Picture of Αλέξανδρος Παπασωτηρίου
Αλέξανδρος Παπασωτηρίου

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.

Διαβάστε περισσότερα

Εμφυτεύματα δοντιών – κάτω γναθος

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον μια δημοφιλής λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν στην κάτω γνάθο. Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια τεχνητή ρίζα δοντιού που τοποθετείται  συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της στοματικής υγείας, της ομιλίας και της αισθητικής.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα στην κάτω γνάθο προσφέρουν πολλά οφέλη. Τα εμφυτεύματα παρέχουν στήριξη στα διπλανά δόντια, και βοηθούν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας της γνάθου, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου σαν συνέπεια της απώλειας των δοντιών. Τα εμφυτεύματα δοντιών  μπορούν να βελτιώσουν την ομιλία αντικαθιστώντας τα δόντια που λείπουν, καθώς τα κενά μπορεί να προκαλέσουν ψεύδισμα και αλλοιωμένη ομιλία.

Τα εμφυτεύματα δοντιών δεν βελτιώνουν μόνο την εμφάνιση του χαμόγελου γεμίζοντας τα κενά που δημιουργούνται από τα δόντια που λείπουν, αλλά συμβάλλουν και στη διατήρηση της ισορροπίας του στόματος καθώς αποτρέπουν την μετατόπιση των γειτονικών δοντιών και την δημιουργία ανωμαλίας και παρεμβολών στην σύγκλειση των δοντιών και τη γενικότερη λειτουργία του στόματος

 

Διαδικασία για οδοντικά εμφυτεύματα στην κάτω γνάθο

 

Η διαδικασία για τα οδοντικά εμφυτεύματα στην κάτω γνάθο είναι παρόμοια με αυτή της άνω γνάθου. Η διαδικασία συνήθως περιλαμβάνει πολλά στάδια και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ολοκληρωθεί. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει μια ενδελεχή εξέταση του στόματος, συμπεριλαμβανομένων των ακτινογραφιών, για να διαπιστωθεί εάν ο ασθενής είναι καλός υποψήφιος για εμφυτεύματα.

Μεγάλη βοήθεια είναι η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην τρισδιάστατη απεικόνιση της γνάθου με την ψηφιακή τομογραφία κωνικής δέσμης  (CBCT) .Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία  μπορούμε να έχουμε μια ακριβή εικόνα όχι μόνο του σχήματος και μεγέθους της γνάθου, αλλά και την ακριβή θέση ενός νεύρου ( του κάτω φατνιακού νεύρου ) το οποίο διατρέχει την κάτω γνάθο και είναι σημαντικό να προστατεύσουμε κατά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Εάν ο ασθενής έχει επαρκή οστική ποσότητα και πυκνότητα, ο εμφυτευματολόγος θα προχωρήσει στη χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Η χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος ξενικά με την τοπική αναισθησία, η οποία διασφαλίζει επαρκή αναισθησία για την εμφύτευση. Στη συνέχεια γίνεται μια τομής στα ούλα για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο οστό της γνάθου. Μια μικρή τρύπα ανοίγεται στο οστό της γνάθου για την τοποθέτηση του εμφύτευματος. Στη συνέχεια, ράβονται τα ούλα πάνω από το εμφύτευμα. Το εμφύτευμα πρέπει να συγχωνευθεί με το οστό της γνάθου σε μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια προσωρινή κορώνα ή γέφυρα μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από το εμφύτευμα.

 

Μόλις το εμφύτευμα συγχωνευθεί με το οστό της γνάθου, ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει ένα στήριγμα στο εμφύτευμα – το λεγόμενο κολόβωμα. Το στήριγμα χρησιμεύει ως σύνδεσμος μεταξύ του εμφυτεύματος και του προσθετικού δοντιού. Μετά την τοποθέτηση του κολοβώματος, ο οδοντίατρος θα πάρει αποτυπώματα του στόματος για να κατασκευαστεί η τελική προσθετική αποκατάσταση.

Με την τελική προσαρμογή της προσθετικής αποκατάστασης ολοκληρώνεται η διαδικασία της εμφύτευσης.

 

Μετεγχειρητική φροντίδα για τα εμφυτεύματα δοντιών στην κάτω γνάθο

 

Η σωστή μετεγχειρητική φροντίδα είναι απαραίτητη για την επιτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων στην κάτω γνάθο. Μετά το χειρουργείο μπορεί να εμφανιστεί οίδημα και δυσφορία, συμπτώματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με παυσίπονα και τοποθέτηση πάγου στο μάγουλο. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την κατανάλωση σκληρών τροφών ενώ ή μείωση του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι γνωστό ότι η νικοτίνη μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης και να προκαλέσει μια σειρά από επιπλοκές.

Η καλή στοματική υγιεινή είναι επίσης σημαντική για την πρόληψη της μόλυνσης και τη διατήρηση της υγείας του εμφυτεύματος. Αφού ολοκληρωθεί η επούλωση των ούλων, οι ασθενείς πρέπει να βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια και τα εμφυτεύματα, να χρησιμοποιούν νήμα τακτικά, ενώ κάποιο αντισηπτικό στοματικό διάλυμα αποτελεί πολύτιμη βοήθεια τόσα άμεσα μετά την χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, όσο και στην μετέπειτα φάση της συντήρησης

 

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι επίσης σημαντικές για να βεβαιωθούμε ότι το εμφύτευμα λειτουργεί σωστά και για να παρακολουθείται η συνολικότερη υγεία του στόματος. Ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει περιοδικές ακτινογραφίες για τον έλεγχο του εμφυτεύματος και των περιεμφυτευματικών ιστών.

 

Κίνδυνοι και επιπλοκές των οδοντικών εμφυτευμάτων στην κάτω γνάθο

 

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν κίνδυνοι και επιπλοκές που σχετίζονται με τα οδοντικά εμφυτεύματα στην κάτω γνάθο. Μια μόλυνση μπορεί να συμβεί εάν το σημείο εμφύτευσης δεν διατηρείται καθαρό ή εάν εγκατασταθούν μικρόβια, τα οποία είναι ανθεκτικά στην αντιβιοτική αγωγή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η φλεγμονή αυτή εισχωρεί βαθύτερα με αποτέλεσμα το εμφύτευμα να μην ενσωματωθεί στη γνάθο και να το αποβάλλει ο οργανισμός.

Η βλάβη των νεύρων μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο στόμα, τα χείλη ή τη γλώσσα. Με τις σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης (CBCT)  έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την θέση και διαδρομή του κάθε νεύρου. Έτσι είναι πλέον εξαιρετικά σπάνιο να τραυματίσουμε κάποιο νεύρο

Η αποτυχία του εμφυτεύματος μπορεί να συμβεί εάν το εμφύτευμα τοποθετηθεί σε ένα σημείο της γνάθου το οποίο δεν έχει επαρκή οστική πυκνότητα ή το μέγεθος για να στηρίξει το εμφύτευμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εφαρμόσουμε τις σύγχρονες αναγεννητικές τεχνικές του οστού. Μα την μεταμόσχευση και ανάπλαση του οστού ενισχύουμε το μέγεθος της γνάθου και βελτιώνουμε την οστική  πυκνότητα της γνάθου πριν από τη τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Οι αναγεννητικές τεχνικές έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, όμως μπορεί να προσθέσουν επιπλέον χρόνο και κόστος σε μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών.

 

Τα οδοντικά εμφυτεύματα στην κάτω γνάθο προσφέρουν μια μόνιμη λύση για τα δόντια που λείπουν. Προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα καθώς βελτιώνουν την ομιλία και αισθητική του στόματος, και διασφαλίζουν την υγεία και λειτουργικότητα του στόματος σε βάθος χρόνου

Περισσότερα Άρθρα

Doctor choosing tooth implants with female patient in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – υπέρ και κατά

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, αλλά όπως κάθε ιατρική διαδικασία, έρχονται

Dentist explaining dental implant procedure to patient

Εμφυτεύματα δοντιών – άνω γνάθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της οδοντιατρικής παρέχοντας μια μόνιμη λύση για τα δόντια που λείπουν. Το οδοντικό εμφύτευμα

Woman choosing tooth implant looking at mirror in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – διαδικασία

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν ή έχουν καταστραφεί. Είναι σχεδιασμένα να