Αλέξανδρος Παπασωτηρίου
Αλέξανδρος Παπασωτηρίου

Ο Δρ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αννοβέρου της Γερμανίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, όπου απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορος και την Ειδικότητα στην Χειρουργική Στόματος.

Διαβάστε περισσότερα

Tα πρώτα εμφυτευματα δοντιων

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Τα εμφυτευματα δοντιων είναι σίγουρα μια σύγχρονη και αξιόπιστη μέθοδος, για να διατηρήσουμε την αισθητική και λειτουργία του στόματος.
Ο άνθρωπος ήδη από τα’ αρχαία χρόνια έψαχνε τρόπους για ν’ αντικαταστήσει τα δόντια που έχουν χαθεί.

Οι Μάγια – ο εξελιγμένος αρχαίος πολιτισμός της λατινικής Αμερικής – φαίνεται ότι ήταν οι πρώτοι που επινόησαν τα ενδοστικά εμφυτεύματα (εμφυτεύματα που φυτεύονται μέσα στη γνάθο) κάπου 1350 χρόνια πριν οι σύγχρονοι εμφυτευματολόγοι αρχίσουν να πειραματίζονται με το τιτάνιο και τα σύγχρονα, οστεο-ενσωματούμενα εμφυτεύματα!

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Ονδούρα το 1931 ανακαλύφθηκε η γνάθος μια γυναίκας που χρονολογείται γύρω στο 600 μ. Χ. Ανήκει σε μια νεαρή γυναίκα της οποία έλλειπαν τρία πρόσθια κάτω δόντια και είχαν αντικατασταθεί από εμφυτεύματα. Τα εμφυτεύματα ήταν από όστρακο, το οποίο είχε λιμαριστεί στο σχήμα των δοντιών που έλλειπαν και είχαν ενσφηνωθεί στη γνάθο.

Τα πρώτα εμφυτευματα δοντιων.
Τα πρώτα εμφυτευματα δοντιων.

Οι αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι διαπίστωσαν ότι τα εμφυτεύματα είχαν ενσωματωθεί στο κόκαλο της γνάθου, δημιουργώντας ένα μόνιμο και σταθερό δεσμό. Επίσης παρατήρησαν ότι στην επιφάνεια των εμφυτευμάτων αυτών είχε σχηματιστεί αρκετή οδοντική πέτρα, γεγονός που μαρτυράει ότι τα εμφυτεύματα αυτά έμειναν για αρκετό διάστημα στο στόμα.
Το εύρημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν πρόκειται απλώς για την πρώτη προσπάθεια εμφύτευσης, αλλά για την πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση στην ιστορία της οδοντιατρικής!

Τα σύγχρονα εμφυτευματα δοντιων έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη, έτσι ώστε να ταιριάζουν σε κάθε περίπτωση. Η επεξεργασία της επιφάνειας των εμφυτευμάτων γίνεται με διάφορες τεχνικές με σκοπό να βελτιώσουμε την ταχύτητα και ποιότητα της οστεοενσωμάτωσης, ενώ εκτός από το τιτάνιο έχουμε δοκιμάσει και άλλα βιο-συμβατά υλικά, κάποια από τα οποία μάλιστα είναι συγγενικά με τα όστρακα…

Περισσότερα Άρθρα

Multi-Disziplinäre Behandlung komplexer dentoalveolärer Falle. Πρώτο Βραβείο κλινικής παρουσίασης Henry Schein Symposium Βουδαπέστη, 11 Σεπτεμβρίου 2010