Picture of Αλέξανδρος Παπασωτηρίου
Αλέξανδρος Παπασωτηρίου

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.

Διαβάστε περισσότερα

Εμφυτεύματα δοντιών και Διαβήτης

Facebook
Twitter
LinkedIn

O ζαχαρώδης διαβήτης ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Εκτός από τις βλάβες των αγγείων, ο διαβήτης επηρεάζει άμεσα και τη στοματική κοιλότητα, προκαλώντας μυκητιάσεις, ξηροστομία, τερηδόνα, κλπ. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διαβητικοί ασθενείς εμφανίζουν τριπλάσια πιθανότητα να νοσήσουν από περιοδοντίτιδα, σε σχέση με τους υγιείς!
Οι διαβητικοί ασθενείς παρουσιάζουν μεγαλύτερη προδιάθεση στην απώλεια δοντιών, γεγονός που τους καθιστά ως μια ιδιαίτερη ομάδα ασθενών, που έχουν αυξημένες ανάγκες για αποκατάσταση δοντιών.

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μια ελκυστική θεραπευτική επιλογή, σε σχέση με μια κλασική σταθερή γέφυρα ή μια παραδοσιακή κινητή οδοντοστοιχία, όμως δεν θα πρέπει αν ξεχνάμε ότι ένας ασθενής με ζαχαρώδη διαβήτη έχει κάποιες ιδιαιτερότητες.

Εμφυτεύματα δοντιών & Διαβήτης-Oστεοενσωμάτωση

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούνται από τιτάνιο και ενώνονται με το κόκαλο με μια διαδικασία που ονομάζουμε οστεο-ενσωμάτωση,
Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ομαλή πορεία της οστεο-ενσωμάτωσης, καθώς έχουμε μειωμένη ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή κολλαγόνου και νέου οστού γύρω από το εμφύτευμα, ειδικά στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.

Εμφυτεύματα & Διαβήτης-Κλινικά αποτελέσματα

Όλες οι μελέτες συμφωνούν στο γεγονός ότι η καλή ρύθμιση του διαβήτη είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας σε μια θεραπεία με εμφυτεύματα δοντιών.

Τα ποσοστά επιτυχίας μιας αποκατάστασης με εμφυτεύματα δοντιών σε διαβητικούς κυμαίνονται από 85.5-100%, όπου καλά ρυθμισμένοι διαβητικοί έχουν ποσοστά επιτυχίας συγκρίσιμα με υγιείς ασθενείς, ενώ στους διαβητικούς με μέτρια ρύθμιση, τα ποσοστά είναι λίγο χαμηλότερα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχιών καταγράφεται τον πρώτο χρόνο μετά την εμφύτευση, ενώ σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 έχουν παρατηρηθεί περισσότερες επιπλοκές απ’ ότι σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Σύγχρονα εμφυτεύματα ( με ειδικά επεξεργασμένη επιφάνεια ) και εμφυτεύματα μεγαλύτερου μήκους ή διαμέτρου φαίνεται ότι έχουν καλύτερη βιολογική συμπεριφορά, με υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας, ενώ η τεχνική της άμεσης φόρτισης έχει σε διαβητικούς ασθενείς εξαιρετικά αποτελέσματα, ( 100% επιτυχία μετά από 2,5 χρόνια ), αρκεί και πάλι, ο διαβήτης να είναι καλά ρυθμισμένος και τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα να βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Η άμεση φόρτιση φαίνεται να έχει το πλεονέκτημα ότι μεταφέρει μηχανικά ερεθίσματα στη γνάθο με ευεργετική δράση για την οστεο-ενσωμάτωση και την διατήρηση των εμφυτευμάτων.

Εμφυτεύματα σε διαβητικούς – Θεραπεία & Φροντίδα

Η καλή ρύθμιση του διαβήτη και η διατήρηση καλού γλυκαιμικού ελέγχου, τόσο κατά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, όσο και μετεγχειρητικά είναι πρωταρχικής σημασίας.
Την ημέρα της εμφύτευσης συνιστάται η λήψη υδατανθράκων πριν από την έναρξη της επέμβασης, ώστε ν’ αποφύγουμε μια πιθανή υπογλυκαιμική κρίση, ενώ τις πρώτες ημέρες μετά την εμφύτευση θα πρέπει να προσαρμόσουμε τόσο τη διατροφή, όσο και τη θεραπεία ρύθμισης του ζαχάρου (λόγω της αλλαγής της διατροφής μετεγχειρητικά), ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας.

Μετά την ολοκλήρωση της προσθετικής αποκατάστασης απαιτείται όχι μόνο η καλή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, αλλά και μια σχολαστική στοματική υγιεινή ένας συνεχής περιοδοντικός και ακτινογραφικός έλεγχος. Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών.

Συμπέρασμα

Τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν μια εξαιρετική θεραπευτική επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, ενώ η τεχνική της άμεσης φόρτισης φαίνεται πως έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη θεραπεία με εμφυτεύματα δοντιών είναι η καλή ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, η σωστή χειρουργική προσέγγιση και η συνεργασία με τον θεράποντα διαβητολόγο, τόσο κατά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, όσο και μετεγχειρητικά.
Η σχολαστική στοματική υγιεινή, ένας συνεχής περιοδοντικός και ακτινογραφικός έλεγχος και η μείωση ή το κόψιμο του καπνίσματος συμβάλουν καθοριστικά σε μια επιτυχημένη αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών.

Περισσότερα Άρθρα

Doctor choosing tooth implants with female patient in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – υπέρ και κατά

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, αλλά όπως κάθε ιατρική διαδικασία, έρχονται

Dentist explaining dental implant procedure to patient

Εμφυτεύματα δοντιών – άνω γνάθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της οδοντιατρικής παρέχοντας μια μόνιμη λύση για τα δόντια που λείπουν. Το οδοντικό εμφύτευμα

Dentist holding teeth model with metal dental implant

Εμφυτεύματα δοντιών – κάτω γναθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον μια δημοφιλής λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν στην κάτω γνάθο. Το οδοντικό εμφύτευμα είναι

Woman choosing tooth implant looking at mirror in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – διαδικασία

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν ή έχουν καταστραφεί. Είναι σχεδιασμένα να