική αφαίρεση κύστεων, υπολειμμάτων ριζών ή άλλων παθολογικών στοιχείων.

Μπορεί κάποια από τα δόντια να έχουν προσβληθεί από τερηδόνα και να χρειάζονται σφραγίσματα ή απονευρώσεις.
Επίσης, όταν χάνονται περισσότερα δόντια, διαταράσσεται η ισορροπία της γνάθου, με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνεται η φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης. Μέρος της θεραπείας μπορεί να είναι και η θεραπεία της άρθρωσης με λειτουργικούς νάρθηκες ή άλλες μεθόδους.

Μια αποκατάσταση με εμφυτευματα είναι για πολλούς ανθρώπους μια εξαιρετική ευκαιρία για βελτίωση της εμφάνισης με την αισθητική οδοντιατρική. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ασθενείς σκέφτονται να διορθώσουν την εμφάνιση και των υπόλοιπων δοντιών με την λεύκανση δοντιών, ή αισθητικές επικαλύψεις.

Όση αγωνία και αν έχει κάποιος για το κόστος των εμφυτευματων, καλό είναι να αποφεύγει ( π.χ. από τηλεφώνου ) να προσπαθεί να το μάθει, πριν καν τον εξετάσει ο ειδικός.
Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις οι ίδιες, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθούν έτσι εκπλήξεις και παρεξηγήσεις.

Συνεχώς το ανέβαλα.. Από τη μιά ο φόβος του άγνωστου, από την άλλη τα έξοδα… ώσπου μια μέρα το πήρα απόφαση! Τα εμφυτεύματα είναι το καλύτερο πράγμα που έκανα για τον εαυτό μου τα τελευταία χρόνια! Με έκανε να νοιώσω άλλος άνθρωπος… Μακάρι να το είχα κάνει πολύ πιο πρίν...
Δημήτρης Γ.
⭐⭐⭐⭐⭐

Εμφυτεύματα δοντιών & Κόστος