Picture of Αλέξανδρος Παπασωτηρίου
Αλέξανδρος Παπασωτηρίου

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα καλύτερα εμφυτεύματα δοντιών

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σήμερα υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία οδοντικών εμφυτευμάτων – αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν τόσες εταιρείες  εμφυτευμάτων, όσος χώρες υπάρχουν στη γη!

Το να επιλέξει κανείς την  ιδανική μάρκα και τύπο εμφυτεύματος για την περίπτωση και τις  ανάγκες του μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη και κοπιαστική διαδικασία για κάποιον που δεν διαθέτει τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις.

Ας δούμε ορισμένους από τους παράγοντες που θα πρέπει να λάβει κανείς  υπόψη του κατά την επιλογή του πιο κατάλληλου για τη συγκεκριμένη περίπτωση οδοντικού εμφυτεύματος.

 

Υλικό εμφυτεύματος

Το υλικό που χρησιμοποιείται για τη κατασκευή του εμφυτεύματος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή οδοντικών εμφυτευμάτων. Τα πιο κοινά υλικά εμφυτεύματος είναι το τιτάνιο και το ζιρκόνιο, το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Τα εμφυτεύματα τιτανίου είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα και έχουν μακρά ιστορία επιτυχίας. Είναι βιο-συμβατά, που σημαίνει ότι δεν απορρίπτονται από το σώμα και έχουν υψηλό επίπεδο οστεοενσωμάτωσης, επιτρέποντας στο εμφύτευμα να ενωθεί με ασφάλεια με το οστό της γνάθου. Τα εμφυτεύματα τιτανίου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε βάθος χρόνου, ενώ ορισμένες μελέτες  αναφέρουν ποσοστά επιτυχίας έως και 98% μετά από 10 χρόνια.

Τα εμφυτεύματα ζιρκονίας, από την άλλη, είναι μια σύγχρονη εξέλιξη των εμφυτευμάτων δοντιών, και τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα και πιο αποδεκτά στην καθημερινή οδοντιατρική κλινική πράξη. Είναι κατασκευασμένα από κεραμικό υλικό που μοιάζει πολύ με το χρώμα και τη διαφάνεια των φυσικών δοντιών. Τα εμφυτεύματα ζιρκονίας είναι επίσης βιοσυμβατά, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή για ασθενείς με ιδιαίτερα λεπτά ούλα. Ωστόσο, είναι πιο επιρρεπή σε κατάγματα και μπορεί να μην ενσωματωθούν τόσο καλά με το οστό της γνάθου όσο τα εμφυτεύματα τιτανίου.

 

Σχεδιασμός Εμφυτευμάτων

Ο σχεδιασμός του εμφυτεύματος είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα κατά την επιλογή οδοντικών εμφυτευμάτων. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σχεδίων εμφυτευμάτων: τα κωνικά εμφυτεύματα και τα κυλινδρικά εμφυτεύματα.

Τα κωνικά εμφυτεύματα είναι πιο φαρδιά στο επιφανειακό μέρος και πιο λεπτά στην μύτη, επιτρέποντας καλύτερη σταθερότητα και κατανομή των μασητικών δυνάμεων. Συχνά χρησιμοποιούνται σε περιοχές όπου το οστό της γνάθου είναι λεπτό ή αδύναμο, καθώς απαιτούν λιγότερη οστική πυκνότητα για επιτυχή τοποθέτηση. Τα κωνικά εμφυτεύματα έχουν επίσης μεγαλύτερη επιφάνεια, η οποία προάγει την οστεοενσωμάτωση και βελτιώνει τη συνολική σταθερότητα του εμφυτεύματος.

Τα κυλινδρικά εμφυτεύματα, από την άλλη πλευρά, έχουν ομοιόμορφη διάμετρο από πάνω προς τα κάτω και χρησιμοποιούνται συχνά σε περιοχές όπου το οστό της γνάθου είναι παχύτερο ή σκληρότερο. Απαιτούν περισσότερη οστική πυκνότητα για επιτυχή τοποθέτηση, αλλά μπορεί να παρέχουν καλύτερη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ανθεκτικότητα.

 

Επιφάνεια εμφυτεύματος

Η επιφάνεια του στύλου του εμφυτεύματος μπορεί επίσης να επηρεάσει το ποσοστό επιτυχίας και την διατήρηση του αποτελέσματος σε βάθος χρόνου. Τα εμφυτεύματα με αδρή επιφάνεια προάγουν την οστεοενσωμάτωση παρέχοντας μια καλύτερη επιφάνεια για να προσκολληθούν τα οστικά κύτταρα. Τα λεία εμφυτεύματα, από την άλλη πλευρά, είναι πιο επιρρεπή σε μια αποτυχία, καθώς προσφέρουν αναλογικά λιγότερη επιφάνεια στα οστικά κύτταρα για μια επιτυχημένη   οστεοενσωμάτωση.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι επιφανειακής επεξεργασίας των οδοντικών εμφυτευμάτων, όπως η αμμοβολή, η αδροποίηση με οξύ και ο ψεκασμός πλάσματος τιτσνίου. Κάθε μία από αυτές τις τεχνικές μπορεί να βελτιώσει την αδρότητα της επιφάνειας και να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας του εμφυτεύματος, πολλαπλασιάζοντας ουσιαστικά την επιφάνεια επαφής του εμφυτεύματος με το οστό της γνάθου.

 

Μέγεθος εμφυτεύματος

Το μέγεθος του εμφυτεύματος είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την επιλογή των εμφυτευμάτων δοντιών. Όλες οι εταιρείες προσφέρουν εμφυτεύματα σε μια σειρά μεγεθών για να καλύπτουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, διαφορετικές πυκνότητες και διαστάσεις οστών της γνάθου και ανάγκες αντικατάστασης δοντιών. Η διάμετρος ενός εμφυτεύματος κυμαίνεται συνήθως από 3,0 mm έως 6,0 mm, ενώ το μήκος μπορεί να κυμαίνεται από 6 mm έως 16 mm ή περισσότερο.

Η επιλογή του σωστού μεγέθους εμφυτεύματος είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της σωστής οστεοενσωμάτωσης και της μακροχρόνιας σταθερότητας. Ένα μεγαλύτερο εμφύτευμα μπορεί να είναι απαραίτητο για ασθενείς με μεγαλύτερο οστό της γνάθου, ενώ ένα μικρότερο εμφύτευμα μπορεί να είναι αρκετό για εκείνους με λεπτότερο οστό της γνάθου ή για την αντικατάσταση μικρότερων δοντιών.

 

Κατασκευαστής εμφυτευμάτων

Ο κατασκευαστής των οδοντικών εμφυτευμάτων μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στον καθορισμό της συνολικής ποιότητας και του ποσοστού επιτυχίας τους. Υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές εμφυτευμάτων στην αγορά, ο καθένας με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Το καλό είναι ότι λόγω της παγκοσμιοποίησης οι εταιρείες ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο γεγονός που ωθεί τις καταξιωμένες εταιρείες να προσφέρουν όλο και καλύτερα εμφυτεύματα, ενώ δίνεται η ευκαιρία και σε μικρότερες εταιρείες να προσφέρουν εφάμιλλα καλά εμφυτεύματα σε πολύ πιο προσιτές τιμές.

Η επιλογή του ιδανικού εμφυτεύματος για μια συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις τόσο από την πλευρά της χειρουργικής και εμβιο-μηχανικής, όσο και από την πλευρά της μεταλλουργίας και  της τεχνολογίας επεξεργασίας του τιτανίου – γνώσεις που στο σύνολό του μπορεί να μοιραστεί μαζί σας ένας έμπειρος εμφυτευματολόγος.

Σήμερα κυκλοφορούν πολλά και καλά είδη εμφυτευμάτων, όμως κάθε εμφυτευματολόγος με τον καιρό κατασταλάζει σε συγκεκριμένους τύπους εμφυτευμάτων που στα χέρια του «δουλεύουν» καλύτερα και υπόσχονται τα πιο προβλέψιμα αποτελέσματα.

Περισσότερα Άρθρα

Doctor choosing tooth implants with female patient in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – υπέρ και κατά

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν, αλλά όπως κάθε ιατρική διαδικασία, έρχονται

Dentist explaining dental implant procedure to patient

Εμφυτεύματα δοντιών – άνω γνάθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα της οδοντιατρικής παρέχοντας μια μόνιμη λύση για τα δόντια που λείπουν. Το οδοντικό εμφύτευμα

Dentist holding teeth model with metal dental implant

Εμφυτεύματα δοντιών – κάτω γναθος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον μια δημοφιλής λύση για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν στην κάτω γνάθο. Το οδοντικό εμφύτευμα είναι

Woman choosing tooth implant looking at mirror in modern dental clinic

Εμφυτεύματα δοντιών – διαδικασία

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν ή έχουν καταστραφεί. Είναι σχεδιασμένα να