Picture of Αλέξανδρος Παπασωτηρίου
Αλέξανδρος Παπασωτηρίου

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.

Διαβάστε περισσότερα

Εμφυτεύματα δοντιών – άνω γνάθος

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της οδοντιατρικής παρέχοντας μια μόνιμη λύση για τα δόντια που λείπουν. Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια τεχνητή ρίζα δοντιού που τοποθετείται χειρουργικά στο οστό της γνάθου για να στηρίξει ένα τεχνητό προσθετικό δόντι.
Τα οδοντικά εμφυτεύματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς παρέχουν μια αισθητική και λειτουργική λύση για όσους έχουν χάσει τα δόντια τους λόγω τραύματος, λόγω της περιοδοντικής νόσου ή εξαιτίας της τερηδόνας.

 

Οφέλη των οδοντικών εμφυτευμάτων στην άνω γνάθο

Τα οδοντικά εμφυτεύματα στην άνω γνάθο προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη, καθώς αποκαθιστούν τη στοματική υγεία και λειτουργία, την ομιλία και την αισθητική του χαμόγελου. Τα εμφυτεύματα δοντιών δεν αναπληρώνουν μόνο τα δόντια που λείπουν. Παράλληλα παρέχουν στήριξη στα διπλανά δόντια, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας και τερηδόνας. Βοηθούν επίσης στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας της γνάθου καθώς δίνουν λειτουργικά και μηχανικά ερεθίσματα στη γνάθο. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν λείπουν τα δόντια η απορρόφηση της γνάθου μπορεί να επιδεινωθεί. Τα οδοντικά εμφυτεύματα βελτιώνουν σημαντικά την ομιλία αντικαθιστώντας τα δόντια που λείπουν και διορθώνοντας την άρθρωση και την θέση του χείλους κατά την ομιλία Επιπλέον, μπορούν να βελτιώνουν την αισθητική του χαμόγελου όχι μόνο γεμίζοντας τα κενά που υπάρχουν από τα δόντια που λείπουν, αλλά και αποτρέποντας συγχρόνως τη μετατόπιση των γειτονικών δοντιών.
Διαδικασία για οδοντικά εμφυτεύματα στην άνω γνάθο.

Η διαδικασία για τα οδοντικά εμφυτεύματα στην άνω γνάθο περιλαμβάνει συνήθως διάφορα στάδια και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ολοκληρωθεί. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει μια ενδελεχή εξέταση του στόματος, συμπεριλαμβανομένων των ακτινογραφιών, για να διαπιστωθεί εάν ο ασθενής είναι καλός υποψήφιος για εμφυτεύματα. Εάν η γνάθος έχει επαρκή οστική ποσότητα και ποιότητα, ο οδοντίατρος θα προχωρήσει στη χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Κατά τη χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται μια τομή των ούλων για να αποκαλύψουμε το οστό της γνάθου. Στη συνέχεια ανοίγεται ένα μικρό φρεάτιο στο οστό της γνάθου και τοποθετείται το εμφύτευμα. Στο τέλος, ο ιστός των ούλων ράβεται πάνω από το εμφύτευμα. Το εμφύτευμα πρέπει στη συνέχεια να συγχωνευθεί με το οστό της γνάθου σε μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια προσωρινή κορώνα ή γέφυρα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από το εμφύτευμα.
Μετεγχειρητική φροντίδα για οδοντικά εμφυτεύματα στην άνω γνάθο.

Η σωστή μετεγχειρητική φροντίδα είναι απαραίτητη για την επιτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων στην άνω γνάθο. Μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν οίδημα και δυσφορία, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με παυσίπονα και εξωτερική τοποθέτηση πάγου. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης στην αρχή να αποφεύγουν την κατανάλωση σκληρών τροφών και το κάπνισμα, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης. Η καλή στοματική υγιεινή είναι επίσης σημαντική για την πρόληψη της μόλυνσης και τη διατήρηση της υγείας του εμφυτεύματος. Οι ασθενείς θα πρέπει να βουρτσίζουν και να χρησιμοποιούν τακτικά οδοντικό νήμα και αντισηπτικό στοματικό διάλυμα.

 

Εμφυτεύματα στην άνω γνάθο και οστική αναγέννηση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μεταμόσχευση οστού μπορεί να είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της οστικής πυκνότητας στη γνάθο πριν από τη χειρουργική επέμβαση εμφύτευσης. Αυτό μπορεί να προσθέσει επιπλέον χρόνο και κόστος στη διαδικασία.
Σε περίπτωση που στη άνω γνάθο δεν υπάρχει αρκετό κόκαλο για μια εμφύτευση θα πρέπει να προηγηθεί μια επέμβαση ανάπλασης οστού, όπως για παράδειγμα μια ανύψωση ιγμορείου ή κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση της γνάθου.

Στην πρώτη φάση μιας επέμβασης ανύψωσης ιγμορείων γίνεται μια τομή στα ούλα για την αποκάλυψη του οστού. Στη συνέχεια, ο χειρουργός θα δημιουργήσει ένα μικρό παράθυρο στο πρόσθιο τοίχωμα του ιγμορείου και θα ανασηκώσει απαλά μια λεπτή, η οποία βρίσκεται πάνω από τα πάνω δόντια. Έτσι δημιουργείται αρκετός χώρος ώστε να τοποθετηθεί εσωτερικά το οστικό μόσχευμα.
Σε μια οστική αναγέννηση της άνω γνάθου κι εδώ γίνεται τομή των ούλων και αποκάλυψη του οστού και της περιοχής της αναγέννησης. Στη συνέχεια τοποθετείται το οστικό μόσχευμα επιφανειακά και σταθεροποιείται με ειδικές μεμβράνες κολλαγόνου.

Το υλικό του οστικού μοσχεύματος μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως το οστό του ίδιου του ασθενούς, το δωρισμένο οστό ή το συνθετικό οστό. Ο χειρουργός θα συσκευάσει προσεκτικά το υλικό του μοσχεύματος στο χώρο και στη συνέχεια θα κλείσει την τομή με ράμματα.
Μετά την επέμβαση της οστικής αναγέννησης, θα πρέπει να αφήσουμε χρόνο για να ενσωματωθεί το οστικό μόσχευμα με το περιβάλλον οστό. Ο χρόνος επούλωσης και ενσωμάτωσης του μοσχεύματος διαρκεί συνήθως 4 – 6 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να αποφύγει ορισμένα τρόφιμα και να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες μετεγχειρητικής φροντίδας για να εξασφαλίσει τη σωστή επούλωση.

Μόλις το οστικό μόσχευμα ενσωματωθεί πλήρως, μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της θεραπείας με οδοντικά εμφυτεύματα, το οποίο περιλαμβάνει την τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο πρόσφατα επαυξημένο οστό. Αυτό το στάδιο της θεραπείας ανάλογα με την τεχνική που εφαρμόστηκε και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς μπορεί να διαρκέσει πάλι 4 -6 μήνες – κάποιες φορές και περισσότερο – για να ολοκληρωθεί.

 

Προσθετική αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών στην άνω γνάθο

Μόλις το εμφύτευμα συγχωνευθεί με το οστό της γνάθου, ο εμφυτευματολόγος θα ανοίξει τα ούλα και θα αποκαλύψει το εμφύτευμα. Στη συνέχεια τοποθετείται στο εμφύτευμα ένα ειδικό προσθετικό τμήμα – το λεγόμενο κολόβωμα. Το στήριγμα αυτό χρησιμεύει ως σύνδεσμος μεταξύ του εμφυτεύματος και του προσθετικού δοντιού. Μετά την τοποθέτηση του κολοβώματος, ο οδοντίατρος θα πάρει αποτυπώματα του στόματος για την κατασκευή του τελικού προσθετικού δοντιού στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Η διαδικασία της εμφύτευσης ολοκληρώνεται με την προσαρμογή του προσθετικού δοντιού με τα υπόλοιπα δόντια που υπάρχουν στο στόμα.

 

Φροντίδα μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι επίσης σημαντικές για να διασφαλιστεί ότι το εμφύτευμα λειτουργεί σωστά και να παρακολουθείται η συνολική υγεία του στόματος. Ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει περιοδικές ακτινογραφίες για τον έλεγχο του εμφυτεύματος και του οστού που το περιβάλλει.
Τα εμφυτεύματα δοντιών προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην αποκατάσταση της λειτουργίας κα της αισθητικής στην άνω γνάθο και με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή μπορούμε να τα διατηρήσουμε για μια ζωή.

Περισσότερα Άρθρα

Doctor choosing tooth implants with female patient in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – υπέρ και κατά

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, αλλά όπως κάθε ιατρική διαδικασία, έρχονται

Dentist holding teeth model with metal dental implant

Εμφυτεύματα δοντιών – κάτω γναθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον μια δημοφιλής λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν στην κάτω γνάθο. Το οδοντικό εμφύτευμα είναι

Woman choosing tooth implant looking at mirror in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – διαδικασία

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν ή έχουν καταστραφεί. Είναι σχεδιασμένα να