Αλέξανδρος Παπασωτηρίου
Αλέξανδρος Παπασωτηρίου

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.

Διαβάστε περισσότερα

Εμφυτεύματα Δοντιών στην τρίτη ηλικία

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας παρουσιάζουν σε όλο τον κόσμο – και ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες – μια εντυπωσιακή άνοδο. Στην Ελλάδα τα άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν σήμερα το 27% του πληθυσμού, ενώ το 2050 το ποσοστό αυτό θα ανέβει στο 40,8% !
Καθώς οι ηλικιωμένοι ζουν σήμερα περισσότερο, η οδοντιατρική θα πρέπει να παρέχει την δυνατότητα αποκατάστασης ενός στόματος το οποίο έχει υποστεί με τα χρόνια τη φθορά ή την απώλεια των δοντιών.

Μια μερική ή ολική οδοντοστοιχία μπορεί να είναι μια γρήγορη και οικονομική μέθοδος για να αντικαταστήσουμε τα δόντια που λείπουν. Όμως τόσο η καθημερινότητα όσων φορούν μια κινητή οδοντοστοιχία, όσο και επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι κινητές οδοντοστοιχίες δεν είναι ένας ιδανικός τρόπος αποκατάστασης των χαμένων δοντιών.

Προβλήματα με μια οδοντοστοιχία

Είναι γεγονός ότι με μια κινητή οδοντοστοιχία δεν χάνουμε μόνο 70% της γεύσης, αλλά περιορίζεται σημαντικά και η λειτουργία του στόματος, καθώς χάνουμε 65-90 % της μασητικής ικανότητας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων πέψης και διατροφής. Όταν υποφέρει το στόμα, υποφέρει και η πέψη!

Υπάρχουν και πολλοί κοινωνικοί και προσωπικοί λόγοι που κάνουν μια οδοντοστοιχία λιγότερο επιθυμητή, καθώς επηρεάζεται όχι μόνο η ομιλία, αλλά και η σιγουριά και αυτοπεποίθηση, ενώ το γεγονός ότι οι οδοντοστοιχίες θα πρέπει κάθε βράδυ να βγαίνουν από το στόμα είναι μια πραγματικότητα που πολλοί άνθρωποι – ανεξαρτήτως ηλικίας – δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν.

Εμφυτεύματα δοντιών & τρίτη ηλικία

Τα εμφυτεύματα δοντιών εφαρμόζονται με επιτυχία εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια και αποτελούν μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδο για να αντιμετωπίσουμε πολλά από τα προβλήματα μιας ολικής οδοντοστοιχίας.

Τα εμφυτεύματα δοντιών εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά σε άτομα, τα οποία αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα με την κινητή τους οδοντοστοιχία και το βασικό κριτήριο για συμμετοχή στην έρευνα δεν ήταν η ηλικία, αλλά η αδυναμία ανοχής μιας οδοντοστοιχίας.
Οποιοσδήποτε ηλικιωμένος ασθενής, του οποίου η υγεία επέτρεπε μια μικρή χειρουργική επέμβαση, ήταν αυτομάτως καλός υποψήφιος για μια εμφύτευση.

Ακόμα και πριν από τα εμφυτεύματα δοντιών, πολλές έρευνες είχαν δείξει ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν στην επούλωση σε σχέση με την ηλικία, η τελική έκβαση μιας επέμβασης σε έναν ηλικιωμένο δεν υστερούσε σε σύγκριση με ένα νεότερο άτομο.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι ενώ πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση εμφανίζουν οστεοπόρωση, σύγχρονες μελέτες έδειξαν ότι η οστεοπόρωση δεν είναι αντένδειξη για μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών.

Σε μια εκτεταμένη έρευνα έγινε σύγκριση ανάμεσα σε μια ομάδα ασθενών νεαρότερης ηλικίας και σε μια ομάδα ασθενών ηλικίας 60-81 ετών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς δεν παρουσίασαν περισσότερα προβλήματα ή επιπλοκές – αντίθετα, τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων ήταν αντίστοιχα με νεαρότερες ομάδες ασθενών με εμφυτεύματα δοντιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια μελέτη που έγινε στη Σουηδία, η οποία περιελάμβανε 48 άτομα στα οποία έγινε μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών ηλικίας 80-89 ετών.
Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας είναι ότι μια θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να έχει σε ηλικιωμένα άτομα με καλή υγεία, εξίσου καλή πρόγνωση όπως σε νεότερους ασθενείς.
Τόσο η μετεγχειρητική πορεία, όσο και βιολογική ανταπόκριση μετά από μια εμφύτευση δεν παρουσίαζε στα ηλικιωμένα άτομα καμία διαφορά από τα νεαρότερα.

Επομένως τα κριτήρια επιλογής για μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών θα πρέπει να είναι τα ίδια για όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι κανένα άτομο δεν θα πρέπει να απορρίπτεται για μια αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα, λόγω της προχωρημένης ηλικίας.

Μέχρι πρόσφατα, η απώλεια των δοντιών και η μεγάλη ηλικία, ήταν παράγοντες που επηρέαζαν την ποιότητα ζωής.Τα εμφυτεύματα δοντιών έφεραν μια επανάσταση στον τομέα αυτό, καθώς άτομα, τα οποία ήταν ηλικιωμένα όταν έκαναν μια εμφύτευση, καθώς και άτομα που έκαναν τα εμφυτεύματά τους σε νεαρότερη ηλικία και έφτασαν να είναι ηλικιωμένοι, απέκτησαν με τα οδοντικά εμφυτεύματα μια σταθερή και σίγουρη αποκατάσταση και απήλαυσαν για πολλά χρόνια μια καλή ποιότητα ζωής.

Περισσότερα Άρθρα

Multi-Disziplinäre Behandlung komplexer dentoalveolärer Falle. Πρώτο Βραβείο κλινικής παρουσίασης Henry Schein Symposium Βουδαπέστη, 11 Σεπτεμβρίου 2010

Εμφυτεύματα δοντιών και Διαβήτης

O ζαχαρώδης διαβήτης ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Εκτός από τις βλάβες των αγγείων, ο διαβήτης επηρεάζει άμεσα