Picture of Αλέξανδρος Παπασωτηρίου
Αλέξανδρος Παπασωτηρίου

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.

Διαβάστε περισσότερα

Εμφυτεύματα δοντιών – διαδικασία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν ή έχουν καταστραφεί. Είναι σχεδιασμένα να μιμούνται τη φυσική δομή ενός δοντιού, και αποτελούνται από έναν στήριγμα τιτανίου που τοποθεταίται χειρουργικά στο οστό της γνάθου και μια προσθετική στεφάνη που τοποθετείται πάνω στο ενδοστικό στήριγμα.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τη διαδικασία του τρόπου με τον οποίο γίνονται τα οδοντικά εμφυτεύματα: από το πρώτο συμβουλευτικό ραντεβού, μέχρι τη μετεγχειρητική φροντίδα.

 

Συμβουλευτική και Σχεδιασμός Θεραπείας

Το πρώτο βήμα για μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών είναι το πρώτο διαγνωστικό και συμβουλευτικό ραντεβού με τον εξειδικευμένο εμφυτευματολόγο. Κατά τη διάρκεια αυτού του αρχικού ραντεβού, ο ειδικός θα αξιολογήσει τη στοματική σας υγεία, θα μελετήσει τις  ακτινογραφίες και τις τρισδιάστατες τομογραφίες της γνάθου που θα έχετε ήδη κάνει και θα συζητήσει μαζί σας τις δυνατότητες και τις επιλογές της θεραπείας σας. Εάν είστε καλός υποψήφιος για εμφυτεύματα δοντιών, ο εμφυτευμτολόγος θα σας προτείνει ένα σχέδιο θεραπείας που θα είναι προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες και στόχους σας.
Είναι σημαντικό να ενημερώστε τον ειδικό για τυχόν ιατρικές παθήσεις ή φάρμακα που παίρνετε, καθώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν την επιτυχία μιας εμφύτευσης. Μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε ιατρική αξιολόγηση πριν από τη διαδικασία για να διασφαλίσετε ότι είστε αρκετά υγιείς για να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.

 

Προετοιμασία για μια εμφύτευση

Η προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων περιλαμβάνει πολλά βήματα για να διασφαλιστεί η επιτυχία της επέμβασης και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επιπλοκών. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά βήματα προετοιμασίας:

Οδηγίες πριν από τη χειρουργική επέμβαση: Ο εμφυτευματολόγος θα σας δώσει οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για τη επέμβαση, ποια φάρμακα ή συμπληρώματα θα πρέπει να ξεκινήσετε από πριν, ή ποια φάρμακα και τροφές θα πρέπει να αποφύγετε πριν από την επέμβαση και θα σας εξηγήσει τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της επέμβασης και της ανάρρωσης.

Πιθανή διακοπή ή ελάττωση του καπνίσματος: Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ποσοστό επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων. Εάν είστε βαρύς καπνιστής μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε ή ακόμα και να διακόψετε το κάπνισμα για ένα χρονικό διάστημα.

Ακολουθώντας τις συμβουλές για την προετοιμασία πριν από μια εμφύτευση  συμβάλλουμε στο να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για  μια επιτυχημένη επέμβαση για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπλοκές.

 

Τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Μόλις καθοριστεί το σχέδιο θεραπείας, το επόμενο βήμα είναι η χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Αυτό γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις για να ελαχιστοποιηθεί οποιαδήποτε ενόχληση κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται με ενδοφλέβια καταστολή (μέθη) σε νοσοκομειακό περιβάλλον με την επίβλεψη αναισθησιολόγου.

Ο εμφυτευματολόγος θα κάνει μια μικρή τομή στον ιστό των ούλων για να αποκτήσει πρόσβαση στο υποκείμενο οστό. Στη συνέχεια θα ανοίξει μια μικρή τρύπα στο οστό στην οποία θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Το ενδοστικό μέρος του εμφυτεύματος τοποθετείται στη συνέχεια στην οπή και ασφαλίζεται στη θέση του.

 

Μεταχειρουργική Φροντίδα

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης για την τοποθέτηση των  εμφυτευμάτων, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ένα αυστηρό σχήμα μετεγχειρητικής φροντίδας για να διασφαλιστεί η σωστή επούλωση και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επιπλοκών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

Α) Αντιβίωση

Η χρήση αντιβιοτικών πριν από τη χειρουργική επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι γνωστή ως προφυλακτική αντιβιοτική θεραπεία. Περιλαμβάνει τη λήψη αντιβιοτικών πριν από τη επέμβαση για την πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.

Μετά τη χειρουργική τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων, θα πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε αντιβιοτικά για την καταπολέμηση τυχόν λοιμώξεων που μπορεί να εμφανιστούν.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας όταν παίρνετε αντιβιοτικά, και να μην τα διακόπτετε νωρίτερα ακόμα και αν τα συμπτώματά σας έχουν βελτιωθεί.

Β)Διαχείριση πόνου: Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κάποια ενόχληση και πρήξιμο μετά την επέμβαση, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα χωρίς συνταγή ή συνταγογραφούμενα παυσίπονα.

 

Θεραπεία και Οστεοενσωμάτωση

Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, αρχίζει μια φυσική διαδικασία επούλωσης του οστού, που  ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Τα οστικά κύτταρα της γνάθου σταδιακά αφομοιώνουν το εμφύτευμα, δημιουργώντας μια ισχυρή και σταθερή βάση για την προσθετική στεφάνη.

Η διαδικασία επούλωσης για την επίτευξη της  οστεοενσωμάτωσης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής μπορεί να φορέσει μια προσωρινή στεφάνη ή γέφυρα για να προστατεύσουμε το εμφύτευμα και να καλύψουμε τις αισθητικές και λειτουργικές ανάγκες του στόματος.

 

Τοποθέτηση Προσθετικής Κορώνας

Μόλις το εμφύτευμα ενσωματωθεί πλήρως με το οστό της γνάθου, το τελευταίο βήμα στη διαδικασία μιας αποκατάστασης με εμφυτεύματα δοντιών είναι η τοποθέτηση της προσθετικής αποκατάστασης. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου στηρίγματος ( το προσθετικού κολοβώματος) , το οποίο είναι βιδώνεται στο εμφύτευμα  και πάνω σε αυτό προσαρμόζεται στη συνέχεια η κορώνα ( η θήκη ) ή η γέφυρα.

Η στεφάνη κατασκευάζεται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, έτσι ώστε να ταιριάζει με το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των υπόλοιπων φυσικών δοντιών, με στόχο μια φυσική και αισθητικά ικανοποιητική εμφάνιση.

 

Φροντίδα μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης

Η καλή φροντίδα και οι τακτικοί επανέλεγχοι  είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για μια επιτυχημένη αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών.

Στοματική υγιεινή: Ο ασθενής θα πρέπει να βουρτσίζει καθημερινά και να χρησιμοποιεί τακτικά νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια και πιθανώς αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα για την πρόληψη ερεθισμού και φλεγμονής των ούλων που περιβάλλουν τα εμφυτεύματα.

Ραντεβού παρακολούθησης: Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει κανείς ότι αν και τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί για να είναι μια μακροχρόνια λύση, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να απαιτούν συντήρηση ή αντικατάσταση κάποιων λειτουργικών ή συγκρατητικών τμημάτων.
Με τους τακτικούς ελέγχους από τον εμφυτευματολόγο, θα εντοπίσουμε έγκαιρα τυχόν προβλήματα και θα προλάβουμε πιθανές επιπλοκές.

 

Περισσότερα Άρθρα

Doctor choosing tooth implants with female patient in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – υπέρ και κατά

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, αλλά όπως κάθε ιατρική διαδικασία, έρχονται

Dentist explaining dental implant procedure to patient

Εμφυτεύματα δοντιών – άνω γνάθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της οδοντιατρικής παρέχοντας μια μόνιμη λύση για τα δόντια που λείπουν. Το οδοντικό εμφύτευμα

Dentist holding teeth model with metal dental implant

Εμφυτεύματα δοντιών – κάτω γναθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον μια δημοφιλής λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν στην κάτω γνάθο. Το οδοντικό εμφύτευμα είναι