Picture of Αλέξανδρος Παπασωτηρίου
Αλέξανδρος Παπασωτηρίου

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.

Διαβάστε περισσότερα

Εμφυτεύματα Δοντιών – Επιπλοκές

Facebook
Twitter
LinkedIn

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και η χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης  εμφυτευμάτων δοντιών έχει ορισμένους κινδύνους και πιθανές επιπλοκές. Μερικοί από τους πιο κοινούς κινδύνους και επιπλοκές που σχετίζονται με τα οδοντικά εμφυτεύματα περιλαμβάνουν.

Φλεγμονή:

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και σε μια εμφύτευση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας επιμόλυνσης.

Η μόλυνση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης ή κάποιες ημέρες μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Κατά κανόνα προκαλείται  από βακτήρια που εισέρχονται στο χειρουργικό σημείο, από κακή στοματική υγιεινή ή όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο.

Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης γύρω από ένα οδοντικό εμφύτευμα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, ερυθρότητα και εκκρίσεις από το σημείο που έχει τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το εμφύτευμα μπορεί να χαλαρώσει ή να μην ενσωματωθεί.

Η πρόληψη είναι το κλειδί όταν πρόκειται για την αποφυγή λοιμώξεων των εμφυτευμάτων. Η σωστή στοματική υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού βουρτσίσματος και του οδοντικού νήματος, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε έναν εξειδικευμένο και έμπειρο οδοντίατρο εμφυτευμάτων που ακολουθεί τις κατάλληλες διαδικασίες αποστείρωσης.

Εάν εμφανιστεί λοίμωξη, είναι απαραίτητη η έγκαιρη θεραπεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, παροχέτευση οποιουδήποτε πύου ή υγρού και σε ορισμένες περιπτώσεις, αφαίρεση του εμφυτεύματος.

Συνολικά, ενώ ο κίνδυνος μόλυνσης με οδοντικά εμφυτεύματα είναι σχετικά χαμηλός, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια της λοίμωξης και να αναζητάτε άμεση θεραπεία εάν είναι απαραίτητο.

Τραυματισμός κάποιου νεύρου: Κατά τη διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος μπορεί να τραυματιστούν κάποια νεύρα στη γνάθο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή πόνο στη γλώσσα, τα χείλη ή το πηγούνι. Αν και η βλάβη των νεύρων είναι σπάνια, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι μόνιμη.

Το κάτω φατνιακό νεύρο, το οποίο διατρέχει την κάτω γνάθο, είναι το πιο συχνά προσβεβλημένο νεύρο κατά τη διάρκεια της επέμβασης οδοντικών εμφυτευμάτων. Το γλωσσικό νεύρο, το οποίο εκτείνεται κατά μήκος της πλευράς της γλώσσας της κάτω γνάθου, μπορεί επίσης να επηρεαστεί.

Ο τραυματισμός κάποιου νεύρου μπορεί να συμβεί  κατά τη  διάνοιξη του φρεατίου για την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος εάν το τρυπάνι χτυπήσει το νεύρο ή εάν το εμφύτευμα τοποθετηθεί πολύ κοντά σε κάποιο παραπλήσιο νεύρο. Ο τραυματισμός ενός νεύρου  μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στη γλώσσα, τα χείλη, το πηγούνι ή τα ούλα, ή αίσθημα καψίματος ή ηλεκτρισμού. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βλάβη των νεύρων μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της αίσθησης ή της λειτουργίας.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν εξειδικευμένο και έμπειρο εμφυτευματολόγο που λαμβάνει τις κατάλληλες προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο βλάβης των νεύρων κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα νευρικής βλάβης μετά από χειρουργική επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον οδοντίατρό σας για να αξιολογήσει την κατάσταση και να γίνουν τα αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα.

Αποτυχία οστεοενσωμάτωσης

Κάποιες φορές το εμφύτευμα μπορεί να μην ενσωματωθεί σωστά με το οστό της γνάθου, οδηγώντας σε αποτυχία του εμφυτεύματος. Αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ενδεικτικά:

Φλεγμονή: Τα βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν γύρω από το εμφύτευμα, προκαλώντας μόλυνση και φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία του εμφυτεύματος.

Κακή ποιότητα οστού: Εάν δεν υπάρχει αρκετό οστό για να στηρίξει το εμφύτευμα, μπορεί να μην ενσωματωθεί σωστά ή μπορεί να χαλαρώσει.

Τοποθέτηση εμφυτεύματος

Εάν το εμφύτευμα τοποθετηθεί λανθασμένα ή υπό γωνία, μπορεί να μην ενσωματωθεί σωστά και μπορεί να προκαλέσει ενόχληση ή ακόμα και πόνο.

Υπερφόρτωση

Εάν ασκηθεί υπερβολική πίεση στο εμφύτευμα πολύ σύντομα, μπορεί να προκαλέσει την αποτυχία του εμφυτεύματος. Αυτό συμβαίνει όταν τοποθετηθούν λιγότερος αριθμός εμφυτευμάτων απ’ ότι θα ήταν απαραίτητο ή όταν οι μασητικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Αλλεργικές αντιδράσεις: Είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις όπου οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση στο υλικό του εμφυτεύματος, προκαλώντας φλεγμονή και αποτυχία του εμφυτεύματος.

Εάν υποψιάζεστε ότι το οδοντικό σας εμφύτευμα έχει αποτύχει, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση του εμφυτεύματος . Στην πορεία μπορεί να κριθεί απαραίτητη η αφαίρεση του προβληματικού εμφυτεύματος και την αντικατάστασή του με ένα νέο ή την επιδίωξη εναλλακτικών θεραπειών, όπως μια σταθερή γέφυρα δοντιών  ή μια κινητή οδοντοστοιχία.

Προβλήματα με το ιγμόρειο: Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές με τα ιγμόρια .

Όταν λείπουν τα πάνω πίσω δόντια, τα ιγμόρεια μπορούν να επεκταθούν στον κενό χώρο της γνάθου, γεγονός που μπορεί να αφήσει ανεπαρκές οστό για την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους γομφίους και τους προγομφίους στην άνω γνάθο.

Τα εμφυτεύματα στην άνω γνάθο μπορεί μερικές φορές να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με την κοιλότητα του ιγμορείου, προκαλώντας προβλήματα, όπως ιγμορίτιδα ή φλεγμονή.

Αυτό μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, το εμφύτευμα μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί.

Εάν έχετε υπάρχοντα προβλήματα κόλπων, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον εμφυτευματολόγο πριν υποβληθείτε σε οποιαδήποτε διαδικασία οδοντικού εμφυτεύματος.

Όταν υπάρχει έλλειψη οστού  μπορούμε με στις σύγχρονες αναγεννητικές τεχνικές να επαυξήσουμε την ποσότητα οστού  όπως με την τεχνική της  ανύψωσης του ιγμορείου. Αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη οστού στην άνω γνάθο στην περιοχή όπου πρόκειται να τοποθετηθούν τα οδοντικά εμφυτεύματα, προκειμένου να δημιουργηθεί αρκετός χώρος για τα εμφυτεύματα.

Συνολικά, ενώ τα προβλήματα των κόλπων μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για τα οδοντικά εμφυτεύματα στην άνω γνάθο, συχνά μπορούν να ξεπεραστούν με σωστό σχεδιασμό και θεραπεία. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάτε τυχόν ανησυχίες ή ερωτήσεις που έχετε με τον ειδικό.

Υποχώρηση των ούλων: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιστός των ούλων γύρω από το εμφύτευμα μπορεί να υποχωρήσει, εκθέτοντας το μεταλλικό εμφύτευμα

Η υποχώρηση των ούλων μπορεί να συμβεί γύρω από τα οδοντικά εμφυτεύματα, όπως συμβαίνει και στα φυσικά δόντια. Η ύφεση των ούλων είναι μια κατάσταση όπου τα ούλα απομακρύνονται από τα δόντια, εκθέτοντας περισσότερο από το δόντι ή τη ρίζα του εμφυτεύματος.

Εάν συμβεί υποχώρηση των ούλων γύρω από ένα οδοντικό εμφύτευμα, μπορεί να προκαλέσει την έκθεση του εμφυτεύματος και να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του εμφυτεύματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, φλεγμονή και απώλεια οστού γύρω από το εμφύτευμα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση των περι-εμφυετυματικών ιστών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η υποχώρηση αυτή μπορεί να είναι ορατή στο χαμόγελο και να προκαλεί αισθητικό πρόβλημα.

Για να αποφευχθεί η υποχώρηση των ούλων γύρω από τα οδοντικά εμφυτεύματα, είναι σημαντικό να διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος και του οδοντικού νήματος τακτικά και της επίσκεψης στον οδοντίατρο για τακτικές εξετάσεις και καθαρισμούς. Επιπρόσθετα, εάν συμβεί ύφεση των ούλων, ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπείες όπως η μεταμόσχευση ούλων για να βοηθήσει στην κάλυψη και προστασία του εμφυτεύματος.

Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε έναν έμπειρο και καταρτισμένο εμφυτευματολόγο για να διασφαλίσετε ότι το εμφύτευμα έχει τοποθετηθεί σωστά και σε θέση που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο υποχώρησης των ούλων.

Περισσότερα Άρθρα

Doctor choosing tooth implants with female patient in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – υπέρ και κατά

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, αλλά όπως κάθε ιατρική διαδικασία, έρχονται

Dentist explaining dental implant procedure to patient

Εμφυτεύματα δοντιών – άνω γνάθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της οδοντιατρικής παρέχοντας μια μόνιμη λύση για τα δόντια που λείπουν. Το οδοντικό εμφύτευμα

Dentist holding teeth model with metal dental implant

Εμφυτεύματα δοντιών – κάτω γναθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον μια δημοφιλής λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν στην κάτω γνάθο. Το οδοντικό εμφύτευμα είναι

Woman choosing tooth implant looking at mirror in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – διαδικασία

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν ή έχουν καταστραφεί. Είναι σχεδιασμένα να