Ακτινογραφία CBCT

Η σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία της αποκατάστασης!

 

Στη σημερινή εποχή δεν νοείται να γίνει ο προγραμματισμός για μια εμφύτευση ή μια αναγέννηση οστού χωρίς τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δίνει αυτή η σύγχρονη ακτινολογική εξέταση.

Η τομογραφία κωνικής δέσμης – CBCT είναι μία νέα απεικονιστική διαγνωστική εξέταση η οποία έχει φέρει πραγματική επανάσταση στον τομέα της διάγνωσης και του προγραμματισμού για μια θεραπεία με εμφυτεύματα δοντιών.

Πως γίνεται η λήψη μιας ακτινογραφίας CBCT?

Η λήψη μιας  τομογραφίας κωνικής δέσμης γίνεται με εξειδικευμένα, σύγχρονα μηχανήματα, όπου είτε σε όρθια, είτε σε καθιστή σχέση περιστρέφεται το μηχάνημα γύρω από το κεφάλι, εστιάζοντας στην περιοχή των γνάθων.

 

Λήψη ακτινογραφίας CBCT

 

Κατά την λήψη μίας τομογραφίας CBCT, σαρώνεται η περιοχή των γνάθων και σε μία περιστροφή λαμβάνονται 600 διαφορετικές εικόνες.
Ένα ειδικό πρόγραμμα συνθέτει αυτές τις εικόνες δημιουργώντας έναν τρισδιάστατο όγκο από τον οποίο μπορούμε να λάβουμε εικόνα σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της τομογραφίας κωνικής δέσμης είναι η πολύ χαμηλότερη ακτινοβολία σε σύγκριση με την κλασική τομογραφία ενώ συγχρόνως έχουμε μια πολύ καλύτερη ανάλυση της θέσης και του προσανατολισμού των ανατομικών στοιχείων, όπως δόντια, οστό, ιγμόρεια, νεύρα κλπ.

Δυνατότητες της ακτινογραφίας CBCT

Η τομογραφία κωνικής δέσμης CBCT μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σε κάθε περίπτωση που προγραμματίζουμε μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών.
Πρώτα απ’ όλα εκτός από μια πανοραμική, μας δίνει και μια τρισδιάστατη 3-D εικόνα της γνάθου.

 

Τρισδιάστατη απεικόνιση της γνάθου

 

Καθώς πρόκειται για ψηφιακή απεικόνιση, η CBCT έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια μια βλάβη σε σύγκριση  με μια πανοραμική ακτινογραφία

 

CBCT – ευκρίνεια της εικόνας

 

Έτσι μια βλάβη που σε μια συμβατική ακτινογραφία δεν φαίνεται και τόσο εκτεταμένη, χάρη στο CBCT εμφανίζονται οι πραγματικές διαστάσεις και ο βαθμός που έχει προσβάλλει το συγκεκριμένο δόντι, τα διπλανά δόντια ή και τη γνάθο.

CBCT και εμφυτεύματα δοντιών στην άνω γνάθο

Όταν λείπουν κάποια δόντια, το πρώτο πράγμα που μας απασχολεί για μια εμφύτευση είναι αν υπάρχει επαρκής ποσότητα οστού.

Όσον αφορά το ύψος της γνάθου, στην πλάγια περιοχή της άνω γνάθου καθοριστικός παράγοντας είναι η θέση του ιγμορείου.

 

CBCT – εμφυτεύματα δοντιών στην άνω γνάθο

 

Σε κάποιες περιπτώσεις η απορρόφηση της γνάθου μπορεί να είναι ελάχιστη, έτσι ώστε μια εμφύτευση μπορεί να γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις η απορρόφηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη και το κόκαλο που έχει απομείνει να είναι λεπτό σαν ένα φύλο χαρτί.

Με το λογισμικό του CBCT μπορούμε επίσης να έχουμε μετρήσεις ακριβείας για το ύψος και πλάτος του οστού που έχουμε στη διάθεσή μας.

Όταν στην άνω γνάθο υπάρχουν δόντια, τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν και πάλι η τομογραφία κωνικής δέσμης μας βοηθά να αναγνωρίσουμε την ποσότητα του οστού που απομένει, όταν θα αφαιρεθεί η ρίζα του δοντιού μαζί με μια πιθανή φλεγμονή που το περιβάλλει.

 

CBCT – Προγραμματισμός μια εμφύτευσης στην άνω γνάθο

 

Δεν είναι σπάνιες οι φορές που μια φλεγμονή είναι τόσο εκτεταμένη, ώστε να έχει απορροφηθεί πλήρως το οστό της γνάθου.

Πιο περίπλοκη είναι η θεραπεία όταν γύρω από ένα δόντι έχει δημιουργηθεί μια κύστη.

 

Κυστικές αλλοιώσεις στην άνω γνάθο

 

Ανάλογα με το μέγεθος της κύστης μπορεί η οστική βλάβη να περιορίζεται γύρω από το δόντι ή να επεκτείνεται και έξω από τα όρια της γνάθου. Μεγαλύτερες κύστεις μπορούν να φτάσουν μέχρι το ιγμόρειο, ή ακόμα και να καταλάβουν ένα μεγάλο μέρος του ιγμορείου.

CBCT και εμφυτεύματα δοντιών στην κάτω γνάθο

Στην κάτω γνάθο θα πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την ποσότητα του οστού που βρίσκεται πάνω από το φατνιακό νεύρο.

 

Διαστάσεις οστού στην κάτω γνάθου

 

Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας δεν είναι μόνο το μέγεθος της γνάθου, αλλά και η θέση του νεύρου. Σε κάποιες περιπτώσεις το νεύρο βρίσκεται χαμηλά, αφήνοντας αρκετό ελεύθερο οστό για μια εμφύτευση

 

 

Διαφορετικό ύψος του φατνιακού νεύρου στην κάτω γνάθο

 

Άλλες φορές πάλι το νεύρο βρίσκεται σε μια υψηλή θέση, αφήνοντας ελάχιστα ή καθόλου περιθώρια για την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος δοντιού.

Μια χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μια αλλοίωση γύρω από ένα δόντι, ακόμα και στη δημιουργία μιας κύστης. Η γνάθος αρχίζει σταδιακά να απορροφάται, κάνοντας μια εμφύτευση όλο και πιο δύσκολη.

 

 

Κυστικές αλλοιώσεις και φατνιακό νεύρο

 

Ανάλογα με το μέγεθος της κύστης μπορεί η οστική αλλοίωση να περιορίζεται γύρω από το δόντι χωρίς να επεκτείνεται στη γνάθο. Μεγαλύτερες κύστεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική απώλεια οστού, και να πλησιάσουν , ακόμα και να προσβάλλουν το κάτω φατνιακό ή το γενειακό νεύρο.

Οι ημέρες που με μια απλή πανοραμική προσπαθούσαμε να προγραμματίσουμε μια εμφύτευση έχουν οριστικά περάσει. Με την τομογραφία κωνικής δέσμης CBCT μπορούμε πλέον να μελετήσουμε καλύτερα τη γνάθο, να προγραμματίσουμε καλύτερα μια εμφύτευση ή μια αναγέννηση οστού και σε τελική ανάλυση να προσφέρουμε μια καλύτερη και πιο σίγουρη αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών.

“ Όταν μου ζήτησε ο γιατρός να κάνω τομογραφία, η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκα λίγο…. Νόμιζα ότι έχω κάτι σοβαρό. Όταν κοιτάξαμε μαζί τη γνάθο στον υπολογιστή για την εμφύτευση, εντυπωσιάστηκα! Κι εγώ νόμιζα ότι μια απλή πανοραμική είναι αρκετή… “
Μαρία Γ.
★★★★★

Εμφυτεύματα Δοντιών και Οστεοπόρωση

Θέλετε ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού;

CBCT και αναγέννηση οστού

Όταν υπάρχει μια οριζόντια οστική βλάβη μπορούμε με την τομογραφία κωνικής δέσμης να επιλέξουμε την κατάλληλη μέθοδο και να προγραμματίσουμε με απόλυτη ακρίβεια τα βήματα της οστικής ανάπλασης.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε περιοχή του στόματος έχει τις ιδιαιτερότητές της και η κάθε περίπτωση τις ειδικές της ανάγκες.

Στην πλάγια περιοχή της άνω γνάθου θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας τη θέση του ιγμορείου και το σχήμα του οστού που έχει απομείνει.

 

Οστικό έλλειμμα στην άνω γνάθο

 

Αντίστοιχα και στην κάτω γνάθο σημείο αναφοράς είναι πάντα το κάτω φατνιακό νεύρο και βέβαια το ύψος και πλάτος του οστού που έχει απομείνει.

 

Οστική βλάβη στην κάτω γνάθο

 

Με την ψηφιακή απεικόνιση CBCT μπορούμε με απόλυτη λεπτομέρεια να προγραμματίσουμε μια αναγέννηση οστού και να προστατεύσουμε ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία της περιοχής.

Εμφύτευση στην πρόσθια περιοχή

Όταν λείπουν τα δόντια στην πρόσθια περιοχή και θέλουμε να σχεδιάσουμε μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πιθανές δυσκολίες που θα συναντήσουμε είναι διαφορετικές από την πλάγια περιοχή του στόματος.

Ανάλογα με την ανατομία του κάθε ανθρώπου και το λόγο που χάθηκαν τα δόντια συναντάμε σημαντικές διαφορές στο πλάτος της άνω γνάθου.

 

Σχήμα της γνάθου στην άνω πρόσθια περιοχή

 

Αντίστοιχα και στην κάτω γνάθο συναντούμε σημαντικές διαφορές στο πλάτος του οστού.

 

Σχήμα της γνάθου στην κάτω πρόσθια περιοχή

 

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μια ακριβή εικόνα όχι μόνο του σχήματος της γνάθου, αλλά και του μεγέθους και της έκτασης της οστικής βλάβης.

 

Εξαγωγή δοντιού και αναγέννηση γνάθου

Όταν υπάρχει κάποιο δόντι, το οποίο θα πρέπει να εξαχθεί και να αντικατασταθεί με κάποιο εμφύτευμα, το σχέδιο θεραπείας μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκο, ειδικά αν προϋπάρχει κάποια οστική βλάβη.

 

Εξαγωγή δοντιού στην πρόσθια περιοχή της κάτω γνάθου

 

Ιδιαίτερα σημαντικό – ειδικά στην άνω γνάθο – είναι να γνωρίζουμε κατά πόσο το οστό, που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του δοντιού υπάρχει ακόμα ή έχει απορροφηθεί λόγω της φλεγμονής.

 

Εξαγωγή δοντιού στην πρόσθια περιοχή της άνω γνάθου

 

Αν κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο, μπορούμε να προγραμματίσουμε την αναγέννηση οστού επιλέγοντας την πιο κατάλληλη τεχνική και να υπολογίσουμε από πριν τον όγκο οστού που θα πρέπει να αναγεννήσουμε, προκειμένου η γνάθος να μπορεί να δεχθεί ένα εμφύτευμα δοντιού.

 

Χάρη στην σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία μπορούμε να έχουμε μια ακριβέστατη εικόνα της γνάθου και των δοντιών και να προγραμματίσουμε έτσι με κάθε λεπτομέρεια μια εμφύτευση ή μια οστική αναγέννηση.