Picture of Αλέξανδρος Παπασωτηρίου
Αλέξανδρος Παπασωτηρίου

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.

Διαβάστε περισσότερα

Εμφυτεύματα δοντιών και αισθητική

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μια σύγχρονη και λειτουργική μέθοδος για ν’ αποκαταστήσουμε τα δόντια που έχουν χαθεί.
Στα αρχικά βήματα της ειδικότητας των οδοντικών εμφυτευμάτων – μέχρι πριν από μερικά χρόνια – στόχος ήταν αποκλειστικά και μόνο η αποκατάσταση της λειτουργίας του στόματος.
Γι’ αυτό μια εμφύτευση γινόταν κυρίως στις πλάγιες περιοχές του στόματος, ενώ στις πρόσθιες περιοχές του στόματος χρησιμοποιούσαμε τις κλασικές μεθόδους αποκατάστασης, όπως με μια γέφυρα δοντιών ή μια θήκη.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε τα εμφυτεύματα δοντιών και στην πρόσθια περιοχή του στόματος, είτε για να αποκαταστήσουμε δόντια τα οποία δεν μπορούμε πια να σώσουμε και θα πρέπει να εξαχθούν, είτε σε περιπτώσεις συγγενούς έλλειψης – όπου τα δόντια λείπουν εκ γενετής.

Αυτομάτως εκτός από την επιθυμία για αποκατάσταση της λειτουργίας, δημιουργούνται και αισθητικές απαιτήσεις σε μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών.
Δεν αρκεί πλέον ένα εμφύτευμα να λειτουργεί όπως ένα φυσικό δόντι, αλλά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικό και αισθητικό.

Οι αισθητικές απαιτήσεις που έχουμε από τα οδοντικά εμφυτεύματα στην αισθητική ζώνη του στόματος έφεραν πολλές σημαντικές αλλαγές. Εκτός από τα εμφυτεύματα δοντιών με τις κλασικές διαστάσεις και διάμετρο, έχουμε στη διάθεσή μας πλέον ιδιαίτερα λεπτά εμφυτεύματα, τα οποία προορίζονται για ορισμένα λεπτά δόντια στην πρόσθια περιοχή της άνω και της κάτω γνάθου. Με αυτά τα εμφυτεύματα και με τα αντίστοιχα προσθετικά τμήματα μπορούμε να κατασκευάσουμε όλους τους τύπους των δοντιών με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Σημαντικό ρόλο στην αισθητική μιας αποκατάστασης με εμφυτεύματα δοντιών παίζουν τα ούλα.
Στην φυσική οδοντοστοιχία τα ούλα αγκαλιάζουν και υποστηρίζουν τα δόντια. Έτσι και στα οδοντικά εμφυτεύματα στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε έτσι τα ούλα, ώστε αυτά να αγκαλιάζουν το εμφύτευμα με φυσικό τρόπο. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ορισμένες αισθητικές τεχνικές της περιοδοντολογίας, όπου αναπλάθουμε τα ούλα και τους περι-εμφυτευματικούς ιστούς, έτσι ώστε να δίνουν την εικόνα ενός φυσικού δοντιού.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου λόγω μιας φλεγμονής ή έλλειψης των δοντιών, έχει προκύψει σημαντική απώλεια οστού στη γνάθο με αποτέλεσμα μια εμφύτευση να είναι αδύνατη.
Γι’ αυτές τις περιπτώσεις έχουμε διάφορες αναγεννητικές τεχνικές, με τις οποίες μπορούμε να αναπλάσουμε το κόκαλο και να αποκαταστήσουμε το σχήμα και το μέγεθος της γνάθου, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια εμφύτευση.

Όμως αυτές οι τεχνικές δεν μας βοηθούν μόνο ώστε να κάνουμε πιθανή μια εμφύτευση σε μια πολύ αντίξοη περίπτωση. Η ανάπλαση του οστού είναι σημαντική και στην αισθητική των εμφυτευμάτων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν η γνάθος δεν έχει το φυσιολογικό σχήμα και μέγεθος, τότε και μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα δοντιών δεν μπορεί να είναι φυσική και αισθητική.
Έτσι στα πλαίσια μιας αποκατάστασης με εμφυτεύματα στην πρόσθια περιοχή θα πρέπει να γίνει πρώτα η αναγέννηση της γνάθου, και στη συνέχεια η τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Μια σημαντική εξέλιξη στις τεχνικές εμφύτευσης είναι η άμεση φόρτιση ή τεχνική κατά την οποία την ίδια στιγμή τοποθετούμε το εμφύτευμα και την προσωρινή προσθετική αποκατάσταση – ένα προσωρινό δόντι.
Σε αυτή την περίπτωση το προσωρινό δόντι δεν αναπληρώνει μόνο το δόντι που λείπει, αλλά μας βοηθά να διαμορφώσουμε τα ούλα γύρω από το εμφύτευμα και να πετύχουμε έτσι ένα ιδιαίτερα αισθητικό αποτέλεσμα.

Με τα εμφυτεύματα δοντιών είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε όχι μόνο την λειτουργία, αλλά και την αισθητική του χαμόγελου. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να εφαρμόσουμε διάφορες χειρουργικές ή προσθετικές τεχνικές και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να προετοιμάσουμε το οστικό υπόβαθρο με τις διάφορες τεχνικές αναγέννησης, όπου διορθώνουμε το σχήμα και μέγεθος της γνάθου.

Περισσότερα Άρθρα

Doctor choosing tooth implants with female patient in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – υπέρ και κατά

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, αλλά όπως κάθε ιατρική διαδικασία, έρχονται

Dentist explaining dental implant procedure to patient

Εμφυτεύματα δοντιών – άνω γνάθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της οδοντιατρικής παρέχοντας μια μόνιμη λύση για τα δόντια που λείπουν. Το οδοντικό εμφύτευμα

Dentist holding teeth model with metal dental implant

Εμφυτεύματα δοντιών – κάτω γναθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον μια δημοφιλής λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν στην κάτω γνάθο. Το οδοντικό εμφύτευμα είναι

Woman choosing tooth implant looking at mirror in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – διαδικασία

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν ή έχουν καταστραφεί. Είναι σχεδιασμένα να